Απογύμνωση της Αμερικανικής Μ.Κ.Ο.«Επιτήρηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Wrights Watch)
Του Μιχαήλ Στυλιανού
Εκατόν τριάντα καθηγητές κορυφαίων
Αμερικανικών Πανεπιστημίων (δύο κάτοχοι βραβείων Νόμπελ),συγγραφείς και
διανοούμενοι καταγγέλλουν ότι η κορυφαία ΜΚΟ, λειτουργεί ως όργανο της
αμερικανικής κυβέρνησης, καλύπτει τις ανομίες της και εξογκώνει
πλημμελήματα χωρών-στόχων.
Μεταξύ της πλειάδας των (υποτίθεται) Μη
Κυβερνητικών Οργανώσεων, που έχουν επινοηθεί ή μεταλλαχθεί σε ένα
πολυ-εργαλείο της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η Human Wrights Watch
(Επιτήρηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) λειτουργεί ως προπομπός επιχειρήσεων
παρέμβασης ή και επέμβασης -διπλωματικού, προπαγανδιστικού, ή και
στρατιωτικού χαρακτήρα- σε βάρος χωρών στόχων…
Η «επιτήρησή» της είναι ουσιαστικά
εξωστρεφής και μονόφθαλμη.΄Εχει εστιάσει τις αστυνομικές της
αρμοδιότητες σε ξένες επικράτειες και τις ασκεί με επαγρύπνηση και
εγερσιμότητα τέτοιας κραυγαλέας ασυνέπειας που καταρρίπτει κάθε όριο του
σκανδάλου.
Μπορεί, για παράδειγμα, να ωρύεται κατά
της «αστυνομικής βίας» κατά των διαδηλωτών του Κιέβου, (από δερόμενους
και σε συνεχή υποχώρηση αστυνομικούς της νόμιμης κυβέρνησης
Γιανούκοβιτς), αλλά να κλείνει τα μάτια όταν πυρπολούνται πολλές δεκάδες
ανθρώπων στα γραφεία των συνδικάτων της Οδησσού, από την «εθνοφρουρά»
του φασιστικού Δεξιού Τομέα, των πραξικοπηματιών τού Κιέβου.
Το μητρώο και αυτής της Μ.Κ.Ο.
«Επιτήρησης» θα μπορούσε να απασχολήσει επί μακρόν ένα Δικαστήριο
Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό διεθνείς συνθήκες που θα επέτρεπαν μιαν
αδέκαστη κρίση του. Επί του παρόντος είναι το αντικείμενο ανοικτής
επιστολής 130 διασήμων καθηγητών κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων,
με επικεφαλής δύο βραβεία Νόμπελ, προς τον Διευθυντή της Human Writes
Watch.
Συντεταγμένη σε νομική γλώσσα, αλλά με πένα που στάζει διαβρωτικό οξύ, η επιστολή έχει ως εξής:
«Αγαπητέ Κένεθ Ρόθ (της Επιτήρησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων),
Η «Επιτήρηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αυτοχαρακτηρίζεται ως «μια από τις ηγετικές ανεξάρτητες οργανώσεις του κόσμου, που είναι αφιερωμένες στην υπεράσπιση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ωστόσο οι στενές σχέσεις της με την κυβέρνηση εγείρουν ερώτημα για την ανεξαρτησία της.
Για παράδειγμα, ο Διευθυντής Υπεράσπισης Υποθέσεων της οργάνωσης στην Ουάσιγκτων, Τομ Μαλινόφσκυ, διετέλεσε ειδικός σύμβουλος του Προέδρου Μπίλ Κλίντον (σημ.συν. Βομβαρδισμοί Γιουγκοσλαβίας) και συντάκτης των λόγων της ΥπΕξ Μαντλέν Ωλμπράϊτ ( Εισβολή και καταστροφή του Ιράκ). Το 2013 έφυγε από την Ε.Α.Δ., και διορίσθηκε βοηθός ΥπΕξ για την Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Εργασία, υπό τον Τζων Κέρρυ.
Η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργάνωσης Σουδάν Μανίλοου αυτό-περιγράφεται στο βιογραφικό της, στην ιστοσελίδα τής οργάνωσης, ως «παλαιά φίλη του Μπίλ Κλίντον», «με υψηλή ενεργό δράση» στο πολιτικό κόμμα του και «οργανώτρια δεκάδων εκδηλώσεων» της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.
Συγκοινωνούντα δοχεία και με τη C.I.A.
Η σημερινή συμβουλευτική επιτροπή της Επιτήρησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κράτη της Λατινικής Αμερικής έχει, μεταξύ των μελών της, τον Μάϊλ Φρετσέτ, τέως πρεσβευτή στην Κολομβία και τον Μάϊκλ Σίφτερ, άλλοτε διευθυντή Λατινικής Αμερικής του χρηματοδοτούμενου από την κυβέρνηση Εθνικού Κληροδοτήματος για την Δημοκρατία-National Endowment for Democracy N.E.D. (σημ. συν. Με 64 παραμάγαζα, πολυσχιδή δράση και δαπάνες δισεκατομμυρίων στην Ουκρανία).
