Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρεις Τούρκοι ελέγχουν τη διακίνηση μεταναστών - προσφύγων στο Αιγαίο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Washington Post

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική αποκάλυψη για το ποιοι και με τις πλάτες ποιών διακινούν τους παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, κάνει η εφημερίδα Washington Post με ρεπορτάζ της στην Σμύρνη, τον χώρο που συντονίζονται οι μπίζνες πώλησης ελπίδας με τα φουσκωτά-παγίδες και τα ψεύτικα σωσίβια.
Ένας από τους βασικούς διακινητές -που μίλησε στην εφημερίδα- αποκάλυψε ότι ''το σύνολο του δικτύου διακίνησης ελέγχεται τελικά από δύο ή τρεις ισχυρούς Τούρκους που αποκομίζουν τα περισσότερα από τα κέρδη'', όπως είπε. Προσδιορίζει δε το βασικό τιμολόγιο για κάθε άτομο στα 1.200 δολάρια το δρομολόγιο -χωρίς να λείπουν και άλλες ''αρπαχτές'' ή εξαπατήσεις με πολύ περισσότερα χρήματα- ενώ σε κάθε φουσκωτό βάζουν περί τα 50 ή και περισσότερα άτομα!

Η εφημερίδα κάνει ένα ακόμα βήμα και με βάση τα στοιχεία του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που αναφέρει ότι περισσότερα από 258.000 άτομα έχουν περάσει με σκάφη κατά το τρέχον έτος του τρέχοντος έτους, υπολογίζει ότι πρόκειται μια κερδοφόρα επιχείρηση.
Με την τιμή στα 1.200$ ανά ταξίδι για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού, αυτό σημαίνει ότι έχουν εισπραχθεί περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια για τους λαθρεμπόρους, που αντιπροσωπεύουν μια τεράστια μεταφορά πλούτου από τους ανθρώπους που είναι απελπισμένοι σε 2-3 ισχυρούς Τούρκους που ελέγχουν το κύκλωμα και πλουτίζουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Οι αποκαλύψεις της Washington Post εντυπωσίασαν και τις τουρκικές εφημερίδες Hurriyet και Cumhuriyet. Σε δημοσιεύματα τους τους μεταφέρουν τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας με τον τίτλο «3 δυνατοί άνδρες – 300 εκ. δολάρια» (η Hurriyet ) και με τον τίτλο «Το θέμα των παράνομων μεταναστών το κατευθύνουν 2 – 3 ισχυροί Τούρκοι» ( η Cumhuriyet )!!!
Οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρονται στον Τούρκο διακινητή που συνάντησε η Washington Post και σημειώνουν ότι αυτός μιλούσε με έπαρση και με κολακευτικά για τον εαυτό του λόγια, επειδή, όπως υποστήριζε, δεν έχασε στο Αιγαίο ούτε έναν λαθρομετανάστη με το κλου είναι ότι «αυτή τη δουλειά την κατευθύνουν 2 – 3 δυνατοί Τούρκοι».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι για πολλούς από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται προς την Ευρώπη, το πιο κρίσιμο και επικίνδυνο σκέλος του ταξιδιού τους αρχίζει στο λιμάνι της Σμύρνης και με μια επίσκεψη σε ένα λαθρέμπορο, όπως αυτός που ''τρέχει'' την επιχείρησή του από ένα μικρό ξενοδοχείο ''κρυμμένο'' στο τέλος ενός μικρού και στενού δρόμου.
Τις ομάδες των υποψηφίων ''ταξιδιωτών'' ο ρεσιψιονιστ τις οδηγεί στο χώρο του διακινητή δείχνοντας προς μια αίθουσα που γειτνιάζει με την αυλή του ξενοδοχείου. Εκεί, ο λαθρέμπορος υποδέχεται τους πελάτες του και τους δίνει οδηγίες τι να φέρουν πάνω τους, απαιτώντας τα 1.300 δολάρια για το 45λεπτο ταξίδι.
Πρόκειται για ένα επικίνδυνο ταξίδι, τη νύχτα, σε σαθρά φουσκωτά που ξεκινούν από δεκάδες απομακρυσμένες παραλίες και όρμους . Οι λέμβοι τρυπιούνται λίγο πριν φτάσουν στις ελληνικές ακτές, έτσι ώστε η ελληνική ακτοφυλακή να μην μπορεί να τους αναγκάσει να γυρίσουν πίσω.

Ο διακινητής, ο οποίος περιέγραψε την επιχείρησή του, με την προϋπόθεση ότι δεν θα κατονομαστεί, μπορεί να υπερηφανεύεται ότι δεν έχει χάσει ακόμα κανέναν επιβάτη και ότι το 90% των πελατών του, κάνει το ταξίδι στην Ελλάδα στην πρώτη προσπάθειά τους. Ποτέ δεν βάζει πάνω από 45 άτομα σε κάθε μια από τις λέμβους των εννέα ποδών, και ο ίδιος φροντίζει να βεβαιωθεί ότι το πλοίο είναι φορτωμένο καλά, όπως είπε.
"Στην επιχείρηση, η φήμη είναι το παν», είπε με... επιχειρηματικό στυλ, εξηγώντας ότι οι πελάτες τον αναζητήσει με βάση τις συστάσεις από φίλους και συγγενείς οι οποίοι έχουν φτάσει με ασφάλεια. «Και έχω μια καλή φήμη." τόνισε.
Βέβαια μερικοί από τους πελάτες του που την προηγούμενη δεν είχαν καταφέρει να φθάσουν στα ελληνικά νησιά και έχουν συγκεντρωθεί στην αυλή περιμένοντας να πραγματοποιήσουν το ταξίδι, τον διαψεύδουν. Το ταξίδι τους το προηγούμενο βράδυ είχε αποτύχει, επειδή ένας άλλος λαθρέμπορος είχε βάλει 57 άτομα. Έτσι γρήγορα βυθίστηκε η βάρκα τους, είπαν και περίμεναν να ξεκινήσει μια άλλη προσπάθεια.

Οι πρόσφυγες για το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού πλήρωναν 1.200 δολ. ανά ταξίδι, αλλά η τιμή πήγε πρόσφατα μέχρι και 1300 δολ., καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι συγκεντρώνονται στην Σμύρνη σε μια προσπάθεια επιτάχυνσης για το ταξίδι τους προς την Ευρώπη, πριν οι καιρικές συνθήκες γίνουν κακές κάνοντας το θαλάσσιο ταξίδι ακόμα πιο επικίνδυνο, είπε. Πέρυσι, το ταξίδι κοστίζει 900 δολ.

Πηγή OnAlert


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
 


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΑΠΟ ΠΟΥ ΩΣΠΟΥ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΝΑΥΤΙΚΟΙ;;;;

    ΤΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΡΕ ΣΕΙΣ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ;;;;;;;; ΛΙΜΝΟΥΛΑ;;;;;
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΞΕΒΡΑΖΕΙ ΦΙΔΙΑ;;;;
    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΜΕ ΠΙΛΑΦΙ ΚΑΙ ΠΟΡΝΟΣΤΑΡ....
    ΘΕΙΑ ΔΙΚΗ.
    ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ, ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΝΙΓΟΣΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΑΤΕ.
    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ;;;
    Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΑ.

    ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΜΙΑ ΕΥΘΥΝΗ.

    ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]