Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πληρώσαμε 4 δισ. Ευρώ για κάθε 1 δισ. Μείωσης χρέους!

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έστειλε την έκθεση για την δημοσιονομική περίοδο 2010 – 2013 στη EUROSTAT

Γράφει ο Τάσος Δασόπουλος

Περίπου 4 δις. Σε εισόδημα για κάθε 1 δις. μείωσης του χρέους «πλήρωσε» η ελληνική οικονομία για την τετραετία 2010 2013 κατά την εφαρμογή των δύο μνημονίων, τη στιγμή που το έλλειμμα με βάση τους νέους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες παρέμεινε στο… ύψος του!!!

Αυτό προκύπτει από την έκθεση για την εξέλιξη της δημοσιονομικής περιόδου 2010 – 2013 που έστειλε χθες η ΑΛ.ΣΤΑΤ. στην κεντρική ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat).

Μείωση του ΑΕΠ
Με βάση την τελευταία αναθεώρηση το ΑΕΠ μειώθηκε για την εξεταζόμενη τετραετία κατά 43,77 δισ. ευρώ από τα 226,21 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010 στα 182,44 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013. Αντιστοίχως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης μετά το PSI+ και την επαναγορά ομολόγων στο τέλος του 2012 μειώθηκε ως απόλυτο μέγεθος κατά 11,16 δισ. στα 319,33 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, η οποία μείωση την ύφεση για το 2013 στο 3,3% του ΑΕΠ από 3,7% που υπολογιζόταν τον περασμένο Απρίλιο, μείωσε περαιτέρω το χρέος ως απόλυτο μέγεθος κατά 0,2%.
Αυτό σημαίνει ότι η μικρή μείωση του χρέους ήταν αποτέλεσμα υπερπολλαπλάσιας προσπάθειας η οποία μεταφραζόταν σε μέτρα που αφορούσαν περικοπές μισθών, συντάξεων, επιχορηγήσεων δημοσίων οργανισμών και μεγάλων περικοπών δαπανών από τα υπουργεία σε Υγεία, Παιδεία και Αμυντικές Δαπάνες. Ωστόσο, οι παρεμβάσεις στο χρέος είχαν σαφές αποτέλεσμα στις ετήσιες υποχρεώσεις τόκων, οι οποίες από 13,2 δισ. ευρώ το 2010 μειώθηκαν στα 7,27 δισ. ευρώ το 2013.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται στα 22,26 δισ. ευρώ (12,2% του ΑΕΠ) έναντι 25 δισ. ευρώ (11,1% του ΑΕΠ) το 2010. Η τεράστια διαφορά του ελλείμματος που υπολογίζει η έκθεση σε σχέση με το 1,9% του ΑΕΠ που έχει τεθεί ως αποτέλεσμα στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2015 οφείλεται στη διαφορά της μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των δαπανών που έγιναν το 2013 για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικότερα, με βάση της έκθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. οι σωρευτικές καθαρές δαπάνες (οι ακαθάριστες δαπάνες ισοσκελίζονται μερικώς από τα ετήσια μερίσματα των προνομιούχων μετοχών που απέκτησε το Δημόσιο) που καταγράφονται από το 2008 για τη στήριξη των τραπεζών, φτάνουν τα 19 δισ. ευρώ. Μόνο το 2013 δόθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη στήριξη των συστημικών τραπεζών 21 δισ. ευρώ από τα οποία τα 6,22 δισ. για εξυγίανση και 14,78 δισ. στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Άσπρη τρύπα»
Με βάση το πρόγραμμα οικονομικής εξυγίανσης οι δαπάνες αυτές θεωρούνται ότι ισοσκελίζονται με τις μετοχές των τραπεζών οι οποίες υπολογίζονται ως έσοδα. Με βάση όμως τους αναθεωρημένους ευρωπαϊκούς στατιστικούς κανόνες, οι αξίες και οι ενδεχόμενες υπεραξίες καταγράφονται στα έσοδα μόνο όταν μπουν στα δημόσια ταμεία.

Σε επίπεδο φορέων της Γενικής Διακυβέρνησης και ειδικότερα στο ισοζύγιο των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. αποτυπώνουν με τον πιο επίσημο τρόπο πως η «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος ύψους 1,1 δισ. ευρώ(569 εκατ. ευρώ από τους ΟΤΑ και 531 εκατ. ευρώ για τους ΟΚΑ) μετατράπηκε στο τέλος του 2013 σε «άσπρη τρύπα», δηλαδή πλεόνασμα ύψους 4,1 δισ. εκ των οποίων τα 756 εκατ. ευρώ από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και 3,35 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Πηγή εφημ. «Ελεύθερος Τύπος»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]