Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου και η Θράκη

Γράφει ο Βασίλης Ταλαμάγκας

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας είναι προβληματικές εδώ και δεκαετίες. Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που έγινε στην Αθήνα σαν στόχο είχε να αποπειραθεί να διασκεδάσει την καχυποψία.

Παραμονές του συμβουλίου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο υλοποίησης της προώθησης των τουρκικών θέσεων, μοίρασε άτυπα σε ξένους ανταποκριτές και διεθνή πρακτορεία τις θέσεις του για τους μουσουλμάνους στο θρήσκευμα Έλληνες πολίτες της Θράκης.

Φυσικά και ήταν προπαγανδιστικές της τουρκικής πολιτικής. Τις μέρες που προηγήθηκαν έγινε λόγος για ιδιωτική επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Θράκη.

Η Τουρκία δεν χάνει ευκαιρία να δημιουργεί εντυπώσεις και να προκαλεί. Το κάνει δεκαετίες. Το ερώτημα είναι πως κινείται επί της ουσίας η ελληνική πολιτική σε κομβικά θέματα, όπως αυτό της ανάπτυξης της Θράκης.
Η οικονομική κρίση μετά το 2009 οδήγησε σε οδυνηρά αδιέξοδα τις μειονοτικές περιοχές, εκτινάσσοντας την ανεργία και απογυμνώνοντας ακόμα περισσότερο δημογραφικά τις συγκεκριμένες περιοχές από το χριστιανικό στοιχείο. Έχουμε αναφερθεί στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι εσφαλμένες πολιτικές της ελληνικής πολιτείας.
Ενδεικτικά:

- Το κλείσιμο των σχολών της Αστυνομίας και η μετατροπή τους σε κέντρα κράτησης μεταναστών απομείωσαν κατά 4.500 νέους τους κατοίκους της περιοχής, έχοντας άμεση επίπτωση στην εκλογική και δημογραφική ισορροπία της περιοχής.
- Η κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων των παλιννοστούντων Ποντίων οδήγησε σε μετανάστευση από την περιοχή και τους τελευταίους συμπατριώτες Πόντιους.
- Η στήριξη μειονοτικών οικογενειών και επιχειρήσεων από τράπεζες τουρκικών συμφερόντων λειτούργησε εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού με τις ελληνικές τράπεζες.
- Η μείωση των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης εξέπληξε αρνητικά.
- Η λάθος αρχιτεκτονική του διαβόητου «Καλλικράτη» επέλεξε μικροκομματικά κριτήρια και όχι αναπτυξιακά, λειτουργώντας εις βάρος κυρίως του χριστιανικού πληθυσμού.
- Η υποτονική αντίδραση της ελληνικής πολιτείας απέναντι στις προσπάθειες διαφόρων κύκλων για τουρκοποίηση άλλων εθνοτικών ομάδων, όπως οι Ρομά και οι Πομάκοι, προβληματίζει.

Δεν χρειάζεται να ζει κάποιος στην περιοχή για να καταλάβει ότι η Θράκη απογυμνώνεται από το πιο νέο και δημιουργικό κομμάτι του πληθυσμού της. Παράλληλα, αλλοιώνεται η δημογραφική ισορροπία μεταξύ των σύνοικων εις βάρος των χριστιανών. Τέλος, ένα κλίμα διχασμού από ακραία κέντρα, εκτός Ελλάδος, επιδιώκει την επιβολή μίας νέας, επικίνδυνης κατάστασης, που έρχεται από το μακρινό παρελθόν.

Θυμίσαμε τις παραπάνω θέσεις φορέων και παραγόντων της Θράκης για να είναι επίκαιρες εν όψει του συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Είναι πρωταρχικής σημασίας η χάραξη μιας κοινής εθνικής πολιτικής για την ανάπτυξη και την ανάδειξη της Θράκης με καθαρά ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέχει συνεχώς στην Ιστορία, να την μελετά και να προωθεί τουλάχιστον στα κρίσιμα εθνικά θέματα την κοινή συνισταμένη μεταξύ της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων. Το Συμβούλιο εθνικής μακροπολιτικής πρέπει να λειτουργεί ουσιαστικά, ανεξάρτητα από κόμματα και πολιτικές ισορροπίες.

Άραγε, ένα συμβούλιο όπως αυτό που λειτουργεί υποδειγματικά για τα δικά της εθνικά συμφέροντα η Τουρκία, γιατί δεν μπορεί να θεσπιστεί και στην Ελλάδα και να λειτουργήσει για τα ελληνικά συμφέροντα;

Πηγή εφημ. «Αξία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]