Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μοιράζονται την 1η Ιουλίου τα πετρελαϊκά οικόπεδα

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πάνω από 25 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες και περισσότερα από 150 στελέχη της πετρελαϊκής αγοράς έχουν δηλώσει το «παρών» στο μεγάλο συνέδριο του Λονδίνου, όπου για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν τα οικόπεδα που θα δημοπρατηθούν για έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ», μεταξύ των συμμετεχόντων περιλαμβάνονται ηχηρά ονόματα της βρετανικής, ολλανδικής και αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου, που θέλουν να έχουν από πρώτο χέρι την εικόνα για τα δεδομένα και τις προδιαγραφές του γύρου παραχωρήσεων που θα ξεκινήσει άμεσα.

Στο συνέδριο, που διοργανώνεται από την ελληνική πρεσβεία για την 1η και τη 2η Ιουλίου, την πρώτη ημέρα θα υπάρξει μια ανοιχτή εκδήλωση με παρουσιάσεις και ομιλίες, με τη συμμετοχή και του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη. Τότε αναμένεται για πρώτη φορά να παρουσιαστούν και τα συγκεκριμένα οικόπεδα που θα δημοπρατηθούν, με τις πληροφορίες να μιλούν για 10 έως 15 οικόπεδα στην περιοχή του Ιονίου, ενώ εξαιρετικά πιθανό είναι να δημοπρατηθούν και ένα με δύο οικόπεδα νοτίως της Κρήτης. Εκτός από την ομιλία Μανιάτη, θα μιλήσουν, επίσης, στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης για τα πετρέλαια του ΥΠΕΚΑ, ο επικεφαλής γεωλόγος της εκστρατείας της PGS στην Ελλάδα, ενώ θα παρουσιαστεί, επίσης, η εκτίμηση για τις πετρελαϊκές ενδείξεις και τα πιθανά πεδία από του κορυφαίου γαλλικού ινστιτούτου BeicipFranlab.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι άνθρωποι του ΥΠΕΚΑ αλλά και των δύο εταιρειών (η PGS έχει κάνει τις σεισμικές έρευνες, ενώ το Beicip είναι ο επίσημος σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης) ποντάρουν περισσότερο στην κρίσιμη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου. Και αυτό, διότι από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5.00 το απόγευμα της 2ης Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν τα b2b ραντεβού με στελέχη των εταιρειών, στους οποίους θα γίνουν εξειδικευμένες αναλυτικές παρουσιάσεις, θα δοθεί πρόσβαση στις εκθέσεις δεδομένων από την PGS και το Beicip. Στα ραντεβού θα συμμετέχουν δύο έως τρία στελέχη από το ΥΠΕΚΑ, τη νορβηγική εταιρεία και το γαλλικό ινστιτούτο, που θα δίνουν όλες τις αναγκαίες διευκρινίσεις στους ενδιαφερομένους.

Όλα δείχνουν, πάντως, επίσπευση των διαδικασιών του διαγωνισμού, κατεύθυνση στην οποία πιέζει και η PGS, η οποία έχει υπό την εποπτεία της το marketing των πολυδάπανων σεισμικών ερευνών. Μέχρι στιγμής, παραμένουν δύο οι εταιρείες που έχουν αγοράσει τα πακέτα των ερευνών, δηλαδή τα ΕΛΠΕ και η γαλλική Total. Ωστόσο, σε περίπτωση που ξεκινήσει και επισήμως ο γύρος παραχωρήσεων, τότε η αγορά των δεδομένων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τις εταιρείες που θα θελήσουν να εμπλακούν.

Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετούς μήνες έχει ξεκινήσει η λειτουργία των περίφημων data rooms σε Αθήνα, Χιούστον και Λονδίνο, όπου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν από πρώτο χέρι εικόνα για τα ευρήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν για το Ιόνιο και την Κρήτη.

Κρήτη

Στις μέχρι τώρα παρουσιάσεις που έχουν γίνει σε Αθήνα, Λονδίνο και Χιούστον από τα σεισμικά δεδομένα των περιοχών που ερεύνησε η PGS, η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην περιοχή του Ιονίου, και ειδικότερα στο Βόρειο Ιόνιο, κοντά στους Οθωνούς. Ωστόσο, σε τελευταία παρουσίαση που έγινε στο Λονδίνο, παρουσία στελεχών μεγάλων εταιρειών του χώρου, όπως των ExxonMobil, Shell, Statoil, Eni, και ConocoPhilips, παρουσιάστηκαν τα πρώτα ερευνητικά στοιχεία με ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα νότια της Κρήτης. Για δύο περιοχές νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και δυτικά της Γαύδου, σύμφωνα με τις γραμμές που παρουσιάστηκαν, εντοπίζονται ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές μεγάλης κλίμακας, με πιθανές συγκεντρώσεις φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, οι έρευνες διαπίστωσαν ικανό πάχος των γεωλογικών στρωμάτων, ώστε να συγκρατήσει την πίεση του φυσικού αερίου και να δημιουργεί σημαντικός όγκος κοιτάσματος. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε και δεύτερη παρουσίαση των δεδομένων για την Κρήτη σε συνέδριο στην Ολλανδία.

