Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ασκήσεις… πολέμου στο Αιγαίο!

«Πολεμικό» σκηνικό στήνουν οι Τούρκοι βγάζοντας μεγάλες δυνάμεις, ναυτικές και αεροπορικές, στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων και την ίδια στιγμή «απειλούν» με έρευνες νότια της Θάσου. Στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχει σημάνει συναγερμός. Ήδη έχει δοθεί εντολή σε πλοία να αναπτυχθούν στο Αιγαίο, εν’ όψει και της άσκησης «Καταιγίδα 2014».

Στη μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων από πλευράς Τουρκίας για την ταυτόχρονη διεξαγωγή δύο ασκήσεων, της «Efes 2014» στα τουρκικά παράλια και της «Beyaz Firtina 2014» σε ολόκληρο το Αιγαίο, με δέσμευση περιοχής αυτές τις ημέρες βορειοδυτικά της Χίου, η Ελλάδα απαντά με την άσκηση «Καταιγίδα».

Όλες οι μονάδες του στόλου θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο, από τη Σαμοθράκη μέχρι και στο Καστελλόριζο για να πραγματοποιήσουν την άσκηση το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου με ταυτόχρονη «καταιγίδα» πυραύλων. Αυτά που εκκρεμούν ακόμη είναι αν θα γίνει βολή με «Exocet» και που θα διεξαχθεί η τελική φάση της άσκησης.

Πληροφορίες από το Πολεμικό Ναυτικό αναφέρουν πως η διεξαγωγή της τελικής φάσης πιθανότατα θα συνδεθεί με τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες» στο Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή η Άγκυρα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο Βόρειο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή νότια της Θάσου και δυτικά της Σαμοθράκης, προγραμματίζοντας έρευνες με το ωκεανογραφικό σκάφος Piri Reis ή με το Cubuclu.

Μέχρι στιγμής πάντως και ενώ επρόκειτο το ωκεανογραφικό να βγει στο Αιγαίο από τις 20 Μαΐου, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια κα δεν έχει εκδοθεί ακόμη η σχετική NAVTEX. Αυτό βέβαια μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε.
Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό το Πολεμικό Ναυτικό να στείλει το μήνυμά του μέσω της τελικής φάσης της «Καταιγίδας» από το Βόρειο Αιγαίο, αν και το Καστελλόριζο είναι μονίμως αμφισβητούμενη περιοχή από τους Τούρκους. Πρόσφατα άλλωστε προχώρησαν στην άνευ προηγουμένου πρόκληση ανακοινώνοντας την εγκατάσταση μόνιμης εξέδρας άντλησης πετρελαίου εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκληση η οποία έμεινε αναπάντητη από το υπουργείο Εξωτερικών του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Αλλά τι να πει στον «κολλητό» του, τον Αχμέτ Νταβούτογλου; Να σεβαστεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα; Τον άνθρωπο τον απασχολεί πως θα διασωθεί πολιτικά και πως θα καταφέρει να κρατήσει ζωντανό το ΠΑΣΟΚ (τι ζωντανό δηλαδή, αυτό έχει πεθάνει και μόνο ο Βενιζέλος δεν το έχει αντιληφθεί). Με τα εθνικά θα ασχοληθεί;

Μέχρι πάντως την διεξαγωγή της άσκησης «Καταιγίδα», πλοία του στόλου αποπλέουν από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να συμμετάσχουν στην άσκηση «Ξιφίας» που διεξάγεται στο Βόρειο Αιγαίο.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία αποστολή παρακολούθησης των τουρκικών δυνάμεων και άμεσης αντίδρασης και την αποτροπή κάποιου «τσαμπουκά» κοντά στα ελληνικά νησιά.

Για τον σκοπό αυτό έχει δοθεί εντολή σε όλες τις επάκτιες δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή, μοίρες αεροσκαφών έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα πέντε λεπτών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνονται και πτήσεις αεροσκάφους Erieye EMB – 145H που θα «σαρώνει» όλο το Αιγαίο και θα δίνει εικόνα απευθείας στο κέντρο επιχειρήσεων του Πενταγώνου.
Σημειώνεται πως οι Τούρκοι για την άσκηση «Beyaz Firtina 2014» έχουν αναπτύξει στο Αρχιπέλαγος συνολικά 53 μονάδες επιφανείας διαφόρων τύπων, 4 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και 13 ανθυποβρυχακά ελικόπτερα, ενώ η Ακτοφυλακή συμμετέχει με 17 συνολικά πλωτά μέσα και 4 ελικόπτερα. Ενδιαφέρον έχει και η συμμετοχή της ΜΙΤ (είναι κάτι που δεν συνηθίζεται) με ένα αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών – υποκλοπών.

