Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παιχνίδια και προκλήσεις πολέμου από το ΝΑΤΟ προς τη Μόσχα

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε μεγάλη άσκηση στην Βόρεια Νορβηγία στα σύνορα με τη Ρωσία, με το κωδικό όνομα «ψυχρή απάντηση». Η άσκηση περιλαμβάνει προσομοίωση εισβολής σε εχθρικό (Ρωσικό) έδαφος και καταστροφή της δυνατότητας ανεφοδιασμού του αντιπάλου (Ρωσίας). 

Στην άσκηση θα συμμετάσχει μεγάλος αριθμός στρατιωτών από ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, αλλά και από χώρες εκτός ΝΑΤΟ, όπως Σουηδία και Ελβετία. Επίσης θα λάβει μέρος υπερβολικός αριθμός αεροσκαφών και πλοίων.

Αν και αρχικά οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί έδειξαν “αιφνιδιασμένοι” από τις ενέργειες της Ρωσίας, με την άσκηση αυτή και μάλιστα με το κωδικό όνομα “ψυχρή απάντηση”, στην ουσία οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν τις στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας.

Το πολεμικό “μπαλάκι” τώρα περνάει στην Ρωσία. Θα αποδεχθεί τα τετελεσμένα της Ουκρανίας που επέβαλαν οι Δυτικοί ή θα συνεχίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες αποδεχόμενη την πρόκληση;
Στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί το ανακοινωθέν δημοψήφισμα στην Κριμαία για προσάρτηση στην Ρωσία, αλλά το ΝΑΤΟ δήλωσε ήδη ότι δεν αποδέχεται αυτό το δημοψήφισμα.


Τι θα κάνει η Ρωσία; Θα πειθαρχήσει στη βούληση του ΝΑΤΟ ή θα αποδεχτεί τη βούληση του λαού της Κριμαίας; Θα το μάθουμε στις 17 Μαρτίου. 
Μέχρι στιγμής πάντως η Ρωσία, έχοντας και το ηθικό πλεονέκτημα με το μέρος της (για ό,τι συνέβη στην Ουκρανία), προχωράει απτόητη, δείχνοντας να μην δίνει σημασία στις απειλές της Δύσης.

Σε κάθε περίπτωση, σύντομα θα μάθουμε ποιος θα είναι το πραγματικό αφεντικό του πλανήτη. Θα αμφισβητηθεί πλέον η ηγεσία των ΗΠΑ ή θα συντριβεί οικονομικά ή πολεμικά κάθε αντίσταση της Ρωσίας;
Απτόητη η Ρωσία συνεχίζει, παρά τις απειλές της Δύσης

Μέχρι τώρα η Μόσχα δεν φαίνεται να... καταλαβαίνει από κυρώσεις, καθώς δείχνει να αδιαφορεί για τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών και συνεχίζει την επιθετική της πολιτική στην Κριμαία.
Μάλιστα, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι, τον προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει ο Λευκός Οίκος θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» για τις ΗΠΑ.

Το πρώτο που ζήτησε η Δύση από τη Μόσχα είναι να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ουκρανικές αρχές. Κάτι τέτοιο η Ρωσία απορρίπτει κατηγορηματικά και μάλιστα το επανέλαβε χθες εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «αναξιόπιστους», αναφερόμενος σε Ε.Ε. και ΗΠΑ. 

Δεύτερον, η Ρωσία, για να αποφύγει τις κυρώσεις, θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κριμαία. Το Κρεμλίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να κάνει πίσω τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου. Χθες, ένοπλοι άνδρες κατέλαβαν ουκρανική βάση εκτόξευσης πυραύλων στη χερσόνησο. 

Τρίτον, ο ρωσικός στρατός έχει κληθεί να επιτρέψει στους διεθνείς στρατιωτικούς παρατηρητές να περάσουν στην Κριμαία. Όσες φορές έχουν προσπαθήσει να φτάσουν στη χερσόνησο, οι παρατηρητές έχουν απωθηθεί από ενόπλους. 

Τέλος, οι δυτικές δυνάμεις ζητούν από τη Ρωσία να ακυρωθεί το δημοψήφισμα για την προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία. Χθες διέρρευσε το ψηφοδέλτιο, ενώ οι επικεφαλής των δύο σωμάτων του Κοινοβουλίου της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι σε περίπτωση που από το δημοψήφισμα προκύψει η προσχώρηση στη χώρα τους, τότε η Κριμαία θα αντιμετωπιστεί ως ισότιμο μέλος της Ρωσίας. 

«Απειλεί» η Gazprom 
Την ίδια ώρα, η δημόσια ρωσική επιχείρηση αερίου Gazprom «απειλεί» την Ουκρανία ότι θα διακόψει τις εξαγωγές, εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών, ύψους 1,89 δισ. δολαρίων. 
«Χθες 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές», είπε ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη.


Σχόλιο ιστολογίου: Η συγκεκριμένη κίνηση από το ΝΑΤΟ θεωρείται ως κίνηση τακτικής και επικοινωνιακής εξισορρόπησης απέναντι στις κινήσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο από τη Μόσχα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η συγκεκριμένη άσκηση δεν αποτελεί μία στρατιωτικού επιπέδου πρόκληση προς την Ρωσία, η οποία έχει επιβληθεί τόσο στρατιωτικά όσο και -κυρίως- πολιτικά και διπλωματικά στην κρίση που δημιουργήθηκε στην Ουκρανία. Μία μόνο περίπτωση υπάρχει για να χάσει, πλέον, η Μόσχα. Και αυτή η περίπτωση είναι στο να ακολουθήσει τις κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της Δύσης (ιδιαίτερα νευρικές), η οποία ενώ είναι ο σχεδιαστής και ο εκτελεστής του πραξικοπήματος στην Ουκρανία, κατόρθωσε να μην υπολογίσει την εξόφθαλμη απάντηση της Ρωσίας... Και αυτό το στρατηγικό λάθος της Δύσης ελέγχεται για πιθανή σκοπιμότητα, αφού ήδη άρχισε να συζητείται το "γιατί" δεν προϋπολογίστηκε στους σχεδιασμούς η προφανής απάντηση του Κρεμλίνου...


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]