Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το στρατηγικό αβαθές της Τουρκίας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος 

Αντί της διασφάλισης του «Στρατηγικού Βάθους» του Νταβούτογλου η Τουρκία στη Μέση Ανατολή μοιάζει με πλοίο που προσάραξε σε Στρατηγικό Αβαθές. Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ κινδυνεύουν να ακυρώσουν την πολιτική Ερντογάν προς την Αυτόνομη Κουρδική Οντότητα στον Βορρά της χώρας και να την καταστήσουν προτεκτοράτο της Αγκυρας.

Οι εξτρεμιστές του ISIS που μέχρι και πρόσφατα με χρηματοδότηση της Σαουδικής Αραβίας και ορμητήριο την Τουρκία σκόρπιζαν τον τρόμο στη Συρία, κινήθηκαν προς το Ιράκ σε ένα αποφασιστικό βήμα προς τη διάλυση της χώρας.

Η πολιτική Ερντογάν-Νταβούτογλου στη Συρία απειλεί τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Ιράκ: Αν το Ιράκ διασπαστεί σε σουνιτικό και σιιτικό τομέα, τότε πυροδοτείται η ντε γιούρε ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την κυβέρνηση Μπαρζανί στο Αρμπίλ και αργά ή γρήγορα προσάρτηση της κουρδικής ντε φάκτο ήδη Ανεξάρτητης Βορειοανατολικής Συρίας.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία θα διαβαστεί απ' ό,τι φαίνεται από τους ιστορικούς του μέλλοντος σαν τη Σικελική Εκστρατεία των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό Πόλεμο ή σαν την αγγλογαλλική εισβολή στο Σουέζ τον Νοέμβριο του 1956: ένα πολιτικό και στρατιωτικό φιάσκο που φέρνει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Η Τουρκία που γεννήθηκε από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σύμφωνα με τον ιδρυτή της Κεμάλ Ατατούρκ, δεν άντεχε οποιουδήποτε είδους εμπλοκή στη Μέση Ανατολή. Μια σκληρή πραγματικότητα που τη συνόψισε με τη φράση «Ειρήνη στη Χώρα, Ειρήνη στον Κόσμο». Μια δηλαδή παραδοχή του ότι η περιφερειακή σταθερότητα έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων με την εσωτερική.

Ο Ερντογάν την άνοιξη του 2003 συγκρούστηκε με τις ΗΠΑ, όταν απαγόρευσε τη διέλευση αμερικανικών δυνάμεων μέσω Τουρκίας, καθώς φοβόταν την τριχοτόμηση του Ιράκ. Δέκα χρόνια αργότερα, στη Συρία πριμοδότησε τη διάσπαση της χώρας αυτής.

Αυτή η πρωτοφανής επίδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού και διπλωματικού μικρομεγαλισμού έχει ένα βαρύ τίμημα, όχι μόνο το απόλυτο χάος πέρα από τα νότια σύνορα της χώρας, αλλά κυρίως την πλήρη χειραφέτηση των Κούρδων στο Ιράκ και στη Συρία με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις εξελίξεις στη ΝΑ Τουρκία.

Πηγή "Έθνος"

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Δεν τους νοιάζει, μάλλον, να χάσουν κάτι από τα ανατολικά γιατί θα κερδίσουν πολλά στα δυτικά!!
    Άσε το αβαθές της Τουρκίας και ασχολήσου με το ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ της Ελλάδας, πατριώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το δημοσιογραφικό αβαθές;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι έγιναν εκείνοι οι φοβεροί θαυμαστές του Νταβούτογλου τον οποίον τον `εθαύμαζαν τόσο πολύ κατά την προηγούμενη περίοδο

    Πού πήγε ο θαυμασμός τους.? Πού κρύφτηκαν οι λεβέντες στυλ Χατζιαβάτη.?Τέτοια διορατικοτητα των ικανοτητων του ουτε ο μεγαλύτερος ανόητος δεν διαθέτει. ΜΟΥΓΚΑ !
    Άξιος ο μισθός σας άπό τον εργοδότη σας.Κανονικά πρακτοράκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]