Με όλες αυτές τις δυνάμεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και τον Ταγίπ Ερντογάν να πιέζεται πολιτικά σε ασφυκτικό βαθμό τόσο στο εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό, κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Πρόβα στραγγαλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τουρκική αεροπορία και ναυτικό

Τον δίαυλο Καρπάθου – Ρόδου στο Νότιο Αιγαίο, ο οποίος είναι κρίσιμης σημασίας ως προς τον έλεγχο της Ανατολικής Μεσογείου για το Πολεμικό Ναυτικό, έχουν «κλειδώσει» οι Τούρκοιμε την ανάπτυξη μεγάλων αεροναυτικών δυνάμεων στην περιοχή αυτή.
Την ίδια στιγμή ανάλογη κίνησης αποκοπής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη Λέσβο μέχρι και τη Σάμο εκτελεί το τουρκικό ναυτικό στο Βορειο-ανατολικό Αιγαίο.
Στον μεν δίαυλο Καρπάθου – Ρόδου, μεταξύ της νήσου Σαρίας στα βόρεια της Καρπάθου και της Ρόδου, συνωθούνται περί τα 10 τουρκικά πλοία επιφανείας, τουλάχιστον δύο υποβρύχια μπαίνουν και βγαίνουν στη δεσμευμένη περιοχή, 4 ελικόπτερα ναυτικής συνεργασίας και δύο CN 235 ναυτικής συνεργασίας – ηλεκτρονικού πολέμου.
Στην άσκηση, που έχει διακλαδικό χαρακτήρα, συμμετέχει η τουρκική αεροπορία έχοντας διαθέσει 8 μαχητικά αεροσκάφη και 1 αεροσκάφος ρυμούλκησης εναέριου στόχου. Το τελευταίο αυτό δεδομένο οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα γίνει χρήση πραγματικών πυρών και εκτοξεύσεις πυραύλων αντιαεροπορικών και ενδεχομένως αέρος – αέρος.

Τουρκικά πολεμικά πλοία έφτασαν σε απόσταση βολής από την ηπειρωτική χώρα

Εν τω μεταξύ, δύο τουρκικές ναυτικές μονάδες με την υποστήριξη αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 έχουν εισβάλλει από προχθές το βράδυ σε ακτίνα βολής από τα ηπειρωτικά εδάφη της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, «πλοία του τουρκικού ναυτικού τα οποία συμμετέχουν στην άσκηση «Beyaz Firtina 2014» εισήλθαν την 20η Μαΐου εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων ως εξής:
- Η φρεγάτα “Turgur Reis” εισήλθε στις 13.43 μεταξύ Ν. Εύβοιας και Ν. Άνδρου (στενό Καφηρέα) και κινούμενη με νότια πορεία, εξήλθε στις 17.50 νότια Ν. Κύθνου.
- Η ΤΠΚ «Bora» εισήλθε στις 13.21 βόρεια Ν. Νάξου και κινούμενη με δυτική πορεία, εξήλθε αυτών στις 15.24 Δυτικά Ν. Σερίφου.
Πλοία και μέσα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν και παρακολουθούν τα αντίστοιχα τουρκικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου τους».

Το ανησυχητικό είναι άλλο. Η μεν ΤΠΚ Bora μπήκε και βγήκε από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έχει απομακρυνθεί από τον ηπειρωτικό κορμό, η δε φρεγάτα Turgut Reis (F241) κλάση ΜΕΚΟ 200ΤΝ Track II, η πιο σύγχρονη του τουρκικού ναυτικού οπλοστασίου, από προχθές το απόγευμα που εξήλθε των χωρικών υδάτων νότια της Κύθνου κινείται με πολύ μικρή ταχύτητα, κάτι που προβληματίζει το ΓΕΕΘΑ και την παρακολουθούν συνέχεια πλοία του Πολεμικού μας Ναυτικού. Εκφράζονται, μάλιστα, φόβοι πως μπορεί να αντιστρέψει την πορεία του και να κινηθεί πάλι βορειοδυτικά για να περάσει από το Στενό του Καφηρέα.

Πάντως, ανάλογα με τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, μπορεί να απελευθερωθούν κανόνες εμπλοκής από το ΓΕΕΘΑ…

Πηγή εφημ. «Ελεύθερη Ώρα»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]