Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

“Κεραυνοί” ΗΠΑ προς Ευρωπαίους: Δεν είστε αξιόπιστοι εταίροι

Οι υπουργοί Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών έρχονται και παρέρχονται, όμως η στερεοτυπική επανάληψη πανομοιότυπης κριτικής απέναντι στους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αφενός αποδεικνύει τη σταθερότητα της πολιτικής που ακολουθείται και αφετέρου την απροθυμία και τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης στα θέματα ασφαλείας, μια κατάσταση που σύμφωνα με τους Αμερικανούς, υπονομεύει την ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου…

Τα κράτη της Ευρώπης πρέπει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες με δεδομένες τις προκλήσεις για την ασφάλειά τους που αντιμετωπίζουν, υποστήριξε χθες Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Άστον Κάρτερ και πρόσθεσε ότι η μείωση των επενδύσεών τους έχει υπονομεύσει την δυνατότητά τους να αποτελούν ικανό εταίρο των ΗΠΑ.

“Δεν κάνουν αρκετά. Δαπανούν μικρότερο μερίδιο του ΑΕΠ από ό,τι στο παρελθόν, από ό,τι εμείς τώρα και από ό,τι πολλοί, όπως η Ρωσία, δαπανούν. Είναι πολύ μικρές” οι ευρωπαϊκές δαπάνες για την άμυνα, επισήμανε ο Κάρτερ μιλώντας σε εκπαιδευόμενους Αμερικανούς αξιωματικούς.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου έκανε το σχόλιο αυτό απαντώντας στην ερώτηση ενός εκ των σπουδαστών σε σχολή αξιωματικών τι μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να ενθαρρύνουν την Ευρώπη να προχωρήσει σε μεγαλύτερες δαπάνες για την άμυνά της.

 Το ζήτημα των αμυντικών δαπανών αποτελεί εδώ και χρόνια ένα ζήτημα που προκαλεί τριβές στις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και υπουργοί Άμυνας καλούν συχνά τους συμμάχους να αυξήσουν τα ποσά που προορίζονται για τις ένοπλες δυνάμεις.

Η αεροπορική εκστρατεία του NATO που συνέβαλε στην ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι αναφέρεται συχνά από αναλυτές ότι αποκάλυψε μια σειρά αδυναμιών των ευρωπαϊκών ένοπλων δυνάμεων, από την έλλειψη αναγνωριστικών αεροσκαφών ως την έλλειψη ειδικευμένων μονάδων των ειδικών δυνάμεων για την κατάδειξη των στόχων στο πεδίο.

Στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στην Ουαλία πέρυσι, τα 28 κράτη μέλη του NATO επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στον στόχο το καθένα τους να δαπανά το 2% του NATO στην άμυνα.

Όμως μόνο τέσσερις χώρες, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Βρετανία και οι ΗΠΑ, εκπλήρωσαν τη δέσμευση αυτή το χρονικό διάστημα 2013-14, σύμφωνα με μια έκθεση του NATO που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Ιανουάριο. Η Τουρκία, η Γαλλία και η Πολωνία έφθασαν πολύ κοντά στο ποσοστό αυτό την ίδια περίοδο.

Ο Κάρτερ είπε ότι η “επίθεση” της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ζήτημα των προσφύγων που αναχωρούν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής και η επίθεση στην γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo αποτέλεσαν κλήσεις αφύπνισης, που έδειξαν ότι υπάρχει ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες για την ασφάλεια.

“Νομίζω ότι όταν ο ψυχρός πόλεμος τέλειωσε, πολλοί στην Ευρώπη θεώρησαν ότι τα προβλήματα ασφαλείας της τερματίστηκαν. Και τώρα αρχίζουν να ξυπνάνε”, συνέχισε ο Κάρτερ.

“Έχουμε την Τουρκία, σύμμαχο στο NATO, ακριβώς στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ και στον αγώνα εναντίον του ΙΚΙΛ”, πρόσθεσε ο Κάρτερ, χρησιμοποιώντας το ακρωνύμιο με το οποίο ήταν γνωστό μέχρι πρότινος η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ο Κάρτερ αναγνώρισε ότι η Ευρώπη ανακάμπτει με πιο αργούς ρυθμούς από τις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση, επέμεινε πάντως ότι διαθέτει παρόλα αυτά τους πόρους για να τηρήσει τη δέσμευσή της για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.

“Χρειάζεται να διαθέτει τη στρατιωτική ισχύ για να είναι ένας ικανός σύμμαχός μας και τη βλέπουμε να ολισθαίνει” ως προς αυτό, επέμεινε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. “Αυτό πρέπει να αντιστραφεί”, πρόσθεσε. 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ (Μπ. Γ.), REUTERS


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]