Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρος Καν: Τρομερές συνέπειες για την Ελλάδα από τις επιλογές μας

«Η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της για τα οικονομικά της»
Ο Παπανδρέου ξεκίνησε τις συζητήσεις για το Μνημόνιο από το 2009

Eπανεμφάνιση μετά από καιρό και τις «αταξίες» με την καμαριέρα, που είχαν δημιουργήσει σάλο στον πολιτικό κόσμο, για τον Στρος Καν, που δήλωσε «Επιβάλαμε μια ανυπόφορη πολιτική στην Ελλάδα», ο οποίος συμμετείχε σε εκπομπή - ντιμπέιτ που μετέδωσε χθες βράδυ η γαλλική δημόσια τηλεόραση, εν όψει των ευρωεκλογών. Στην εκπομπή, με τίτλο «Μυθιστόρημα του ευρώ», η Ελλάδα ήταν παρούσα σε όλη τη διάρκεια της διήγησης.

Την παράσταση όμως «έκλεψε» ο κ. Στρος Καν, με το ξεκάθαρο «κατηγορώ» κατά της Άγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί για την απόφαση που πήραν στο Ντοβίλ, στις 18 Οκτωβρίου του 2010. Για τους συμμετέχοντες στην εκπομπή, στο Ντοβίλ διαπράχθηκε το «προπατορικό αμάρτημα» για την Ευρώπη, που επιτάχυνε την κρίση και είχε ως συνέπεια «την επιβολή μιας ανυπόφορης» πολιτικής στην Ελλάδα», όπως αναγνώρισε ο Στρος Καν.

Σύμφωνα με το «μυθιστόρημα», η κρίση ξεκίνησε όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την εκλογή του, τον Οκτώβριο του 2009, ανακάλυψε το δυσθεώρητο μέγεθος του ελλείμματος που έφθανε το 12,5% του ΑΕΠ. Ο Ντομινίκ Στρος Καν, που είχε αναλάβει την ηγεσία του ΔΝΤ δυο χρόνια πριν, θυμάται ότι ο κ. Παπανδρέου του τηλεφώνησε και του είπε πως η Ελλάδα θα χρειαζόταν ένα σχέδιο βοήθειας από το ΔΝΤ.
Ο κ. Στρος Καν του ζήτησε τότε να επικοινωνήσει πρώτα με του ευρωπαίους ομολόγους του «ώστε να είσαι σίγουρος ότι συμφωνούν να ασχοληθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα». «Η αποκάλυψη του σκανδάλου ότι η Ελλάδα εξαπάτησε τους εταίρους της για τα οικονομικά της εξέπληξε και εξόργισε τους εταίρους της», εξήγησε ο αφηγητής της εκπομπής.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρώην πρωθυπουργός επί Σαρκοζί που επισκέφθηκε την Ελλάδα τον Ιούνιο του 2008 θυμάται: 
«Λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης επισκεφθήκαμε την Ελλάδα με τον Νικολά Σαρκοζί. Η τότε κυβέρνηση έδειχνε αισιόδοξη και ικανοποιημένη για τα οικονομικά της. Είχαμε μάλιστα σοβαρές συζητήσεις για αγορά πολεμικών αεροπλάνων "Ραφάλ" και σημαντικά συμβόλαια για αγορά εξοπλισμού. Ήταν τόσο χαώδης η διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ύφος ικανοποίησης των κυβερνώντων που (μετά τις αποκαλύψεις) είχαμε κάθε δίκιο να θυμώσουμε».
Πιο πολύ απ' όλους βέβαια, φέρεται να θύμωσε η Άγκελα Μέρκελ, η οποία υποστήριξε από την αρχή μια «τιμωρητική» πολιτική για την Ελλάδα. Τον Οκτώβριο του 2010, στην παραλιακή πόλη Ντοβίλ, η κ. Μέρκελ πέτυχε τους στόχους της, επιβάλλοντας ένα σκληρό «μπρα-ντε-φερ» στο Νικολά Σαρκοζί. Η καγκελάριος αποδέχθηκε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τα χρέη του παρελθόντος, με την προϋπόθεση όμως, ότι στο μέλλον οι πιστωτές θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τις συνέπειες ενός κράτους που χρεοκοπεί.

