Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επιμένουν στο σχέδιο αλβανοποίησης…


Τον περασμένο Ιανουάριο σε δημοσκόπηση της Public Issue για την "Αυγή της Κυριακής", επτά στους δέκα Έλληνες πίστευαν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα τα καταφέρει ως πρωθυπουργός, ενώ το 67% εκτιμούσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν έτοιμος να κυβερνήσει.

Παρά το γεγονός πως όλες οι εκτιμήσεις του κυρίου Τσίπρα διαψεύστηκαν και η διαπραγμάτευση κατέρρευσε με άτακτη υποχώρηση, οκτώ μήνες αργότερα ο ίδιος κέρδισε τις εκλογές με ποσοστό μεγαλύτερο (ΣΥΡΙΖΑ+ΛΑΕ) αν και με περί τις 200.000 ψήφους λιγότερες.

Αυτό εξηγείται, καθώς οι άνθρωποι αποφάσισαν με την άνεση που τους επέτρεψε σ’ αυτούς τους μήνες η τσέπη τους να σκεφτούν.

Μέχρι τον Οκτώβριο του 2014 τα νοικοκυριά κατέβαλαν σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους σε φόρους. Μετά, ενόψει εκλογών, σταμάτησαν και περίμεναν πρώτα τις 70 δόσεις του Σαμαρά και μετά τις 100 δόσεις του Τσίπρα. Τα 4 δισ. ευρώ των μειωμένων εσόδων στο οκτάμηνο του 2015 ήταν το μεγαλύτερο μέρος των "καυσίμων" της παράδοξης διατήρησης της δραστηριότητας που έδειξε η αγορά στο πρώτο εξάμηνο.

Το υπόλοιπο μέρος των "καυσίμων" ήταν οι δαπάνες υπολοίπων των καταθέσεων από το φόβο των capital controls, "κουρέματος" και κατάσχεσης από την εφορία.

Επί της ουσίας η οικονομία παρουσίασε μικρότερη μείωση της δραστηριότητας και άρα αύξηση της ανεργίας, επειδή πολλοί ξόδεψαν χθες, αυτά που θα ξόδευαν σταδιακά σήμερα και αύριο. Άρα, αύριο η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε τις εκλογές το Σεπτέμβρη γιατί αν τις έκανε τον Δεκέμβρη με τα νοικοκυριά απένταρα, λόγω ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, φόρου αυτοκινήτων, μειωμένων συντάξεων και λειψού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού λόγω αύξησης ΦΠΑ, θα έψαχνε την ψήφο του, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ το 2012.

Χθες διέρρευσαν τα σχέδια κατανομής των φορολογικών βαρών προκειμένου να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχει θέσει το νέο μνημόνιο.

Η κεντρική ιδέα του σχεδιασμού είναι περί τα 3 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσια έσοδα να καταβάλλουν ότι κατέβαλλαν και τα υπόλοιπα 3,5 εκατ. να πληρώσουν τα 20 δισ. ευρώ που ζητά ο προϋπολογισμός.

Με απλά λόγια η φιλοσοφία του νέου φορολογικού είναι να βαφτιστούν μεσαία εισοδήματα αυτά μεταξύ των 9-12.000 ευρώ και πλούσιοι όσοι κερδίζουν μεικτά περισσότερα από 20.000 το χρόνο. Ήτοι, περί τα 1.500 ευρώ μεικτά που βγάζουν καθαρά περί τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Αποτέλεσμα αυτής της λάθος στρατηγικής θα είναι η συνέχιση της φυγής των Ελλήνων με εξειδικεύσεις και ικανότητες στο εξωτερικό, στερώντας από την εγχώρια οικονομία εκτός από επενδυτικά κεφάλαια και πολύτιμο εξειδικευμένο προσωπικό.

Καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να καταρρέει, τελευταίοι θα αρχίσουν να φεύγουν και οι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι καθώς και οι πρόωρα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι γιατί οι συντάξεις και οι μισθοί θα έχουν μειωθεί δραστικά ή θα καταβάλλονται περιστασιακά.

Η σκληρή σοσιαλιστική γραμμή που έχει χαραχτεί στην οικονομία σήμερα ορίζει όσους κερδίζουν πάνω από 1.500 ευρώ ως πλούσιους. Σε λίγους μήνες αναγκαστικά θα ορίζει πλούσιους όσους κερδίζουν πάνω από 1.000 και μετά 500 ευρώ, μέχρι τελικής κατάρρευσης.

Στην Κούβα που ο μέσος μισθός είναι 12-15 ευρώ το μήνα, μεσαία τάξη εκτός της κομματικής νομενκλατούρας, θεωρούνται οι μαυραγορίτες και οι μαστροποί που κερδίζουν μερικά κατοστάρικα το μήνα.

Η κυβέρνηση, παρά την επιλογή να παραμείνει η χώρα στο Ευρώ, παραμένει δέσμια των νηπιακών ιδεολογικών αριστερών αγκυλώσεων αναδιανομής πλούτου που δεν υπάρχει και εισοδημάτων που βρίσκονται σε βαθμιαία φθίνουσα πορεία.

Είναι θέμα μηνών πλέον να ολοκληρώσει την οικονομική καταστροφή η οποία ξεκίνησε με τις εθνικοποιήσεις υγιών επιχειρήσεων από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συνέχισε με τις κρατικοποιήσεις προβληματικών επιχειρήσεων από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πορεία στην οποία επιταχύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι η πορεία αλβανοποίησης της χώρας, όπως άλλωστε ταιριάζει σε κάθε σύστημα σοσιαλιστικής αναδιανομής πλούτου που δεν υπάρχει πριν παραχθεί.

Σε λίγους μήνες οι άδειες τσέπες θα έχουν απομυθοποιήσει στην καλύτερη περίπτωση τις ελπίδες του 70% που περιμένει τη σωτηρία από τον κ. Τσίπρα και το θίασο ποικιλιών ορχούμενο που παριστάνει την κυβέρνηση.

Κώστας Στούπας
Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]