Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκηνικό ρήξης με Βερολίνο

Της Νίκης Ζορμπά

Την πρόθεσή του να μην αναγνωρίσει καμία υπογραφή και καμιά συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά της διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε στα ΜΜΕ.

"Η επόμενη ημέρα θα είναι μια εντελώς διαφορετική ημέρα, η 25 Γενάρη θα είναι ορόσημο για τη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία τη χώρας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διακηρύττοντας ότι «δεν θα υπάρξουν μνημόνια, δεν υπάρχει τρόικα» σε περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές και αναδειχθεί αυτοδύναμο στην εξουσία. Σε περίπτωση πάντως που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτύχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κατά τον κ. Τσίπρα, " η χώρα θα μπει σε περιπέτειες". Επ αυτού, είπε επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει όμηρος συμμάχων της κ. Merkel.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφατικά επεσήμανε, δεν πρόκειται να προστρέξει να συναντήσει τη Γερμανίδα Καγκελάριο διότι δεν της αναγνωρίζει κανέναν ανώτερο ρόλο από τους υπόλοιπους 26 αρχηγούς των κρατών-μελών της ΕΕ. Όπως είπε, η διαπραγμάτευση θα γίνει σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε «δεν θα τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που έχει βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσει η κυβέρνησή του εάν τελικώς συγκροτηθεί τη Δευτέρα, ξεκαθάρισε «αναγνωρίζουμε τις θεσμικές υποχρεώσεις της χώρας προς την ΕΕ, αυτές που ορίζουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες». Διευκρίνισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη προσδιορίζει την ανάγκη για επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων, όχι όμως των μέσων και των μέτρων με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν και πρόσθεσε, κατά τι σκωπτικά ότι: «Η λιτότητα δεν ανήκει στην ιδρυτική διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στο πλαίσιο της απόφασής του να μην ξαναϋπάρξει τρόικα στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η τριμερής είναι ένας «εξωθεσμικός οργανισμός» και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει συνθήκη που να την αναγνωρίζει. Όπως, μάλιστα, δήλωσε, τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για τις υποχρεώσεις προς την Ευρώπη, ήρθε όμως η ώρα «να μιλήσουμε και για τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα». Όπως διευκρίνισε αναφέρεται στην καταστρατήγηση καταστατικών δεσμεύσεων της Ε.Ε. που γίνεται στη χώρα μας, καθώς δεν τηρούνται, όπως είπε, εργασιακοί νόμοι και κανόνες που τηρούνται στις υπόλοιπες χώρες.

Αναφορικά με τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ και του Mario Draghi, σχολίασε ότι βάζει τέλος στην κινδυνολογία του κ. Σαμαρά καθώς δεν βάζει ειδικούς όρους για την Ελλάδα και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Draghi επιβεβαιώνει επίσημα το διαπραγματευτικό χρονοδιάγραμμα της χώρας, το οποίο, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, λήγει τον Ιούλιο και όχι το Φλεβάρη, όπως έλεγε η κυβέρνηση.

Συντασσόμενος μάλιστα με τον ισχυρό της ΕΚΤ, είπε ότι ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανάγκη της ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο κ. Σαμαράς έλεγε τότε ότι αυτά τα πράγματα δεν γίνονται. Παρ’ολ’αυτά, ο κ. Τσίπρας δεν έδωσε ούτε σαφή, ούτε συγκεκριμένη απάντηση για το πώς θα κινηθεί σχετικά με τους «αστερίσκους» της απόφασης που μιλούν για την προϋπόθεση της θετικής αξιολόγησης της τρόικας. Περιορίστηκε να πει ότι πρέπει, μέχρι τον Ιούλιο, να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και να έχει βρεθεί μια αμοιβαία, επωφελής λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας είπε για:

Διαπραγμάτευση

* "Το κρίσιμο είναι να πάμε δυνατοί και δυνατοί θα είμαστε εάν πάμε ως αυτοδύναμη κυβέρνηση".
* "Πρέπει να βάλουν πλάτη και οι υπόλοιπες δυνάμεις. Ένας μου είπε: Μα εσύ δεν έβαλες. Αυτοί, ζητούσαν συναίνεση στην καταστροφή, εγώ ζητάω στη λύτρωση".
* "Δεν αναγνωρίζω στην κ. Merkel το προνόμιο να είναι κάτι ξεχωριστό απ τους "28". Δεν βρίσκω κανέναν λόγο να προστρέξω σε συνάντηση μαζί της".
* "Δεν θα είναι ντέρμπι Ελλάδας-Γερμανίας αλλά μια ισότιμη, σκληρή διαπραγμάτευση".

