Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Εμφύλιος» στο ΝΑΤΟ λόγω Ουκρανίας

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών προειδοποιούν τη Συμμαχία να σταματήσει τα «παιχνίδια» σε βάρος της Ρωσίας

Η Ρωσία δεν επιθυμεί τη διάσπαση της Ουκρανίας, υποστηρίζουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών του ΝΑΤΟ, προειδοποιώντας τους συναδέλφους τους για εσφαλμένη αξιολόγηση της πολιτικής της Μόσχας όσον αφορά στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να κλιμακώσει την κατάσταση στην Ουκρανία και ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί το σενάριο της Κριμαίας.

Τα ανώτατα στελέχη του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι το Κρεμλίνο ενδιαφέρεται απλά για την μετεξέλιξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ σε λειτουργούσες διοικητικές μονάδες εντός μίας ομοσπονδοποιημένης Ουκρανίας, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον οι περιοχές αυτές καταφέρουν να συνάψουν μία σχετική συμφωνία με το Κίεβο.

Στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, το ΝΑΤΟ έχει διακόψει σχεδόν κάθε συνεργασία με τη Ρωσία, καθώς κατηγορεί τη Μόσχα για την αποστολή στρατευμάτων και στρατιωτικού εξοπλισμού στις δυνάμεις αυτοάμυνας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. 
Αν και το ΝΑΤΟ δεν προσκόμισε καμία ουσιαστική απόδειξη των εν λόγω κατηγοριών, οι Σύμμαχοι ξεκίνησαν μια μαζική συσσώρευση στρατευμάτων στα κράτη της Βαλτικής και σε άλλα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της προστασίας των χωρών αυτών απέναντι σε μία ενδεχόμενη ρωσική επίθεση.

Ο νέος επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε ότι τα μέλη της συμμαχίας, ιδιαίτερα οι χώρες της Βαλτικής, εξέφρασαν «παράπονα» για την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορά τους. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι η Ρωσία διεξάγει αυτές τις ασκήσεις σε διεθνή εναέριο χώρο και σε διεθνή ύδατα, γεγονός που δεν παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.

«Έχουμε ήδη ενισχύσει την παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας μας. Έχουμε πέντε φορές περισσότερα αεροπλάνα στον αέρα. Οι δυνάμεις μας διεξάγουν νέες ασκήσεις κάθε δύο μέρες. Και επίσης έχουμε αυξήσει τον αριθμό των πλοίων στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Η Μόσχα θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της ως επιθετική και κατηγορεί τη Συμμαχία ότι παραβιάζει τις συμφωνίες που συνήφθησαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Απαιτεί από το ΝΑΤΟ να εγγυηθεί ότι η Ουκρανία και η Γεωργία δεν θα ενταχθούν στο στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας, όμως ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι δεν μπορεί να παράσχει αυτές τις εγγυήσεις.

Το Κρεμλίνο θεωρεί επίσης ότι το ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί τον ουκρανικό εμφύλιο και την απόσχιση της Κριμαίας ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στα μέλη της συμμαχίας.



Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]