Στην ίδια επιτροπή (ανθρωπίνων δικαιωμάτων) για την Λατινική Αμερική συμμετείχε, κατά την περίοδο 2003-2011, ο Μιγκουέλ Ντίαζ, αναλυτής της CIA στη δεκαετία 1990. Ο Ντίαζ υπηρετεί τώρα στο υπουργείο Εξωτερικών ως σύνδεσμος μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών και των μη-κυβερνητικών εμπειρογνωμόνων.
Υπό την ιδιότητα του Διευθυντή Υπεράσπισης Υποθέσεων της Ε.Α.Δ., ο Μαλινόφσκυ υποστήριξε το 2009 ότι «υπό ορισμένες συνθήκες» «υφίσταται χώρος νομιμότητας» για «μεταγωγές της CIA» – την παράνομη πρακτική της απαγωγής και μεταφοράς υπόπτων τρομοκρατίας σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Ο Μαλινόφσκυ ανέφερε, παραφράζοντας επιχείρημα της κυβέρνησης, ότι η εξεύρεση εναλλακτικής λύσης στην αποστολή υπόπτων σε «ξένα μπουντρούμια για να υποβληθούν σε βασανιστήρια» θα απαιτήσει κάποιο χρόνο…
Η Ε.Α.Δ. δεν επεφύλαξε την ίδια μεταχείριση στην Βενεζουέλα. Σε επιστολή της στον Πρόεδρο Τσάβεζ, το 2012, επιτίμησε την αίτηση της χώρας για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ισχυρίσθηκε ότι η Βενεζουέλα «υπολείπεται των παραδεκτών κριτηρίων» και αμφισβήτησε «την ικανότητά της να υπηρετήσει ως φερέγγυα φωνή τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Ωστόσο, σε καμία περίπτωση η αμερικανική συμμετοχή στο ίδιο συμβούλιο δεν κρίθηκε αναγκαία καταδίκης από την «Επιτήρηση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», παρά το παγκόσμιο πρόγραμμα δολοφονιών της Ουάσιγκτων, την διατήρηση της εφαρμογής των απαγωγών της CIA και της παράνομης φυλάκισης ανθρώπων στο Γκουαντάναμο.
Παρόμοια, τον Φεβρουάριο του 2013 η Ε.Α.Δ. σωστά χαρακτήρισε παράνομη της χρήση πυραύλων σε εμφύλιο πόλεμο από τη Συρία. Ωστόσο παρέμεινε άφωνη μπροστά στην σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου με την αμερικανική απειλή πυραυλικής επίθεσης κατά της Συρίας.
Και ο … φιλάνθρωπος κ. ΣόροςΤα ολίγα ως άνω παραδείγματα, που περιορίζονται μόνο στην πρόσφατη ιστορία, θα μπορούσαν να συγχωρηθούν ως ασυνέπειες και παραβλέψεις που μπορούν και να συμβούν σε ένα μεγάλο και πολυάσχολο οργανισμό. ΄Ομως η στενή σχέση της Ε.Α.Δ. με την αμερικανική κυβέρνηση προσδίδει σε αυτά τα κρούσματα τα χαρακτηριστικά μιας σύγκρουσης συμφερόντων.
Κατά συνέπεια σας εισηγούμαστε να λάβετε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα διεκδίκησης της ανεξαρτησίας της «Επιτήρησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».΄Ενα πρώτο λογικό βήμα είναι το κλείσιμο της περιστρεφόμενης θύρας μεταξύ της οργάνωσης και της κυβέρνησης. Αποκλεισμός από το προσωπικό της Ε.Α.Δ., τους συμβούλους της ή τα μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου, όλων όσων εσχεδίασαν ή εξετέλεσαν αμερικανική εξωτερική πολιτική. Ως απόλυτα ελάχιστο μέτρο καθιερώστε μακρές περιόδους «κατάψυξης» (των υποψηφίων), πριν από την οποιαδήποτε κίνηση επανασύνδεσης μεταξύ της Ε.Α.Δ. και αυτού του βραχίονα της κυβέρνησης.»
Και -κορυφώνοντας την δόση διαβρωτικού οξέος που την διαποτίζει- η συντριπτική ανοικτή επιστολή των 130 Αμερικανών πανεπιστημιακών καταλήγει ως εξής:«Ο μεγαλύτερος χρηματοδότης σας, ο επενδυτής Τζωρτζ Σόρος, επιχειρηματολόγησε το 2010 ότι «πιστεύω ότι για να είναι περισσότερο αποτελεσματική, η οργάνωση πρέπει να φαίνεται περισσότερο διεθνής, λιγότερο μια αμερικανική οργάνωση.» Εμείς συμφωνούμε. Σας συνιστούμε να εφαρμόσετε την πάρα πάνω πρότασή μας, προκειμένου να εξασφαλίσετε μια φήμη γνήσιας ανεξαρτησίας.»
Ακολουθούν 130 υπογραφές καθηγητών στα
σημαντικώτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Διεθνολόγων, Πολιτειολόγων, Νομικών,
Ιστορικών, Οικονομολόγων και Φιλοσοφίας), γνωστών συγγραφέων και
διανοουμένων. Τις δύο πρώτες θέσεις στην λίστα βρίσκονται τα ονόματα δύο
βραβείων Νόμπελ, στην 113η του σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν και στην 120η
του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Χανς-Κριστόφ φον Σπόνεκ.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...