Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Αλέξης, ο Πάνος και τα έξι αγκάθια

Το όνομα των Σκοπίων, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες και οι άλλες κόκκινες γραμμές στον γάμο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Γράφει ο Φίλιππος Πανταζής

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα να ευχαρίστησε από το βήμα της Βουλής τον κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμμένο για την έως τώρα στάση του, ωστόσο οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες αναδεικνύονται στο πέρασμα του χρόνου, εκ των πραγμάτων βάζουν σε δοκιμασία τις αντοχές της κυβέρνησης.
Από την αρχή, άλλωστε, το εγχείρημα της συμπόρευσης του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων ήταν ένα μεγάλο στοίχημα και για τις δύο πλευρές, οι οποίες καλούνται εν μέσω μίας τόσο κρίσιμης συγκυρίας να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να δουν, όπως λένε, «τα περισσότερα που τους ενώνουν».
Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος σε τηλεοπτική συνέντευξή του, «αυτό που προέχει είναι η εθνική ενότητα, ωστόσο στις κόκκινες γραμμές μας εμείς δεν θα κάνουμε πίσω. Εκεί που θα έρθουν νομοσχέδια να ψηφίσουμε, όπου διαφωνούμε, θα τα καταψηφίσουμε».

Βέβαια, αυτές οι κόκκινες γραμμές, όπως προκύπτει, είναι αρκετές. Μεταξύ αυτών:

- Το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Ο πρωθυπουργός μίλησε για αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, κάτι με το οποίο οι ΑΝΕΛ διαφωνούν

- Η κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, που εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Καμμένος έχει εκφράσει τη σχετική διαφωνία του και εντός του υπουργικού συμβουλίου

- Η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια που προωθεί η κυβέρνηση. Οι ΑΝΕΛ τονίζουν ότι αυτό μπορεί να γίνει και με ένα ιδιωτικό συμφωνητικό σε δικηγόρο

- Η απόδοση ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, κάτι που έχει προαναγγείλει η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου. Ο Πάνος Καμμένος έχει υποστηρίξει ότι η ιθαγένεια πρέπει να δίνεται σε μετανάστες από την τρίτη γενιά

- Η δυνατότητα χρηματοδότησης από τη Μόσχα που έχει επικαλεστεί ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κάτι που αρνήθηκε η κυβέρνηση

- Ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους, που είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Καμμένος απορρίπτει μετ’ επιτάσεως μία τέτοια εξέλιξη.

Για την αποφυγή παρεξηγήσεων και ενδοκυβερνητικών τριβών, κομβικός είναι και ο ρόλος του υπουργού Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Αλέκου Φλαμπουράκη και του υφυπουργού του Τέρενς Κουίκ. Αμφότεροι έχουν εγκατασταθεί στον έκτο όροφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βρίσκονται σε διαρκή επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τους άλλους υπουργούς, αλλά και με τα κόμματα που εκπροσωπούν, προσπαθώντας να σβήσουν πιθανές… φωτιές πριν αυτές πάρουν έκταση.

Το σχέδιο Καμμένου για το αμυντικό δόγμα
Σχέδιο για την επαναφορά του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου επεξεργάζεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε μία ωστόσο πιο «αναβαθμισμένη» εκδοχή από αυτή που ίσχυε έως το 2002, οπότε και ατόνησε επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μην δυσαρεστούνται οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καμμένος θέλει να αναπτυχθεί ένα αμυντικό τόξο μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και του Ισραήλ, με συνεχείς ασκήσεις και πιθανόν χρήση της αεροπορικής βάσης της Πάφου.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η εξαγγελία του υπουργού Εθνικής Άμυνας από τη Λευκωσία, ότι στο προσεχές διάστημα θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των τριών χωρών, με πιθανή συμμετοχή της Αιγύπτου. Το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί στην επίσκεψη του κ. Καμμένου στο Τελ Αβιβ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι να δημιουργηθεί μία στρατηγική συνεργασία εν είδει ενιαίου αμυντικού χώρου, ως αντίβαρο στις προκλήσεις των Τούρκων και των διεκδικήσεών τους στο Αιγαίο και στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Οι Ισραηλινοί έχουν συμφέροντα στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού εταιρεία τους εμπλέκεται στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, ενώ επιδιώκουν την προώθηση του δικού τους φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Κύπρου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει εκφράσει επανειλημμένα τη στήριξή της στη Λευκωσία και έχει πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Πηγή «Κυριακάτικη Δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]