Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Άγκυρα φοβάται περισσότερο τους Κούρδους

Η Τουρκία φοβάται περισσότερο την ενίσχυση των Κούρδων και την ισχυροποίηση του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρία από τον κίνδυνο των Ισλαμιστών του ISIS, αποφαίνεται ο Michael Hughes, αναλυτής θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, σε άρθρο γνώμης στην HUFFINGTON POST με τίτλο «Does Turkey Fear the Kurds More Than ISIL?».

Παραθέτει απόψεις και άλλων αναλυτών, μολονότι στην αμερικανική στρατηγική, που αποδίδει κυρίαρχο ρόλο στη δράση των Κούρδων κατά του ISIS, η Τουρκία θα πρέπει να συμβάλλει καταλυτικά.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η Τουρκία συνεχίζει να παρεμποδίζει την ενίσχυση των Κούρδων μαχητών της Συρίας -που προσπαθούν να ανακόψουν την επέλαση του ISIS- δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με τις επιδιώξεις της, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι απλά η συνέχιση της αποσταθεροποίησης του καθεστώτος Άσσαντ και η αποτροπή σύγκρουσης των Ισλαμιστών με την Τουρκία.

Η πραγματική ανησυχία των Τούρκων στρέφεται προς το ΡΚΚ και την αδερφή οργάνωση της Συρίας, τις οποίες ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να κατηγορεί ως τρομοκρατικές. Αντιστοίχως πολλοί Κούρδοι έχουν κατηγορήσει την Τουρκία για συνεργασία με τους Ισλαμιστές λόγω της απροθυμίας της να ενταχθεί στη συμμαχία.

Η Τουρκία, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, στήριζαν για χρόνια την συριακή αντιπολίτευση, αλλά κατηγορήθηκαν επίσης ότι στήριζαν παράλληλα και την al-Nusra Front, η πλειοψηφία των μαχητών της οποίας, εντάχuηκε μετά στις γραμμές του ISIS.

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ο πρώην Αμερικανός πρέσβης, Peter Van Buren, μέρος του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ απέδωσαν κεντρικό ρόλο στους Κούρδους στο πλαίσιο της στρατηγικής τους για την καταπολέμηση του ISIL στη Συρία, καθώς οι Τούρκοι φοβούνται ότι την ενδυνάμωση των κουρδικών στοιχείων που επιθυμούν την αναντροπή του τουρκικού κράτους.

Ανάλογη είναι και η εκτίμηση του Ivan Eland, αναλυτή αμυντικών θεμάτων, ο οποίος υποστηρίζει ότι «η Τουρκία δεν βοηθάει τους απελπισμένους Κούρδους κατά του ISIS στα σύνορα με τη Συρία καθώς φοβάται τους Κούρδους περισσότερο από ότι τον ISIS».

Ο Justin Raimondo σε άρθρο του στο Antiwar.com υποστήριξε ότι δεν είναι βιώσιμη η στρατηγική εξοπλισμού και εκπαίδευσης των Κούρδων και η δημιουργία ενός ικανού ιρακινού στρατού για την καταπολέμηση του ISIS, καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο. Η μόνη λύση θα ήταν η συνεργασία με το καθεστώς Άσσαντ και το Ιράν, που διαθέτουν ικανές στρατιωτικές δυνάμεις για πολεμήσουν τον ISIS.

Είναι δύσκολο ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο γνώμης, να μεταβληθεί η θέση των ΗΠΑ για απομάκρυνση του Άσσαντ από τη Συρία, όπως και να επιτραπεί η συμμετοχή του Ιράν, του μεγαλύτερου εχθρού της Δύσης, σε μια συμμαχία.

Πηγή Huffington Post


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]