Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στόχος ο Πούτιν

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Η κλιμάκωση της σκληρής στάσης της Ουάσιγκτον μέρα με τη μέρα δείχνει συνεχή διεύρυνση στόχων: αν αρχικά το ζητούμενο ήταν να συντριβεί αποφασιστικά στην Ουκρανία η προσπάθεια ηγεμονικής επικυριαρχίας της Μόσχας στην πρώην ΕΣΣΔ, σήμερα ο στόχος μοιάζει να μην είναι άλλος από την ανατροπή του Πούτιν.

Το μήνυμα προς τη ρωσική πολιτική και οικονομική ελίτ είναι ξεκάθαρο: ο Πούτιν έπαιξε και έχασε και παράταση της παραμονής του στην εξουσία όχι μόνον πλέον δεν συμβαδίζει με ισχυροποίηση της χώρας αλλά αντίθετα εγγυάται μια απομόνωση που μπορεί να την καταστήσει κράτος-παρία.

Μία μία, οι κινήσεις των ΗΠΑ δεν αφήνουν ούτε περιθώριο διάσωσης των προσχημάτων μιας διαχειρίσιμης αναδίπλωσης στον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου: την αρπαγή της Κριμαίας, που αρχικά καταγράφηκε σαν θρίαμβος περίπατος, την πληρώνει με κόστος που ουδείς θα μπορούσε να είχε φανταστεί.

Τα πλήγματα που δέχεται η Ρωσία έχουν και άλλους αποδέκτες: το Πεκίνο και τα οράματά του ηγεμονικής κυριαρχίας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, τις φιλοδοξίες της Ομάδας BRICS αλλά και κάποιων Ευρωπαίων να αμφισβητήσουν τη μονοπωλιακή παντοκρατορία του δολαρίου, αλλά και την αλαζονική απορριπτική στάση του Βερολίνου στις πιέσεις των ΗΠΑ για εναρμόνιση της Ευρωζώνης με την πολιτική της Fed στη διαχείριση της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης.

Οποιο σενάριο για το τι ακριβώς έγινε με την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους και πέραν των ευθυνών για την τραγωδία, η Ρωσία προβάλλει ως κατώτερη των περιστάσεων και επιχειρησιακά και επικοινωνιακά, θυμίζει περισσότερο τον αυτοεγκλωβισμό του Μιλόσεβιτς στον πόλεμο της Βοσνίας, παρά μεγάλη δύναμη ικανή να χειριστεί μια συγκροτημένη επιχείρηση αυτοκρατορικής παλινόρθωσης.

Η μέχρι τώρα επιτυχής πορεία του Πούτιν δημιούργησε μια αίγλη που μας έκανε να ξεχάσουμε την αλληλοσφαγή τριτοκοσμικού τύπου της ομάδας Γέλτσιν μπροστά στο ρωσικό Κοινοβούλιο τον Οκτώβριο του 1993, αλλά και την ταπεινωτική αυτοδιάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές Δεκεμβρίου του 1991 με τον απερίγραπτο πρόεδρο της Ρωσίας να τηλεφωνεί στον Μπους για να του το αναγγείλει.

Το καθημερινό επικοινωνιακό σφυροκόπημα που δέχεται η Ρωσία από τις ΗΠΑ για την κατάρριψη του αεροσκάφους χωρίς ουσιαστικό αντίλογο μέχρι τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργείου Αμυνας, αφήνει δύο επιλογές: τη συνενοχή Μόσχας Ανταρτών που δεν αφήνει περιθώρια διαφοροποίησης - αποστασιοποίησης του Κρεμλίνου στη χειρότερη περίπτωση και στην καλύτερη ασυγχώρητη αμηχανία.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Φαίνεται, τον κύριο Καπόπουλο δεν τον απασχολεί το απλό ερώτημα "τις οφελείται;". Ωστόσο, το θέτουμε εμείς και περιμένουμε να δούμε τι απάντηση θα μας δώσουν Λονδίνο, Ουάσιγκτων, Κίεβο και οι λοιποί δορυφόροι των σιωνιστών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλεξανδρος ο Μακεδων23 Ιουλίου 2014 στις 11:14 μ.μ.

    Σεβαστες οι αποψεις σας κ. Καποπουλε αλλα η γνωμη μου ειναι οτι ο Πουτιν ουτε απο ενοχη, ουτε απο μηχανια κατεχεται, παρα ακολουθει με ψυχραιμια συγκεκριμενη τακτικη & σταρτηγικη εναντι των υπουλων ομαδικων πυρων που δεχεται, ενημερωνει την διεθνη κοινη γνωμη με τις αποψεις του, κανει επαφες για συμμαχιες, εξαντλει τα διπλωματικα ειρηνικα μεσα προς επιλυση των διαφορων και.........ταυτοχρονα κερδιζει χρονο για τις καταλληλες στρατιωτικες ετοιμασιες, γιατι ξερει πολυ καλα οτι πρεπει να ειναι ετοιμος για ολα, αφου οι δυτικοι γινονται ολο και πιο προκλητικοι & επιθετικοι εναντιον του. Πιστευω οτι κανει πολυ μελετημενες κινησεις στην σκακιερα που εχει κληθει να ''παιξει'' και στοχος του ειναι μονον η νικη. Δεν λειτουργει παρορμητικα και δεν πεφτει στις απανωτες παγιδες που του στηνουν τοσο εντεχνα οι υαινες της Δυσης. Με την ολη σταση του τον χαρακτηριζω ΗΓΕΤΗ αλλα και ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ που μετραει τα παντα και βγαζει το ξιφος του για την τελικη μαχη οταν κρινει ο ιδιος οτι ειναι η καταλληλη στιγμη. Ο χρονος θα φυσικα θα δειξει, οπως σε ολα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θαυμάσιες οι επισημάνσεις & των δύο σχολιαστών!
      διαβάστε & το άρθρο του Ν. Χειλαδάκη
      http://kostasxan.blogspot.gr/2014/07/blog-post_42.html
      δίνει μιά ωραία ανάλυση ...εφ` όλης της ύλης, όπου φαίνεται & ...``τίς ωφελείται``
      art

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]