Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ιδιωτικοί στρατοί στο προσκήνιο και πάλι...

Σε παλαιότερο άρθρο μου, είχα ασχοληθεί με το θέμα των ιδιωτικών στρατών αναφέροντας τις προοπτικές μιας τέτοιας δύναμης να παρουσιαστεί και στην Ελλάδα, για να μπορούσε να κρατήσει κάποιες συνθήκες όπου οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δυνάμεις Ασφαλείας δεν θα μπορούσαν να επικρατήσουν.

Μάλιστα προ λίγων μηνών είχε κυκλοφορήσει έντονα η φημολογία πως η Ελληνική Βουλή είχε συνάψει συμφωνία με την Academi (Blackwater), για ένοπλη προστασία σε περίπτωση αναταραχών που θα φέρουν την κατάσταση εκτός ορίων και δεν θα είναι δυνατή η ανάπτυξη ένοπλων δυνάμεων και δυνάμεων ασφαλείας. Αυτό είχε διαψευστεί  σε όλους τους τόνους από την Ελληνική κυβέρνηση, όμως δεν αρνήθηκαν το γεγονός πως είχε γίνει επαφή και είχε διερευνηθεί μια τέτοια κατάσταση (σχετικό δημοσίευμα εδώ).

Προ ολίγων ημερών όλοι είδαμε δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν παρουσία ιδιωτικών στρατών στην Ουκρανία, τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και από την πλευρά της Ρωσίας. Μονάδες μισθοφόρων που κλήθηκαν να επιβάλουν ισχύ σε μια χώρα εν μέσω αναταραχής όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα ανάπτυξης εθνικών ενόπλων δυνάμεων (σχετικό δημοσίευμα εδώ).
Άρα η τακτική της μίσθωσης και ανάπτυξης τέτοιων δυνάμεων σε χώρες υπό αναταραχή , είναι δυνατή και μάλιστα διαδεδομένη από δυνάμεις τρίτων που δεν θέλουν να εμπλακούν άμεσα σε μια τέτοια κατάσταση.

Προ ολίγων ημερών επίσης,  είδα στην τηλεόραση μια διαφήμιση γνωστής εταιρίας προστασίας που μου έκανε εντύπωση (και για λόγους νομικούς δεν θα αναφέρω το όνομα της ), όπου έδινε το μήνυμα πως φυλάει χώρο και προσωπικό , με ισχυρά μέτρα προστασίας και με δυνατότητες που ζητεί ο εργοδότης καλύπτοντας κάθε ανάγκη του (!!!!).

Στον χώρο προστασία γνωρίζω πώς αυτές οι «απαιτήσεις» σχεδόν πάντα περιλαμβάνουν και ένοπλη αντίδραση αν και εφόσον χρειαστεί, σε προσωπική προστασία. Όμως εδώ η διαφήμιση μιλούσε έμμεσα πλέον και για χώρους και προσωπικό. Δηλαδή περιμετρική ασφάλεια. Σίγουρα δεν ανέφερε την λέξη «όπλο». Όμως το μήνυμα περνούσε.

Θα πει κάποιος τώρα , πως ακριβώς θα γίνει αυτό αφού στην Ελλάδα έχουμε από τα πιο αυστηρά και πιο δυσνόητα νομοθετικά πλαίσια για χρήση και κατοχή όπλου από ιδιώτες αλλά και αστυνομικούς. Η απάντηση είναι εύκολη.. με αλλαγή νομοθεσίας στον νόμο περί αυτοάμυνας. Όχι στον νόμο περί όπλων που όλοι έχουν στραμμένα τα μάτια επάνω του… αλλά στον νόμο περί αυτοάμυνας που θα δίνει δικαίωμα χρήσης, π.χ. μη θανάσιμων όπλων, για αυτοάμυνα (taser, πλαστικές σφαίρες, κτλ.) από ιδιώτες. Ή ακόμα και με άλλα όπλα.

Γιατί τώρα έχω μπει στην διαδικασία και επαναφέρω το θέμα των ιδιωτικών στρατών.

Πρώτον γιατί όπως ανέφερα η τακτική των μισθοφόρων φάνηκε στην Ουκρανία να χρησιμοποιείται ως κύριο μέσο εμπλοκής τρίτων σε έδαφος ξένης χώρας. Αυτό δείχνει μέθοδο αποδεκτή και ικανή να αναπτυχθεί οπουδήποτε υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας δυνάμεων τάξης.

Δεύτερον, επειδή στο παρακάτω δημοσίευμα (σχετική πηγή εδώ) δείχνει μια εικόνα που δίνεται στο κοινό μέσα από ένα περιοδικό μέση αναγνωσιμότητας και όχι ειδικού τύπου, προσπαθώντας να καλλιεργήσει μια εικόνα «φίλια» αισθητικά, για να μην δαιμονοποιείται η παρουσία τέτοιων εταιριών, στα μάτια του κόσμου, όταν επεμβαίνουν σε τρίτες χώρες.

Ειδικότερα μιλώντας για την Ελλάδα,  έχοντας πέσει και οι τόνοι αντιπαράθεσης ( αλλά όχι και οι πιθανότητες κοινωνικών αναταραχών) το να υπάρξει μια τέτοια δράση, είναι σχεδόν απίθανο με τα σημερινά δεδομένα. Όμως…  Θα είναι καλό να το έχουμε υπόψη, ειδικά όταν διαβάζουμε κάποιους και κάποιες να προτρέπουν σε «ένοπλη» δράση για να λυθεί το πρόβλημα της κρίσης που βιώνουμε. Και ναι μεν οι προθέσεις τους μπορεί να είναι αγνές… αλλά κατά παράφραση του γνωστού ρητού, «ο δρόμος για την κόλαση, είναι στρωμένος με αγνές προθέσεις»...

Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου 



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]