Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πούτιν: Δεν θα κάνω το ίδιο λάθος με τη Λιβύη

Σκληρό μήνυμα του Ρώσου Προέδρου για όσους κρύβονται πίσω από το ISIS και τον πόλεμο της Συρίας

Σε συνέντευξή του στο «60 Minutes» ο ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αποκαλυπτικός και έστειλε σαφή μηνύματα σε όλους όσους θέλουν να διώξουν τον Μπασάρ αλ Άσαντ από την θέση του Προέδρου της Συρίας.

Έχοντας μάθει από το παρελθόν και κατανοώντας την σύνθετη σπουδαιότητα και κρισιμότητα των γεωπολιτικών, γεωστρατηγικών και γεωοικονομικών εξελίξεων που προωθούν συγκεκριμένες χώρες της Δύσης (και συγκεκριμένα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα), ο Βλαντιμίρ Πούτιν τοποθετήθηκε με σαφήνεια σχετικά με τις προθέσεις του στην Μέση Ανατολή.

Έτσι, με αυστηρό ύφος δήλωσε:
«Ναι θα βοηθήσουμε και θα σώσουμε το έδαφος που έχασε ο Άσσαντ…
Ναι, πρέπει όλοι να βοηθήσουμε την νόμιμη κυβέρνηση και όποιος δεν το κάνει μιας και είναι εκλεγμένη δημοκρατικά, είναι εχθρός…
Και ναι, δεν θα επιτρέψω να γίνει το ίδιο σκηνικό όπως έκανα το λάθος στη Λιβύη και δεν μπήκα τότε να σώσω τον Καντάφι»!
Μετά από αυτό το μήνυμα, οι εξελίξεις – αντιδράσεις αναμένονται λίαν ενδιαφέρουσες από την πλευρά της Δύσης…

Παράνομη η αμερικανική βοήθεια στους σύρους αντάρτες

Ομπάμα και Πούτιν συναντώνται τη Δευτέρα, μετά την ομιλία του δεύτερου στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Λευκός Οίκος και Κρεμλίνο έχουν διαφωνήσει όμως για τα θέματα της συζήτησης, ακόμη και για το ποια από τις δύο πλευρές είχε την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής.

«Κατά την άποψή μου, η παροχή στρατιωτικής υποστήριξης σε παράνομες δομές είναι αντίθετη με τις αρχές του σύγχρονου διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» δήλωσε ο Πούτιν, όπως αναφέρεται σε απόσπασμα της συνέντευξης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος συνέχισε λέγοντας ότι η Δαμασκός θα πρέπει να συμμετάσχει στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αίτημα με το οποίο διαφωνούν οι ΗΠΑ. Επέκρινε επίσης τα σχέδια της Ουάσινγκτον να εκπαιδεύσει 5.400 σύρους αντάρτες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Αποδεικνύεται ότι μόνο 60 από αυτούς εκπαιδεύτηκαν σωστά και μόνο 4-5 άνθρωποι σήμερα φέρουν ακόμη τα όπλα τους. Οι υπόλοιποι λιποτάκτησαν, μαζί με τα αμερικανικά όπλα τους, για να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος», υποστήριξε ο Πούτιν.

Ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η στήριξη που παρέχει η Μόσχα στην κυβέρνηση του Άσαντ γίνεται κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού και είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. «Παρέχουμε βοήθεια μόνο σε νόμιμες κυβερνήσεις. Από σήμερα, η βοήθεια έχει λάβει τη μορφή του εφοδιασμού με όπλα προς τη συριακή κυβέρνηση, της εκπαίδευσης και της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον συριακό λαό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Πούτιν υποστήριξε ότι ενημέρωσε ο ίδιος προσωπικά τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας για τη δημιουργία ενός κέντρου συντονισμού που θα αναλάβει να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Διευκρίνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί για το θέμα και οι ΗΠΑ.

Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η Ρωσία, η Συρία, το Ιράν και το Ιράκ συγκρότησαν ένα κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη για να συντονίσουν τον αγώνα τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Προτείναμε τη συνεργασία των χωρών της περιοχής, προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα είδος συντονιστικού πλαισίου. Εγώ ο ίδιος ενημέρωσα τον πρόεδρο της Τουρκίας, τον βασιλιά της Ιορδανίας και τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για αυτό, ενημερώσαμε και τις ΗΠΑ επίσης και ο κύριος Κέρι είχε μία εις βάθος συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ για το θέμα αυτό», δήλωσε ο Πούτιν.

«Θα καλωσορίζαμε μια κοινή πλατφόρμα για μια συλλογική δράση εναντίον των τρομοκρατών», κατέληξε.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το πόσο "δημοκρατικά" είναι εκλεγμένη η κυβέρνηση Άσαντ, καλύτερα να το αφήσουμε. Η Συρία έχει μονοκομματικό-μπααθικό καθεστώς.
    Το θέμα είναι ότι ουδείς δικαιούται να επεμβαίνει, εμμέσως ή αμέσως, στα εσωτερικά ενός κυριάρχου κράτους και να επιβάλει αλλαγή πολιτεύματος, ή ηγεσίας.
    Η όποια αλλαγή χρειάζεται, αν χρειάζεται, πρέπει να έλθει εκ των έσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ειναι και ας μην ξεχνάμε οτι και η δύση νομίζει οτι εχει δημοκρατια ενώ η αλήθεια ειναι οτι εχει ενα πολυ μπουρδελο .
      Εαν η δημοκρατια ξευτιλίζει και εξαθλιώνει τον ....κυρίαρχο λαο ετσι , μαλλον πρεπει να αλλάξουμε καθεστώς και εμείς το γρηγορότερο δυνατόν . Η , εαν αυτο το εκτρωμα ειναι όντως δημοκρατια , να βγούμε στα βουνα και να πεθάνουμε ελεύθεροι .
      Κάτ´ εμε , στην Συρία έδρασαν στρατιωτικα και εδω πουστοδημοκρατικα . Το αποτέλεσμα το ίδιο . Διάλυση και δυστυχία . Πεινα και κατάντια .
      Ας νοικοκυρέψουμε λοιπον το μπουρδελο που κάποτε το έλεγαν Ελλαδα και μετα του γείτονα .

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]