Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ανακοίνωσαν την ημερομηνία – Αναζητούν το πρόσωπο

Όλα για όλα τα παίζει ο Πρωθυπουργός καθώς επισπεύδει την προεδρική εκλογή με τον κίνδυνο η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, στην περίπτωση που δεν βρεθούν οι 180 βουλευτές για να στηρίξουν την υποψηφιότητα της συγκυβέρνησης για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.

Συνομιλητές του Α. Σαμαρά σημείωναν πως δεν μπορούσε να συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα για την οποία θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ που από την πρώτη στιγμή αποφάσισε να μην ψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο και αν προταθεί για την προεδρεία.

- Βούλτεψη: Δεν θα κάνει διάγγελμα ο πρωθυπουργός
Δεν πρόκειται να προχωρήσει σήμερα, Τρίτη, σε διάγγελμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 η Σοφία Βούλτεψη.

"Δεν υπάρχει προγραμματισμός σήμερα για κάτι τέτοιο. Προφανώς όμως όλα αυτά θα δρομολογηθούν", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Βούλτεψη.

Επεσήμανε παράλληλα ότι η εκτίμησή της είναι ότι θα βρεθούν 180 βουλευτές.
 
Το παρασκήνιο της απόφασης

Η απόφαση του Eurogroup ήταν ουσιαστικά εκείνη που «άναψε το πράσινο φως» στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίσπευση της προεδρικής εκλογής. Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης προκειμένου να «κλειδώσει» και το όνομα καθώς αρκετά είναι εκείνα που έχουν πέσει στο τραπέζι. Αμέσως μετά ο Α. Σαμαράς ενδέχεται να απευθύνει μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.

Η επιστροφή της τρόικας και η δίμηνη παράταση του προγράμματος για τεχνικούς λόγους ικανοποίησε το Μαξίμου που έθεσε σε εφαρμογή τα επόμενα βήματα του. «Η Κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου.

Ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον Ευ. Βενιζέλο. Μία συνάντηση που έμεινε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αφού δεν ανακοινώθηκε από καμία πλευρά.  Ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για όλες τις εξελίξεις και συμφώνησαν για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής στις 17 Δεκεμβρίου. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Κάρολο Παπούλια γι αυτή την απόφαση.

«Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον Πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014» τόνιζε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της, η Σοφία Βούλτεψη.

Η δεύτερη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη και καθοριστική καθώς απαιτούνται 180 βουλευτές θα πραγματοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την προεδρική εκλογή
Σαφή είναι τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει το Σύνταγμα για τις διαδικασίες εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με αποτέλεσμα τον προσδιορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής τόσο της πρώτης όσο και των δύο επόμενων ψηφοφοριών αν αυτές χρειαστούν.

Η πρώτη ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 17 Δεκεμβρίου, η δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου και η τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.

Έπειτα από τη σχετική ημερήσια διάταξη που θα εκδώσει ο Πρόεδρος της Βουλής οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν την 17η Δεκεμβρίου για την πρώτη ψηφοφορία στην οποία για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαιτούνται θετικές ψήφοι από 200 βουλευτές.

Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, τότε η ψηφοφορία θα επαναληφθεί ύστερα από πέντε ημέρες, στις 23 Δεκεμβρίου.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες στις 29 Δεκεμβρίου, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 180 βουλευτές.

Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής.

H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Τα ονόματα που ακούγονται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Νίκου Χατζηνικολάου και τα όσα αποκάλυψε χθες στην εκπομπή «στον ενικό» τα ονόματα υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατίας, μέχρι στιγμής, είναι αυτά των Σταύρου Δήμα, Παναγιώτη Πικραμένου και Φώτη Κουβέλη.

«Πάνω στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι μια «κεντροδεξιά» υποψηφιότητα. Αυτή του κ. Σταύρου Δήμα.

Συζητήθηκαν άλλα δύο ονόματα αλλά φαίνεται ότι καταλήγουν, αν πάνε σε «κεντροδεξιό» υποψήφιο, στον κ. Σταύρο Δήμα.

Τα άλλα δύο ονόματα που συζητήθηκαν είναι του κ. Αβραμόπουλου και του κ. Μολυβιάτη.

Πληροφορούμαι ότι υπάρχει μία εξωπολιτική υποψηφιότητα, αυτή του κ. Πικραμένου, που διετέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πληροφορούμαι επίσης ότι κάποιοι επανέφεραν ως πρόταση προς το Μέγαρο Μαξίμου, το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος ο κ. Φ. Κουβέλης, παρότι το όνομα του παλαιότερα συζητήθηκε και θεωρήθηκε ότι κάηκε με το σκεπτικό ότι κουβαλάει και μια «προίκα» πολιτική, βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και άλλων βουλευτών που τυχόν θα τον υποστήριζαν. Αυτά τα ονόματα ακούω αυτή την ώρα που μιλάμε, πολύ έντονα» σχολίασε ο εκδότης της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου.

Πηγή Real


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]