Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με ημερομηνία λήξης

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ λειτουργεί ως επιταχυντής ανατροπών αλλά δεν έχει μέλλον στον νέο υπό διαμόρφωση χάρτη της περιοχής η ολοκλήρωση του οποίου θα είναι και η ημερομηνία λήξης ή καλύτερα η αρχή του τέλους του χαλιφάτου.

Σήμερα οι τζιχαντιστές είναι μια ακραία, παροξυσμική έκφραση της επιθυμίας των σουνιτών στην Συρία και στο Ιράκ να χειραφετηθούν από την αλαουιτική εξουσία στη Δαμασκό και τη σιιτική στη Βαγδάτη.

Η Νέα Μέση Ανατολή αναδύεται μέσα από ωδίνες, και κεντρικά σημεία αναφοράς του νέου χάρτη της θα είναι πρώτον το κουρδικό κράτος που θα συνενώσει σε πρώτη φάση το βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία, και ένα σουνιτικό κρατικό μόρφωμα σε τμήματα της Συρίας και του Ιράκ με ζητούμενη την ταυτότητα του καθεστώτος του, την έκτασή του και τους περιφερειακούς συμμάχους-προστάτες του.

Η συγκρότηση νέας κυβέρνησης στη Βαγδάτη όπου εκπροσωπούνται και οι σουνίτες και οι Κούρδοι δεν αποκαθιστά την ενότητα μιας ντε φάκτο τριχοτομημένης χώρας και οι φρικαλεότητες των τζιχαντιστών δεν πρόκειται να πείσουν τους σουνίτες της Συρίας να στηρίξουν τον Ασαντ.

ΗΠΑ, Τουρκία, Σαουδική Αραβία και Ιράν δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα τη συντριβή της τρομοκρατίας, αλλά την χειραγώγηση καθώς και την ποδηγέτησή της, τον περιορισμό της ισχύος της μέχρι να προκύψουν οι νέες περιφερειακές ισορροπίες.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο για όλες τις πλευρές παιχνίδι: Οι ΗΠΑ, που ελπίζουν να ρυθμίζουν τις ισορροπίες ανάμεσα στα αντίπαλα τοπικά συμφέροντα, μπορεί να δουν την Αγκυρα, το Ριάντ και την Τεχεράνη να συνεννοούνται απευθείας, ενώ οι τζιχαντιστές δεν πρόκειται να παραμερίσουν αμαχητί όταν ιδρυθεί το σουνιτικό κράτος για να προωθήσουν η Αγκυρα και το Ριάντ φιλικές προς τα συμφέροντά τους δυνάμεις και οργανώσεις.

Η ενότητα της Συρίας και του Ιράκ έχουν καταλυθεί ντε φάκτο και δεν μένει παρά η μεθόδευση της ντε γιούρε αναγνώρισης της νέας πραγματικότητας όταν αυτή διαμορφωθεί.

Οι τζιχαντιστές θα αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά μόνον από τοπικές σουνιτικές οργανώσεις που δεν θα δρουν στο όνομα της αποκατάστασης της ενότητας του Ιράκ και της Συρίας, αλλά θα διεκδικούν μια πιο ήπια για τον ίδιο τον ιθαγενή πληθυσμό εκδοχή σουνιτικού κράτους στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Πηγή
Επικοινωνία με τον συντάκτη
kapopoulos@pegasus.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]