Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα όρια της θρησκείας

Γράφει ο Δ. Δαββέτας

Μεγάλη Πέμπτη σήμερα. Ημέρα της Σταύρωσης. Κι ο νους μας πηγαίνει προς τους Χριστιανούς που υφίστανται διώξεις, βιασμούς, βασανισμούς και γενοκτονία.

Το ισλαμικό κράτος επιδίδεται σε συνεχή τρομοκρατία προς τους Χριστιανούς του Ιράκ, της Συρίας και της Κένυας την προηγούμενη βδομάδα όπου 147 φοιτητές έχασαν τη ζωή τους.
Ο Βανδαλισμός των συλλόγων του μουσείου της Μοσσούλης σηματοδοτεί την επιθετική απόπειρα της προπαγανδιστικής στρατηγικής των Ισλαμιστών να σβήσουν την ταυτότητα των λαών. Στο όνομα το Θεού, οι τζιχαντιστές θέλουν να εξαφανίσουν τις πολιτισμικές κι ιστορικές μνήμες για δικούς τους πολιτικούς σκοπούς και σκοπιμότητα. Για να ελέγξουν κάτω από τη δική τους λογική τους λαούς.

Η ιδέα του απόλυτου προσηλυτισμού που διαπερνά το Ισλάμ των τζιχαντιστών δεν έχει όρια. Αναμιγνύει τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο μπερδεύοντας έτσι τα όρια δημοκρατίας και θρησκείας.
Οι δημοκρατικοί κανόνες βιάζονται διαρκώς. Η σύγχυση μεταξύ του καθημερινού χρόνου και της πνευματικής διάστασης οδηγεί σε κίνδυνο όλες τις διαχρονικές αξίες του Ελληνικού κι Ευρωπαϊκού πολιτισμού στις οποίες βασίστηκε ο ιστορικά και διαχρονικά σημερινός άνθρωπος της προόδου και της εξέλιξης.

Αυτή η ρήξη μεταξύ του Ισλάμ των Τζιχαντιστών και της Δύσης, αυτή η διάσταση μιας ερμηνείας της Ανατολής και της Δυτικής πραγματικότητας, οδηγεί σε σύγκρουση θρησκειών αλλά και σε σύγκρουση πολιτισμών.
Η παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε μια απώλεια ελέγχου της επικοινωνίας με τους λαούς, με αποτέλεσμα να μπαίνει επιτακτικό το θέμα της ταυτότητας.

Η ταυτοτική αναζήτηση σήμερα περνά μέσα από τη θρησκευτική οξύτητα στο ριζοσπαστικό Ισλάμ κι αυτό έτσι μας οδηγεί σε ζητήματα ουσίας του πολιτισμού. Κι όμως το θέμα της ταυτότητας δεν πρέπει να μείνει εγκλωβισμένο σε θρησκευτικές διαμάχες.
Η ταυτότητά μας είναι η ιστορία μας, το πολιτισμικό παρελθόν μας, είναι το παρόν μας κι επίσης οι ιδέες που έχουμε για το μέλλον μας.

Ο Τεχνικός πολιτισμός έδωσε λειτουργικές λύσεις στη ζωή μας όμως μας απογύμνωσε από τις πνευματικές αξίες κι αγωνίες. Ακόμη και η Κίνα και η Ρωσία, παρά τη συμμετοχή τους στη ζωή της «τεχνικής» συνεχίζουν να ψάχνουν τις πολιτισμικές τους ρίζες με επιμονή.
Αυτές τις ρίζες απειλούνται να χάσουν οι Χριστιανοί της Ανατολής.

Η τζιχαντική βία όλο κι αποθρασύνεται διότι στηρίζεται στη νωθρότητα και τον καταναλωτισμό της Δυτικής «τεχνικής» ζωής και στο φανατισμό των Ισλαμιστών.
Αυτή η Δυτική στάση δεν βοηθά τον Ανατολικό Χριστιανισμό. Δεν βοηθά στο να επιστρέψουν οι εξόριστοι Χριστιανοί στις Ιστορικές τους πατρίδες.

Η σταύρωση του Χριστού είναι ίσως ισχυρός συμβολισμός ώστε και η μνήμη και τα έργα μας να στραφούν προς τη σωτηρία των Χριστιανών της Ανατολής και όχι μόνο.
Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε. Πρέπει να δράσουμε για να τους προστατεύσουμε. Για να προστατεύσουμε την ίδια την πολιτιστική μας μνήμη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]