Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "βόμβα" Ζάεφ απειλεί τον Γκρούεφσκι

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της FYROM (SDSM), το βράδυ της Παρασκευής της 6ης Φεβρουαρίου 2015, αποφασίστηκε, ομόφωνα, να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος, Ζόραν Ζάεφ, στην άμεση δημοσίευση της λεγόμενης ‘βόμβας Ζάεφ’, ένας όρος για το φερόμενο αποδεικτικό υλικό που ενοχοποιεί κατάφωρα τη διακυβέρνηση του VMRO-DPMNE.

Του Vladislav Perunović

Η απόφαση αυτή, η οποία είχε προηγουμένως αναβληθεί από τον Ζάεφ, ήρθε μετά τις δράσεις που πραγματοποίησε η αστυνομία των Σκοπίων, με αρκετές συλλήψεις καθώς και την ποινική δίωξη εναντίον του Ζάεφ για «προδοσία, κατασκοπεία υπέρ (αρχικά απροσδιόριστης ) ξένης χώρας» και «απόπειρα εκτέλεσης πραξικοπήματος».

Τα Μέσα Ενημέρωσης καθώς και κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες, επί αρκετές ημέρες, αναφέρονταν αρχικά στις επιχειρήσεις της αστυνομίας, άρχισαν κατόπιν να κατηγορούν ανοικτά τον Ζάεφ για «συνεργασία με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες», αν και δεν ήταν σε θέση- κανένας- να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία, απλά επεσήμαναν τη ‘σοβαρότητα’ του ‘γεγονότος’ και τόνιζαν ότι μόνο η Ελλάδα έχει κίνητρα και εξελιγμένα μέσα για να προβεί σε μια τέτοια επιρροή στις εσωτερικές υποθέσεις της FYROM.

Η δράση της αστυνομίας και οι διαδοχικές κατηγορίες από τον Νίκολα Γκρούεφσκι κατά του Ζόραν Ζάεφ, δημιούργησαν μια καχυποψία προς την κυβέρνηση των Σκοπίων, από παράγοντες όπως η ΕΕ, η Ρωσική Ομοσπονδία και οι ΗΠΑ, όλοι τους προειδοποίησαν δημόσια ότι χρειάζεται προσοχή όσον αφορά τέτοιες σοβαρές κατηγορίες.

Ως τώρα, το μόνο που είναι γνωστό, είναι ότι ο Ζάεφ δημιούργησε μια διαδικασία για την παρουσίαση στο κοινό των φερόμενων ενοχοποιητικών πράξεων, μόνο εάν συλληφθεί δεν θα μπορέσει να τα παρουσιάσει, προσωπικά, στο κοινό.

Αυστηρή παρατήρηση της αμερικανικής πρεσβείας στην κυβέρνηση των Σκοπίων
Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της για την εντολή της Εισαγγελίας των Σκοπίων, να απαγορεύσει τη δημοσίευση του υλικού που κατέχει η αντιπολίτευση, για την υπόθεση ‘πραξικόπημα’, και ότι «η όποια δημοσίευση θεωρείται ποινικό αδίκημα».


Σε αυστηρό τόνο η πρεσβεία των ΗΠΑ, σημειώνει:

«Τα ελεύθερα μέσα ενημέρωσης αποτελούν έναν από τους πυλώνες μια δημοκρατικής κοινωνίας και τα μέσα ενημέρωσης διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην παρουσίαση των πληροφοριών για το δημόσιο συμφέρον, συμπεριλαμβανομένων των πληροφοριών που μπορεί να υποδηλώνουν κατάχρηση της εξουσίας η οποία θα οδηγήσει στην ποινική δίωξη κατά δημόσιων προσώπων.

»Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τα μέσα ενημέρωσης στην FYROM, ενδεχομένως, να ερμηνεύουν τη δήλωση του Εισαγγελέα πως αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της ενημέρωσης.

»Καλούμε τις αρχές τις αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση της νομικής υπόστασης της απόφασης της Εισαγγελίας της 3ης Φεβρουαρίου, ειδικά σε ποιες περιπτώσεις οι πληροφορίες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επίσημο κρατικό μυστικό, και να εξηγήσουν, πώς οι δημοσιογράφοι θα γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέτοιες ειδικές περιστάσεις», γράφει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, όπως τη δημοσιεύει η A1on.

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]