Σε ό,τι αφορά το Ιόνιο, πάντως, εκεί φαίνεται ότι η ελληνική πλευρά έχει ποντάρει τις μεγαλύτερες προσδοκίες της. Με βάση τις έρευνες της PGS, η περιοχή θεωρείται ως η γεωλογική συνέχεια των πεδίων της Ιταλίας και της Αλβανίας, όπου έχουν γίνει πρόσφατα μεγάλες ανακαλύψεις. Με τη γλώσσα των γεωλόγων, υπάρχει το λεγόμενο γεωλογικό ανάλογο, δηλαδή περιοχές με την ίδια δομή αντίστοιχων κοιτασμάτων που βρίσκονται στη περιοχή και οι οποίες εμφανίζουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν κοιτάσματα. Αξίζει να τονιστεί ότι μόλις πέρυσι ανακαλύφθηκε από την ιταλική Eni και τη γαλλική Total στη Νότια Ιταλία το μεγαλύτερο χερσαίο κοίτασμα πετρελαίου στην Ευρώπη, με εκτιμώμενο μέγεθος 1 δισ. βαρέλια και το οποίο αναμένεται να εκτινάξει την παραγωγή πετρελαίου της Ιταλίας στα 200.000 βαρέλια ημερησίως. Αντίστοιχες μεγάλες ανακαλύψεις έχουν γίνει και στην Αλβανία, στο περίφημο Patos Marinza, από την καναδική Bankers αλλά και από τη Shell. Οι ανακαλύψεις αυτές ενισχύουν το ενδιαφέρον και για την ελληνική επικράτεια, αφού, όπως λένε οι άνθρωποι της αγοράς, «η γεωλογία δε γνωρίζει σύνορα.

Ενδιαφέρον

Στο πλαίσιο αυτό, δεν είναι τυχαίο ότι η κινητικότητα στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων για πρώτη φορά έχει αποκτήσει έμπρακτο χαρακτήρα, καθώς μόλις τους τελευταίους μήνες έχουν εμφανιστεί τέσσερις εταιρείες που έχουν ζητήσει να ξεκινήσει για ισάριθμες περιοχές η διαδικασία του νόμου 2289/95 για την ανάθεση της έρευνας και εκμετάλλευσης οικοπέδων ύστερα από εκδήλωση ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, η αρχή έγινε με τις Energean - Ratio Oil, που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για έρευνες στον Θερμαϊκό, ακολούθησε η ιταλική Enel για τη Δυτική Πελοπόννησο, την Αιτωλοακαρνανία και την Δ. Ήπειρο, η καναδική Cub Energy, που ενδιαφέρθηκε για χερσαία οικόπεδα στη Θράκη, και η τσεχική MND, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο το κοίτασμα της Επανομής στη Θεσσαλονίκη.

Πηγή: Κεφάλαιο 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Γιατί άραγε, το Ιόνιο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον; Επειδή δε θέλουν να δυσαρεστήσουν την Τουρκία, συζητώντας για το Αιγαίο; Ή επειδή δε θέλουν να ξεβρακωθούν ακόμα σε μας, φανερώνοντας ότι το έχουν μοιράσει; Δεν είμαστε όλοι ανύποπτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tό ΑΙΓΑΙΟ ΕΧΕΙ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ 25 ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ! Γι αυτό καί οί ''κρουαζιέρες'' τού τουρκικού ΠΝ στίς Κυκλάδες πού έχουν μετατραπεί σέ παραμεθόρια νησιά ουσιαστικά. Καί οί τούρκοι υποδεικνύουν τή διευρυμένη θαλάσσια επικράτεια τους . Γράφω υπερβολές; Τότε τί συζητούν τά δύο ΥΠΕΞ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΓΥΡΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ [ΕΧΟΥΝ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΟΝ 50 ΓΥΡΟ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ]. ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμώ να μας καταποντίσει μια φυσική καταστροφή και να μας εξαφανίσει κι εμάς και το Αιγαίο ΠΑΡΑ να υποστούμε κι αυτόν τον εξευτελισμό. Αν υπάρχει ελεήμων Θεός ας μας εξαφανίσει!

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]