Αυτοδυναμία - Συμμαχίες ή νέες εκλογές

* Δεν πρόκειται να συγκυβερνήσουμε όμηροι κομμάτων με τις απόψεις Merkel. Η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ξεκάθαρο σχέδιο.
* "Αυτό το διάστημα η τρόικα δίνει τη μάχη του Plan B: Να μην έχει την απόλυτη πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να στηριχτούμε σε δυνάμεις που τέσσερα χρόνια τώρα είναι κήρυκες της. Μόνο και μόνο για να αποδείξουν τα κόμματα αυτά ότι δεν γινόταν αλλιώς, την κρίσιμη στιγμή θα υπονομεύσουν την διαπραγμάτευση και την εθνική προσπάθεια".
* "Έχουμε την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός λαός θα μας δώσει αυτοδυναμία. Εάν δεν συμβεί αυτό, όλοι θα κριθούν από την ιστορία και πρωτίστως οι δυνάμεις της Αριστεράς".
* "Εάν δεν βγούμε αυτοδύναμοι, η χώρα θα μπει σε περιπέτειες".
* "Ξέρουμε από τις μετρήσεις ότι είμαστε ένα βήμα πριν από την απόλυτη πλειοψηφία. Την έχουμε ανάγκη για να έχουμε τα χέρια μας λυμένα την επόμενη ημέρα. Οι συγκρούσεις με το κράτος της διαπλοκής απαιτούν αυτοδυναμία".

Φορολογία

* Μείωση αντικειμενικών αξιών- κατάργηση ΕΝΦΙΑ, Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με όριο πάνω από 200.000 ευρώ, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000.
* Καμία σκέψη για φορολογία καταθέσεων

Μέτρα για τη μεσαία τάξη

* Φορολογικές ελαφρύνσεις
* Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών - και διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών

Διαπλοκή

* Μέσα θα συγκρουστούμε με το κατεστημένο, τη διαπλοκή, με όσους χρεοκόπησαν τις τράπεζές τους αλλά συνεχίζουν να τις διοικούν. Το τρίγωνο της αμαρτίας τελειώνει".
* "Στα ΜΜΕ δεν θα κάνουμε κάτι ιδιαίτερο. Θα απαιτήσουμε να τηρήσουν τους νόμους. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα".

Πρόεδρος της Δημοκρατίας

"Ο κ. Σαμαράς έκαψε τον κ. Δήμα, τον οποίο εκτιμώ προσωπικά αλλά έχει συμβολίσει πλέον μια επιλογή των δυνάμεων του χθες. Θα κάνουμε την πρότασή μας με κριτήριο το κύρος του θεσμού - όχι κατ ανάγκη τις απόψεις- και με κριτήριο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση".

Ο κ. Τσίπρας παράλληλα, δήλωσε ότι στις άμεσες προτεραιότητές του είναι:

* Καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων
* Έλεγχος λιστών ( Lagarde, Νικολούδη)
* Έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού
* Επαναλειτουργία της ΕΡΤ
* Δημιουργία μιας ομάδας Task Force υπό την ευθύνη του Πρωθυπουργού - ίσως με πρόσωπο ευθύνης που θα συμμετέχει στην κυβέρνηση- για να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης.

Ερωτηθείς για το εάν σκοπεύει να εντάξει τους Ρομά στα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας έδωσε καταφατική απάντηση, σημειώνοντας πως" Έχουν όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δικαίωμα να ζουν με αξιοπρέπεια σε αυτόν τον τόπο".

Πηγή Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. "Όπως είπε, η διαπραγμάτευση θα γίνει σε συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε «δεν θα

    τηρήσουμε δεσμεύσεις και υπογραφές που έχει βάλει η προηγούμενη κυβέρνηση»."


    Να δεχθω οτι θα τηρησει ΟΛΕΣ τις προεκλογικες δεσμευσεις του υπο την προϋποθεση οτι θα βγει

    η πολυποθητη αυτοδυναμια.

    Αν δεν τηρησει "δεσμευσεις και υπογραφες που εχουν υπογραφει απο προηγουμενες κυβερνησεις"

    για ποιο λογο να κατσουν οι Ευρωπαιοι στο ιδιο τραπεζι για διαπραγματευση;

    Γιατι να διαπραγματευτεις κατι το οποιο εχει ηδη αποκλειστει;

    Τι γινεται αν αποτυχουν οι διαπραγματευσεις,εφοσον γινουν;

    Θα υπαρξει δημοψηφισμα;

    Ακομα και αν δεχθουν οι Ευρωπαιοι ο,τι θελει ο Τσιπρας πως θα εγγυηθει οτι δεν θα μπει χερι στις

    καταθεσεις; Δηλαδη ο Τσιπρας θα μιλαει και οι αλλοι θα καθονται σουζα;

    Για εθνικα θεματα ουτε κουβεντα;

    Απο ρεσιταλ κινδυνολογιας τοσο οι μνημονιακοι οσο και οι "αντιμνημονιακοι" ξεπερασαν τον εαυτο

    τους!

    Συμπερασμα: Ολοι θελουν να μας "σωσουν" υπο προϋποθεσεις!



    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ε ! Αφου τον ευλόγησαν στο Τέξας και στο βατικανο τον ΑΕΡΓΟ ελληνοφωνο , θα τα παει καλα . Καλα για τους ευλογουντες και μαύρα κακα και άσχημα για τους μισητούς γραικους .
    Και με την ψήφο των ραγιαδων νωπά και δυνατά ......μαύρη ειναι η νύχτα στα βουνα μαύρη και στα λαγκαδια .
    Θα τα καταφέρει διοτι οι προηγούμενοι που παριστάναν την εξουσια , εστρωσαν με ροδοπέταλα τον δρόμο των σκυλιών .

    Καλη μας δύναμη Ελληνες και να θυμάστε οτι οι εκλογες ΔΕΝ ελεύθερωνουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]