Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία δεν είναι γνήσια σύμμαχος των ΗΠΑ

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου

Την προ-περασμένη Πέμπτη, από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν εκστόμισε και χρησιμοποιώ επίτηδες τη λέξη- δύο μεγάλες αλήθειες:

Πρώτον ότι η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες προμήθευσαν με εκατομμύρια δολάρια και τόνους, όπως είπε, οπλισμού τους αντικαθεστωτικούς της Συρίας, χωρίς να ενδιαφέρονται ούτε ποιοι είναι, ούτε τι στόχους είχαν, και
δεύτερον, ότι στην Κύπρο η κατοχή είναι ΠΑΡΑΝΟΜΗ, μία αλήθεια βεβαίως που για 40 χρόνια προσπάθησαν να πνίξουν οι Αμερικανοί, καθώς είχαν συμμετοχή στο διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης ότι συζήτησε και τα δύο θέματα με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παραδέχθηκε ότι όντως η χώρα του βοήθησε τους λεγόμενους αντάρτες και σημερινούς τζιχαντιστές ενώ για την Κύπρο αναγνώρισε ότι πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημά της και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να διατηρεί η χώρα του στρατεύματα κατοχής.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας άστραψε και βρόντηξε με το άκουσμα της διπλής αποκάλυψης και από τη στιγμή της δημοσιοποίησής της επικράτησε χάος και πανικός. Απαίτησε την απολογία του κ. Μπάιντεν και κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ την πήρε, ασχέτως εάν «γέμισε» το διαδίκτυο με τίτλους συγνώμης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος διόρθωσε μόνο το σημείο της δήλωσής του, ότι δηλαδή υπονοούσε πως η Τουρκία και οι άλλες χώρες γνώριζαν πως οι αντάρτες αποτελούσαν μέλη της αλ Νούσρα και της αλ Κάιντα όταν τους ενίσχυαν. Την ουσία των δηλώσεων του, ότι προμήθευσαν με οπλισμό και πρόσφεραν οικονομική ενίσχυση, τυφλωμένοι από το μίσος τους εναντίον του Σιίτη Ασαντ, δεν την απέσυρε ποτέ.

Στην Ουάσιγκτον ήταν κοινό μυστικό ότι η Τουρκία έπαιζε διπλό παιγνίδι και προμήθευε ασύστολα τους αντικαθεστωτικούς. Στις 16 Μαίου του 2013 ο Ερντογάν προσπάθησε να πείσει τον Πρόεδρο Ομπάμα και με υψωμένη φωνή στο «δείπνο των 6», όπως έγινε γνωστό, απαίτησε την ανάπτυξη αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων στη Συρία. Ο Αμερικανός ηγέτης αντιστάθηκε και τότε επήλθε η ρήξη. Οι σχέσεις από το ζενίθ υποχώρησαν στο ναδίρ και οι Αμερικανοί περπατούσαν σε τεντωμένο σχοινί αποφεύγοντας κάθε ανάμειξη στον εμφύλιο της Συρίας. Είναι γεγονός –και θα το γράψει η ιστορία- ότι η άρνηση του Ομπάμα να αναμειχθεί στον εμφύλιο με αποστολή Αμερικανών στρατιωτών, έσωσε τη χώρα από δεύτερο Βιετνάμ.

Οσο πρωταγωνιστεί στην τουρκική πολιτική σκηνή ο Ταγίπ Ερντογάν, οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ θα χειροτερεύουν. Ο Τούρκος πρόεδρος είναι από τη φύση του και λόγω της ισλαμικής ιδεολογίας του αντι-Αμερικανός και αντισημίτης. Δεν θα αλλάξει στα γεράματά του, όπως μας έλεγε βετεράνος Ελληνας διπλωμάτης που υπηρέτησε και στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη. Αντίθετα, η ενδυνάμωση του μέσω της ψήφου του τουρκικού λαού, σε μία στιγμή που «πνιγόταν» στα σκάνδαλα διαφθοράς, τον έχουν μετατρέψει σε άνθρωπο και πολιτικό που δεν μπορεί να τον αγγίξει κανείς. Αυτό πιστεύει, αυτό νοιώθει, κάτι σαν …Θεός. Δεν τον ενοχλεί καθόλου, ούτε τον χαλά το γεγονός ότι στην Ουάσιγκτον σιγά-σιγά αλλά σταθερά τον κατατάσσουν στους εχθρούς.

Το πρόβλημα βασικά το έχει η Αμερική. «Εχει τοποθετήσει όλα τα αυγά της στην Αγκυρα», όπως ομολογούν οι Αμερικανοί διπλωμάτες που υπηρέτησαν στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Ομπάμα αδίκησε και περιθωριοποίησε τον φυσικό του σύμμαχο, το Ισραήλ, και βρίσκεται μόνος στη Μέση Ανατολή, έρμαιο των τζιχαντιστών. Είναι στο χέρι του να αλλάξει τις ισορροπίες, απλά πρέπει να αντιληφθεί ότι η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι πιά γνήσιος σύμμαχος των ΗΠΑ.

Πηγή περιοδικό "Επίκαιρα", τεύχος 258


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Η Τουρκία ταυτίζεται απολύτως με τις ΗΠΑ και στους σκοπούς, και στα μέσα, και στην ιδεολογία, και στην ηθική (ή έλλειψή της). Η Τουρκία είναι το alter ego των ΗΠΑ στην ανατολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία ποτέ δεν υπήρξε γνήσια σύμμαχος κάποιου, διότι απλούστατα δεν υπάρχουν γνήσιες και μόνιμες συμμαχίες. Όλες είναι ευκαιριακές και βασιζόμενες σε αμοιβαία συμφέροντα. Αμερικανός πολιτικός, του οποίου το όνομα μού διαφεύγει, την είχε χαρακτηρίσει ακριβή και ασταθή ερωμένη των ΗΠΑ, εν αντιθέσει προς την Ελλάδα, που πάντα ήταν μία φτηνή πόρνη, καθ' ότι δεδομένη πόρνη.

    Λόγια σκληρά μεν, αληθινά δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι ακριβώς πόρνη, αφού δεν πληρώνεται. Απλά αυτό που λένε οι αμερικάνοι, bitch.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]