Ο Γάλλος πρόεδρος κέρδισε σαν αντάλλαγμα την υποχώρηση της κ. Μέρκελ στην επιβολή αυτόματων κυρώσεων στα κράτη που δεν ελέγχουν το έλλειμμά τους, πράγμα που αφορούσε άμεσα τη Γαλλία. Οι οικονομολόγοι της εκπομπής αναλογίσθηκαν κατά πόσο ο κ. Σαρκοζί «μέτρησε το μέγεθος των συνεπειών που θα είχε για την Ευρώπη» αυτή η υποχώρησή του μπροστά στη κ. Μέρκελ.

Ο Ντομινίκ Στρος Καν χαρακτήρισε «καταστροφική» τη γαλλογερμανική συμφωνία στο Ντοβίλ, υπογραμμίζοντας ότι «σπάνια μια συνάντηση κορυφής έχει δώσει τόσο αρνητικά αποτελέσματα». 
«Τι κάνετε όταν αναλαμβάνετε μια προβληματική επιχείρηση; Διαπραγματευόσαστε κατ' αρχάς με τους δανειστές σας, όσο μπορείτε τα παλιά χρέη και ξεχρεώνετε ό,τι μπορείτε. Για το μέλλον όμως, απευθύνεστε στην τράπεζά σας και λέτε: "Εάν με δανείσετε τώρα, θα σας αποπληρώσω τα πάντα". Δημιουργείτε έτσι καταρχάς μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης για το μέλλον και μπορείτε να συζητήσετε και να διαπραγματευθείτε για το παρελθόν»,
ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην Ντοβίλ όμως έκαναν το εντελώς αντίθετο, συνέχισε ο Στρος Καν. «Είπαν ότι όλα τα χρέη του παρελθόντος της Ελλάδας θα αποπληρωθούν έως την τελευταία δεκάρα. Αυτό ήταν στην ουσία η άρνηση της αναδιάρθρωσης, την οποία τελικά έκαναν γιατί δεν μπόρεσαν να αντισταθούν μέχρι τέλους. Για το παρελθόν λοιπόν, είπαν ότι όλα τα χρέη θα πρέπει να αποπληρωθούν, για το μέλλον όμως το μήνυμα που έστειλαν (στους πιστωτές) ήταν: Προσοχή, εάν δανείσετε, υπάρχει ένα πρόβλημα, κινδυνεύετε να μην πάρετε πίσω τα χρήματά σας. Έκαναν ακριβώς το αντίθετο απ' ό,τι θα έκανε ένας επιχειρηματίας που αναλαμβάνει μια προβληματική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή, η γαλλογερμανική συμφωνία έσκασε σαν βόμβα, οι αγορές πανικοβλήθηκαν και δεν θέλησαν πια να δανείσουν τις πιο ευαίσθητες χώρες, ακόμα και την Ολλανδία. Στην Ιρλανδία οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες χρεοκόπησαν, ακολούθησε η Πορτογαλία, αλλά και η Ισπανία, με την έκρηξη της «οικοδομικής φούσκας».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκες Θαπατέρο θυμάται: 
«Όταν άκουσα την απόφαση (της Ντοβίλ), με κατέλαβε μια μεγάλη ανησυχία, γιατί έβλεπα ότι αναγκαστικά η Ισπανία θα κατέληγε στις χώρες με προβλήματα. Συνειδητοποίησα, όπως και άλλες μεγάλες χώρες, ότι είμαστε εντελώς εξαρτημένοι από το τι θα έκαναν οι αγορές με το άνοιγμά τους την επόμενη Δευτέρα. Επιθετικοί μπίζνεσμαν και χρηματιστές μπροστά στις οθόνες τους, ήταν ικανοί μέσα σε μια ώρα να βουλιάξουν τρεις ή τέσσερις χώρες. Και τότε συλλογίσθηκα, ότι η πολιτική φθάνει πολύ αργά».
Τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων στη λήψη αποφάσεων επέκρινε και ο Στρος Καν: 
«Ό,τι έγινε από την αρχή της κρίσης ήταν με έξι μήνες ή ένα χρόνο καθυστέρηση. Υπάρχει τέτοια απροθυμία των πολιτικών για δραστηριοποίηση, που τελικά όλα γίνονται τελευταία στιγμή».
Ειδικά για την Ελλάδα, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι έγιναν κάποια λάθη. 
"Χρειαζόταν λιγότερη πίεση και περισσότερη ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα κέρδισε η πιο απλή πολιτική που έλεγε μεγαλύτερη αυστηρότητα και πίεση, που ίσως ήταν αναγκαία για ορισμένους τομείς, δεν επαρκούσε όμως από μόνη της. Επιβάλλαμε επομένως, κατά τη γνώμη μου, στους Έλληνες μια πολιτική απολύτως ανυπόφορη, οι συνέπειες της οποίες είναι σήμερα τρομερές για την Ελλάδα", 
κατέληξε ο Ντομινίκ Στρος Καν.

