Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Die Linke: Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν συγκεντρώσει απίστευτες εξουσίες

Κριτική στο ευρώ και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση, χρησιμοποιώντας μάλιστα το παράδειγμα της Ελλάδας, άσκησε ο πρόεδρος του γερμανικού αριστερού κόμματος Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ. Οι θεσμοί κατέχουν «περισσότερη εξουσία από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως είδαμε τώρα στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Ρίξινγκερ σε συνέντευξή του στην Die Welt.

«Αν κοιτάξει κανείς τον ρόλο της ΕΚΤ στην Ελλάδα, με την πίεση που άσκησε στον ΣΥΡΙΖΑ απειλώντας να σταματήσει τη ροή ρευστότητας στη χώρα καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να συζητήσουμε μια ριζική ανανέωση των ευρωπαϊκών θεσμών», τόνισε ο πρόεδρος του Die Linke.

Το Die Linke, εξήγησε ο Ρίξινγκερ, επιθυμεί «ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει «τη δημοκρατική αναδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών». «Ως Αριστεροί πρέπει να ηγηθούμε της συζήτησης αυτής», σημείωσε.

Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Die Linke Σάρα Βάγκενκνεχτ είχε θέσει υπό αμφισβήτηση το ευρώ σε συνέντευξή της επίσης στη Die Welt. Ο Ρίξινγκερ συμφώνησε μαζί της σημειώνοντας ότι έχει δίκιο στην εκτίμησή της «ότι η δομή του ευρώ καθιστά τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες και τις αδύναμες πιο αδύναμες», ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα υπάρξουν και άλλες νομισματικές κρίσεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής.

Παράλληλα ο πρόεδρος του Die Linke συμφωνεί με την ανάλυση της Βάγκενκνεχτ, σύμφωνα με την οποία οι εκλεγμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν διαθέτουν πλέον περιθώρια ελιγμών διότι τελικά η ΕΚΤ μπορεί να τις απειλήσει με το κλείσιμο της στρόφιγγας της ρευστότητας.

«Με αυτό τον τρόπο εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση και έθεσε σε κίνδυνο τη δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη», κατήγγειλε ο Ρίξινγκερ για να προσθέσει ότι αν η τρόικα μπορεί να ορίζει ποια πολιτική ακολουθείται ανεξάρτητα από το αν ένας λαός έχει επιλέξει μια αριστερή, μια δεξιά ή μια κεντρώα κυβέρνηση, αυτό ενισχύει τις εθνικιστικές τάσεις και προκαλεί το σύνολο του λαού να χάσει την εμπιστοσύνη του σε μια δημοκρατική Ευρώπη.

Η συμπρόεδρος του Die Linke Κάτια Κίπινγκ από την πλευρά της επέκρινε τον «πολιτικό προσανατολισμό των θεσμών».

Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται στην ευρωζώνη δεν είναι προδιαγεγραμμένη εξαιτίας του κοινού νομίσματος, αλλά είναι το αποτέλεσμα των σχέσεων εξουσίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την Κίπινγκ. Βασική αιτία για την τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνει η Κίπινγκ, είναι «η πλήρης αποτυχία της Σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]