Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκική πρόκληση με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Πως ο οικουμενικός πατριάρχης απέφυγε την παγίδα που πήγε να του στήσει ο πρόξενος της Άγκυρας στην Κομοτηνή

Μία πρωτοφανή πρόκληση επιχείρησε να στήσει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Θράκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Μετά από εντολές που πήρε από την Άγκυρα, ο (νέος) τούρκος πρόξενος Αλί Ριζά Ακιντζί, απαίτησε κατά την επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου να υπάρξει και στάση στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και συνάντηση του Πατριάρχη με τον ίδιο…!
Ο λόγος που τυπικώς επικαλέστηκε ο υπάλληλος της Άγκυρας ήταν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει τουρκική υπηκοότητα και γι αυτό ήταν υποχρέωσή του να κάνει την συγκεκριμένη επίσκεψη.
Η θρασύτατη απαίτηση του προξενείου έφτασε μέχρι και το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, και οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές…

Και, φυσικά, το χατίρι του προξένου και των αφεντικών του στην Τουρκία δεν έγινε, κάτι που, αν συνέβαινε, θα ήταν πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον ίδιο τον κ.κ. Βαρθολομαίο.
Αυτό όχι μόνο για την ουσία της υπόθεσης, αλλά και επειδή τις ίδιες ημέρες που βρέθηκε στην Κομοτηνή, ήταν εκεί ο Προκαθήμενος του Αρμενικής Εκκλησίας, Αράμ ο Α’, ο οποίος επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Άγκυρα.

Τελικά, στις 23 Σεπτεμβρίου στην Κομοτηνή έγινε η ιστορική συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το τουρκικό προξενείο. Όπου, προφανώς, κάποιοι εκεί μέσα έβγαζαν αφρούς από το κακό τους.

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»

Σχόλιο ιστολογίου: Το συγκεκριμένο περιστατικό αποκαλύπτει την επί της ουσίας αδυναμία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, αφού ο ίδιος, ως τούρκος πολίτης, οφείλει να υπακούει στις εντολές των κρατικών υπηρεσιών και της κυβέρνησης της Τουρκίας, προκειμένου να μην έχει οιασδήποτε μορφής επιπτώσεις στον ίδιο, οι οποίες μπορούν να του στερήσουν την άνεση στις κινήσεις και τις επαφές που πραγματοποιεί. Η αδυναμία αυτή, όμως, μεταφράζεται και σε κίνδυνο για την ελληνική πλευρά, αφού ο κ.κ. Βαρθολομαίος, ως τούρκος πολίτης, είναι έρμαιο της οποιασδήποτε τουρκικής πολιτικής και υποχρεωμένος από τον τουρκικό νόμο να υπακούει στις ό,ποιες εντολές δέχεται. Μπορεί να καλύφθηκε, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην Κομοτηνή, από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για το εάν θα υπάρξει στο μέλλον κάποια επανάληψη τουρκικών εντολών προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο, με αρνητική κατάληξη για την Ελλάδα. Γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα λεγόμενα του Οικουμενικού Πατριάρχη, τα οποία σχετίζονται με τις «νέες χώρες» θα πρέπει να αποφεύγονται από τον ίδιο, εάν, φυσικά, δεν επιθυμεί να γίνεται υποκείμενο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας… Εάν συνεχίζει τις περί «νέων χωρών» δηλώσεις, θα στείλει ένα σαφές μήνυμα αδυναμίας του ιδίου να προστατεύσει τα συμφέροντα της Ελλάδας…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

  

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Σιγά μην προστατεύει τα συμφέροντα της Ελλάδος. Ίσως θα ήταν μία ευκαιρία να γίνει προσωρινή μετεγγατάσταση του πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως εν είδη διαμαρτυρίας (βρες μία) από την Κωνσταντινούπολη στην Θεσ/νίκη. Όπως ακριβώς έκαναν και οι Σύριοι που τον πατριάρχη Αντιοχείας τον μετέφεραν στην Δαμασκό.

    Να πάψουν οι τούρκοι να εκμεταλλεύονται τον πατριάρχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]