Στο ντοκιμαντέρ μίλησε και ο πρώην συνεργάτης του Νικολά Σαρκοζί, Ενρίκ Γκενό, που αποκάλυψε ότι η Άγκελα Μέρκελ ήθελε μόνο το ΔΝΤ να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδας, όχι όμως και η Ευρώπη όπως επιθυμούσαν οι Γάλλοι γιατί η Γερμανία θα έπρεπε τότε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Χρειάστηκε όπως είπε η δραματική συμβολή του Μπαράκ Ομπάμα.


"Ο κύριος Ομπάμα ξύπνησε τη Μέρκελ ένα βράδυ εξηγώντας της ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα της Ελλάδας και ποιος θα τη βοηθούσε γιατί η στάση της Μέρκελ δεν έβαζε σε κίνδυνο μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο", 
επισήμανε.Την Πέμπτη, το γερμανικό υπ. Οικονομικών διέψευσε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ζητήσει στο παρελθόν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Πηγή του υπουργείου δήλωσε στην Ντόιτσε Βέλε ότι 
"πάγια θέση του κ. Σόιμπλε είναι ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα εντός του ευρώ και ότι εναπόκειται στην Αθήνα να αποφασίσει εάν και αυτή θέλει να παραμείνει ή όχι".


Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι πράγματι στο παρελθόν εξετάζονταν από διάφορα όργανα και θεσμούς της Ε.Ε. οι συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας και το πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μια τέτοια εξέλιξη. Σε σχέση με τις αναφορές στο βιβλίο του πρώην Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, η πηγή συνέστησε προσεκτική ανάγνωση του σχετικού εδαφίου, όπου "ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είχε πει ότι ο ίδιος είναι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά ότι υπάρχουν πολλοί στην Ευρώπη που θα το ήθελαν".

Πηγή ΑΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

 1. Πρώτον: ο Στρος Καν μάς λέει ότι ο Παπανδρέου 'ανακάλυψε' το μεγάλο μέγεθος του ελλείματος. Ενώ πιο σωστά θα έπρεπε να μας πει ότι μαγείρευε με τον Παπανδρέου ΠΡΙΝ τις εκλογές το πώς θα βάλουν την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
  Αλλιώς γιατί την πρώτη ημέρα πυυ βγήκε ο Παπανδρέου έκανε καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου; Για να ξέρουν οι τοκογλύφοι τι έχουν λαμβάνειν.
  Και το έλλειμμα δεν έφτασε μόνο του στο 12,9%, το μαγείρεψε ο Παπακωνσταντίνου που πέρασε εγγυητικές τραπεζών στο δημόσιο χρέος.

  Δεύτερον: Μας λέει ότι ξαφνικά οι δανειστές έμειναν 'εμβρόντητοι' για τα λάθος στοιχεία που τους είχαμε δώσει και ξαφνικά εμφανίστηκαν 'θυμωμένοι' για τα ψέματα που τους είχε πει η κυβέρνηση. Μα ποιον κοροϊδεύει; Δεν ήξεραν ότι μπήκαμε στην Ευρωζώνη με πλαστά στοιχεία (με το περίφημο SWAP;) Δεν ήξεραν για τις μίζες που έδιναν τόσα χρόνια στους πολιτικούς και τα φορτωνόταν ο λαός;

  Επιτέλους, γιατί δεν βγαίνει ο Στρος Καν να πει όλη την αλήθεια για να περάσει ο Παπανδρέου ειδικό δικαστήριο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]