Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μεγάλη αντιπυραυλική άσκηση Ισραήλ - ΗΠΑ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Ενώ ο αμερικανός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Chuck Hagel, φτάνει στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εκεί μεγάλη κοινή αντιπυραυλική άσκηση Ισραήλ-ΗΠΑ.

Ο αμερικανός αξιωματούχος έχει στην ατζέντα του πρώτο θέμα με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Moshe Ya'alon, την αντιμετώπιση των απειλών για το κράτος του Ισραήλ.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση αντιπυραυλικής άμυνας με την επωνυμία «Juniper Cobra» την επόμενη εβδομάδα. Θα συμμετέχει το σύνολο των ισραηλινών συστημάτων αεράμυνας, μέρος της οποίων θα δοκιμαστεί στο πλαίσιο της άσκησης, που, αποτελεί μία παραδοσιακή άσκηση που υλοποιείται κάθε δύο χρόνια, για τις δύο χώρες. Η άσκηση επίσης, περιλαμβάνει προσομοιώσεις διαφόρων απειλών και επιθέσεων διαφόρων τύπων, προς την ισραηλινή επικράτεια και πόλεις.

Το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας αποτελείται από πέντε επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Arrow 3. Έχει σχεδιαστεί για την αναχαίτιση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι ιρανικοί Shabab και Sajjil, οι οποίοι διαθέτουν εμβέλεια 1.300 και 2.000 χλμ και σε υψός 250 και 700 χλμ αντίστοιχα.

Το δεύτερο επίπεδο αποτελεί το σύστημα Magic Wand, που ειδικεύεται στην αναχαίτιση τακτικών πυραύλων, όπως ο ιρανικός Fateh 110 και ο συριακός πύραυλος M-600 που διαθέτουν εμβέλεια μεταξύ 200 και 300 χλμ.

Το τρίτο επίπεδο λειτουργεί το αντιπυραυλικό σύστημα «Arrow–2», σχεδιασμένο για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων σε απόσταση έως 150 χλμ.

Το τέταρτο επίπεδο επικεντρώνεται στο σύστημα «Iron Dome» σε ρουκέτες μικρής εμβέλειας τύπου Grad με βεληνεκές 40 χλμ., όπως ο Fajr με 70 χιλιόμετρα εμβέλεια. Το Ισραήλ ανέπτυξε το σύστημα Iron Dome για να αντιμετωπίσει την απειλή ενός ολοκληρωτικού πολέμου σε πολλαπλά μέτωπα με εκατοντάδες πυραύλους ημερησίως.

Πριν δύο μήνες παρουσιάσθηκε και το πέμπτο επίπεδο με την λειτουργία του συστήματος αεράμυνας με την ονομασία «Iron Beam», το οποίο θα λειτουργεί παράλληλα με το αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome», το οποίο έχει αποδειχθεί ως ένα αποτελεσματικότατο μέσο για την προστασία από πυραύλους μικρού βεληνεκούς σε απόσταση λιγότερο από 7 χλμ.

Η δέσμη του «Iron Beam», η οποία βασίζεται στην χρήση λέιζερ θα είναι σε θέση να καταρρίπτει πυραύλους πολύ μικρής εμβέλειας, βλήματα όλμων και UAV. Στον τομέα της αντιαεροπορικής άμυνας το εν λόγω σύστημα ονομάζεται «άμυνα επι σημείου» και θα αποτελέσει το πέμπτο κατά σειρά επίπεδο της ισραηλινής αεράμυνας.

Σύμφωνα με ειδικούς, σε ένα πιθανό πόλεμο, το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει τουλάχιστον, 800 ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, 350 συριακούς πυραύλους Skud –B καθώς και περίπου 500 έως 1.000 τακτικούς πυραύλους ιρανικής κατασκευής Fajr και fatax που βρίσκονται στα χέρια στην χεζμπολάχ. Για να μην συνυπολογίσουμε τον αδιευκρίνιστο αριθμό SS-N-26 Yakhont (P-800 Oniks/3M55) ο οποίος μετακινήθηκε από τις συριακές αποθήκες στο Λίβανο και την Χεζμπολάχ.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]