Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλη οργή των αλεβιτών της Τουρκίας κατά Ερντογάν

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος


Μεγάλο σάλο έχουν προκαλέσει στην Τουρκία τα καινούργια εκπαιδευτικά βιβλία τα οποία χαρακτηρίζουν την μεγάλη μειονότητα των Αλεβιτών σαν άθεους και σαν ανθρώπους άνευ θρησκείας.

Συγκεκριμένα ένα χαρακτηριστικό κεφάλαιο που έχει τον τίτλο, «Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi», δηλαδή «Θρησκευτικός πολιτισμός και Γνώση Ηθικής», οι Αλεβίτες της Τουρκία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζονται σαν άθεοι, άθρησκοι και ανήθικοι, δηλαδή… χωρίς ηθικές αρχές.
Παράλληλα αναφέρονται τα κυριότερα Ιδρύματα των Αλεβιτών σαν καθαρά λαογραφικά Ιδρύματα, χωρίς να έχουν καμία θρησκευτική διάσταση και πολύ περισσότερο καμία θρησκευτική παράδοση. Οι δε οίκοι προσευχής των Αλεβιτών, τα γνωστά Cem Evleri που για τους Αλεβίτες έχουν την ίδια αξία με τους ναούς των χριστιανών και τα τζαμιά των μουσουλμάνων, χαρακτηρίζονται σαν απλοί χώροι συγκέντρωσης διαφόρων ομάδων.

Όπως ήταν επόμενο οι χαρακτηρισμοί αυτοί, οι οποίοι για τους περισσότερους αποδίδονται στο ισλαμικό πρότυπο που θέλει να επιβάλει το καθεστώς του Ερντογάν ξεσήκωσαν την μεγάλη οργή των Αλεβιτικων οργανώσεων της Τουρκία και όχι μόνο.

Να σημειωθεί ότι αυτό το επεισόδιο είναι το αποκορύφωμα μιας μεγάλης σύγκρουσης των Αλεβιτών με το ισλαμικό καθεστώς των Ερντογάν- Νταβούτογλου που εξελίσσεται εδώ και χρόνια και τώρα έφτασε στο αποκορύφωμα της, προσθέτοντας άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα στην σημερινή Τουρκιά της οποίας τα θεμέλια τρίζουν από την βάση τους.

Τέλος να προσθέσουμε και αυτό σαν δίδαγμα για τα δικά μας σχολικά βιβλία, οι αναφορές των τουρκικών σχολικών βιβλίων του μαθήματος των θρησκευτικών που είναι υποχρεωτικό για τον Χριστιανισμό, είναι μόλις 2,5 σελάδες και μα μειωτικό τρόπο.

Την ίδια ώρα εδώ στην Ελλάδα κάποιοι καινούργιοι «φωστήρες» της εκπαίδευσης ετοιμάζονται να θέσουν το μάθημα αυτό υπό διωγμό και την κατάργησης ουσιαστικά της ελληνορθόδοξης χριστιανικής παιδείας, το βασικότερο κύτταρο της ύπαρξης μας σαν Ελληνισμός και Ορθοδοξία.

Και εις ανώτερα!

Πηγή ΝikosΧeiladakis


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]