Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα γίνει η Ουκρανία ο πυροκροτητής ενός νέου μεγάλου πολέμου;

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία
Αποβατικές ασκήσεις οι Ρώσοι πεζοναύτες στο Καλίνινγκραντ

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Ενώ το κλίμα σαφέστατα, μεταξύ της πολιτικής ελίτ σε ΗΠΑ και Ρωσία, είναι σε ένα από τα χειρότερα σημεία των τελευταίων ετών, λόγω της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία, η κατάσταση συνεχίζει να «βαδίζει πάνω σε τεντωμένο σκοινί».

Η ταυτόχρονη διεξαγωγή «στρατιωτικών ασκήσεων» αμερικανικών και ρωσικών δυνάμεων σε Πολωνία και Καλίνινγκραντ, αυτήν την δεδομένη χρονική στιγμή, απλώς οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ( AP ), αμερικανοί στρατιώτες καταφθάνουν με ειδικές πτήσεις στην Πολωνία, για να συμμετάσχουν σε μια σειρά από στρατιωτικές ασκήσεις, σε τέσσερις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Μια κίνηση των ΗΠΑ, που πραγματοποιείται για να ενισχυθούν οι σύμμαχοι τους, στον απόηχο της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας, από την ρωσική ομοσπονδία τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πενταγώνου, υποναύαρχου John Kirby «οι ασκήσεις θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα και θα συμμετέχει σε αυτές, ένα σύνολο 600 περίπου στρατιωτών».

Η πρώτη μονάδα που αποτελείται από περίπου 150 στρατιώτες της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας, με έδρα την Βιτσέντζα της Ιταλίας, θα ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις την Τετάρτη σε πολωνικό έδαφος. Παρόμοιες ασκήσεις θα διεξαχθούν σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, με τις νατοϊκές δυνάμεις να καταφθάνουν αεροπορικώς, σε αυτές τις χώρες μέχρι τη Δευτέρα.

Οι νατοϊκές ασκήσεις αποτελούν μέρος σχεδίου, με στόχο να «καθησυχαστούν» οι χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ (βαλτικές χώρες, Πολωνία, Ρουμανία), από την «ρωσική πολεμική μηχανή», που βρίσκεται στις «παρυφές της Ουκρανίας», υλοποιώντας παράλληλα την αμερικανική δέσμευση, για ενίσχυση της ασφάλειας και της άμυνας των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Από την άλλη πλευρά, αμφίβιες δυνάμεις του ρωσικού στόλου της Βαλτικής, διεξάγουν αποβατικές ασκήσεις στην περιοχή του Καλίνινγκραντ, αναφέρει το πρακτορείο ITAR-TASS, το οποίο επικαλείται τον επικεφαλή της υπηρεσίας Τύπου της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, αντιπλοίαρχο Vladimir Matveyev.

Στην άσκηση αυτή, συμμετέχουν πλήθος αερόστρωμνων σκαφών κλάσης «Mordovia», σε συνδυασμό με τα τελευταίου τύπου αποβατικά σκάφη κλάσης «Serna » τα οποία πραγματοποιούν αποστολές απόβασης σε ακτή στην περιοχή του Καλίνινγκραντ.

Τα ρωσικά αερόστρωμνα τύπου «Mordovia» υποστήριξαν την απόβαση των ρώσων πεζοναυτών, με μαζικά πυρά των πυροβόλων τους. Επίσης τα πληρώματα ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκτόξευση πυραύλων 140 χιλ. τύπου Grad, επι στόχων στην ακτή. Στην άσκηση συμμετείχε και μοίρα μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su – 24, της ναυτικής αεροπορίας του στόλου της Βαλτικής, τα οποία πραγματοποίησαν «αεροπορική επιδρομή» στην εν λόγω ακτή.

Μετά την καταστροφή του «εχθρού» και των στόχων από την αεροπορική επίθεση και την καταστολή των παράκτιων πυροβολαρχιών του εχθρού, τα ρωσικά αποβατικά πλοία αποβίβασαν στην ακτή στην περιοχή Khmelevka τους ρώσους πεζοναύτες. Κατά την αποβίβαση συμμετείχαν τουλάχιστον 14 ΤΟΜΑ BTR - 82A, μαζί με τους πεζοναύτες, καταλαμβάνοντας το «εχθρικό προγεφύρωμα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Σχόλιο: Όπως γίνεται κατανοητό, Ρωσία και ΗΠΑ, το έχουν «ρίξει» στις «στρατιωτικές ασκήσεις μακράς διάρκειας», πράξη που αποτελεί στην ουσία συγκεκαλυμμένη ενίσχυση των δυνάμεων τους στην ανατολική Ευρώπη.
Πάντως, η συμφωνία της Γενεύης σύμφωνα με τα ΜΜΕ, ήταν «επιτυχής», τόσο επιτυχής που συνεχώς συρρέουν στην περιοχή αυτή αμερικανικές και ρωσικές δυνάμεις. Προφανώς διότι οι δύο υπερδυνάμεις δεν συμφώνησαν σε τίποτα, ή συμφώνησαν απλά ότι διαφωνούν.
Πάντως σε περίπτωση, ου μη γένοιτο, «οποιουδήποτε λάθους» κατά την διάρκεια των στρατιωτικών ασκήσεων, οι εμπλεκόμενοι οφείλουν να είναι σε θέση, να ελέγξουν τις εξελίξεις, την συμπεριφορά τους αλλά και τις ενέργειές τους.
Υπό διαφορετικές συνθήκες, η αποφυγή της κλιμάκωσης μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, θα αποτελέσει ένα πρόβλημα δύσκολο και δυσεπίλυτο. Μια πιθανή άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, ακόμη και αν αρχικά έχει περιορισμένη ένταση, μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου, σε ευρωπαϊκό έδαφος για τρίτη φορά.

Σχόλιο ιστολογίου: Η ένταση και οι διπλωματικές αψιμαχίες μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, μας τοποθετούν στον προθάλαμο των ψυχολογικών επιχειρήσεων που αυτή τη στιγμή διεξάγονται και από τις δύο πλευρές. Η επικοινωνιακή πολιτική είναι ο ορισμός της επίσημης προπαγάνδας, όμως ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει και παράγοντα ειδικού βάρους που θα «εξωθήσει» σε απευκταίες κινήσεις και τις δύο πλευρές. Θεωρώντας πως η τόσο η διπλωματική όσο και η επικοινωνιακή μάχη αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και με δεδομένη την εγνωσμένη ισχύ πυρός και των δύο αντίπαλων μερών, ευελπιστούμε πως τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Μόσχα θα σκεφτούν πολύ σοβαρά τις διεθνείς επιπτώσεις μίας σύγκρουσής τους στην Ουκρανία και θα επιλέξουν μία συμφωνία που ενώ είναι ορατή η Ουάσινγκτον φαίνεται πως δεν επιθυμεί να ασπαστεί ή να προτείνει αυτή τη στιγμή. Αξίζει να σημειωθεί πως –για άγνωστους λόγους- η είδηση της άσκησης ρωσικής απόβασης «διεγράφη» από το διαδίκτυο, γεγονός που ενισχύει τις υποψίες για την εφαρμογή ενός ψυχολογικού πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη και που το «λάθος» μίας πλευράς δύναται να αποτελέσει την αφορμή για μία αλλαγή στον βαθμό της ήδη υπάρχουσας αντιπαράθεσης…


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]