Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρωσία και Ιράν σε ενεργειακή συμφωνία απάντηση στις δυτικές κυρώσεις

Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών
Πηγή Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Η Ρωσία και το Ιράν ενεργοποιούν μια σημαντική συμφωνία, η οποία θα επιτρέψει και στις δύο χώρες να ‘απαλύνουν‘ τον οικονομικό αντίκτυπο, των Δυτικών κυρώσεων, αναφέρει η οικονομική εφημερίδα "Kommersant".

Ο ιρανός Πρέσβης στην Μόσχα Mehdi Sanai, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook, ότι ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ και ο Ιρανός ομόλογός του Bijan Namdar Zanganeh, υπέγραψαν πενταετές διακυβερνητικό οικονομικό μνημόνιο.

Με τη δημοσίευση του μνημονίου αυτού από το ιρανικό υπουργείο Ενέργειας επιβεβαιώθηκε η εξέταση της συμμετοχής ρωσικών εταιρειών σε κρατικά έργα στο Ιράν, όπως π.χ, στην κατασκευή ή την ανακατασκευή σταθμών και δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την παράδοση στο Ιράν μηχανημάτων, και εξοπλισμού καταναλωτικών αγαθών από την Ρωσία.

Στο πλαίσιο αυτής, οι Ρώσοι θα εξάγουν περίπου 500 μεγαβάτ ηλεκτρισμού στο Ιράν και θα κατασκευάσουν νέες μονάδες παραγωγής θερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στη χώρα.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν σκοπεύει να προμηθεύσει άφθονο πετρέλαιο την Ρωσία, η εξαγωγή του οποίου τώρα βρίσκεται υπό καθεστώς κυρώσεων, που έχουν επιβληθεί από την Δύση.

Σύμφωνα με την "Kommersant", οι συμβάσεις και οι συμφωνίες, θα συναφθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής των δύο χωρών, στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου, στην Τεχεράνη. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η αξία του οικονομικού deal μεταξύ των δύο χωρών θα ανέλθει στα 15 με 20.δισ δολλάρια.

Οι αρχικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν περατώθηκαν στο τέλος του περασμένου έτους, ενώ η Ουάσιγκτον είχε ασκήσει σημαντική πίεση προς την Μόσχα, προκειμένου να αποφευχθεί η συμφωνία αυτή.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών Jacob Lew, προειδοποίησε τον Ρώσο υπουργό Οικονομίας Anton Siluanov περί πιθανών διεθνών κυρώσεων, εάν η Ρωσία και το Ιράν υλοποιήσουν τελικά την εν λόγω συμφωνία.

Ο Λευκός Οίκος φοβόταν ότι η συνεργασία προμήθειας ιρανικού πετρελαίου στην Ρωσία θα αποδυναμώσει τα αποτελέσματα των Δυτικών κυρώσεων, και θα μειώσει την πίεση προς την Τεχεράνη, επιδρώντας παράλληλα και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους «έξι» για την κατάσταση του ιρανικού πυρηνικού του προγράμματος.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]