Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Ανθρωπόμορφο τέρας του ευρώ» η τρόικα, λέει ο «Εκόνομιστ»!

Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές από τα κόμματα κατά της τρόικας

Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ 

Εντυπωσιακή η φραστική βιαιότητα του βρετανικού περιοδικού «Εκόνομιστ» εναντίον της τρόικας. Η επίθεση αρχίζει από τον... τίτλο (!) του ολοσέλιδου άρθρου: «Το ανθρωπόμορφο τέρας του ευρώ»! Η αρχή του άρθρου καθόλου δεν μετριάζει την εντύπωση που προκαλεί ο τίτλος. Κάθε άλλο. «Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος είναι το σκυλί με τα τρία κεφάλια που φυλάει τις πύλες του Αδη. Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική, η τρόικα είναι το τρικέφαλο τέρας που παγιδεύει τη χώρα σε έναν οικονομικό κάτω κόσμο», γράφει ευθύς εξαρχής και συνεχίζει: «Ακόμη και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα φωνάζουν «Φονιάδες!» στα μέλη της τρόικας που το επισκέπτονται. Στη Λισαβόνα πανό διαμαρτυρίας γράφουν «Γαμ...ε την τρόικα». Υπάρχει τώρα ένας λαϊκός πορτογαλικός νεολογισμός, η λέξη entroikado, η οποία σημαίνει περίπου «οικονομικά σοδομισθείς»» από την τρόικα γράφει επί λέξει ο «Εκόνομιστ» στο τεύχος του που κυκλοφόρησε το Σάββατο!

Αναγνώστες του περιοδικού αυτού κάθε εβδομάδα επί τριάντα και πλέον χρόνια, ομολογούμε ότι δεν μπορούμε να κρύψουμε την έκπληξή μας για τη γραφή αυτού του είδους από ένα περιοδικό τόσο εξεζητημένο ακόμη και στον τρόπο έκφρασης ώστε πριν από μερικά χρόνια εξέδιδε μέχρι και βιβλίο για το... στυλ γραφής των κειμένων του «Εκόνομιστ»! Το βρετανικό περιοδικό αφενός αντιμετωπίζει την τρόικα με ρεαλισμό και αφετέρου την απαξιώνει πλήρως τόσο επί της ουσίας όσο και προκαλώντας ισχυρότατα συναισθήματα εναντίον της. «Ως φύλακας των δανειστών, η τρόικα ποτέ δεν επρόκειτο να αγαπηθεί», επισημαίνει σωστά και συνεχίζει: «Ο ρόλος της αμφισβητείται ολοένα και περισσότερο. Ξεσκίζει το τέρας υπερβολικά πολύ ζωντανό κρέας από τις χώρες που υποτίθεται ότι σώζει; Και ποιος τέλος πάντων ελέγχει το τέρας;», αναρωτιέται ρητορικά το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό.

Ο «Εκόνομιστ» ισχυρίζεται ότι τόσο οι σοσιαλιστές όσο και οι συντηρητικοί πολιτικοί της ΕΕ «συμφωνούν ότι (σ.σ.: η τρόικα) εδράζεται σε αμφισβητήσιμη νομική βάση και είναι ασύδοτη σε βαθμό που προκαλεί συναγερμό». Το περιοδικό επικεντρώνει την κριτική του ειδικά στην παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην τρόικα. Χαρακτηρίζει «ξεκάθαρα ανωμαλία» τη συμμετοχή της ΕΚΤ και επιχειρηματολογεί γιατί: «Η αρμοδιότητα της κεντρικής τράπεζας δεν μπορεί να υπερεκταθεί στο να διαπραγματεύεται περικοπές στους προϋπολογισμούς και μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας ή στο να απειλεί να κόψει τη ρευστότητα αν μια χώρα δεν συμμορφώνεται με τις επιθυμίες της. Τώρα που η ΕΚΤ γίνεται ο κύριος επιβλέπων των τραπεζών της Ευρωζώνης, η σύγκρουση συμφερόντων είναι εκτυφλωτική», υποστηρίζει. Δεξιό περιοδικό είναι ο «Εκόνομιστ», δεξιός είναι και ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά βέβαια σε ένα άρθρο τόσο επικριτικό για την τρόικα δεν θα περίμενε κανείς να βρει επαίνους για τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.

Οντως έτσι είναι. «Η αποδυναμωμένη κυβέρνηση της Ελλάδας κινδυνεύει να ταπεινωθεί στις ευρωεκλογές του Μαΐου από τα κόμματα που είναι εναντίον της τρόικας», υποστηρίζει το συντηρητικό βρετανικό περιοδικό. Ο Αντώνης Σαμαράς, γράφει, «λέει στην τρόικα να μην πιέζει τόσο σκληρά ώστε οι απαιτήσεις της να μην ενισχύουν το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις», σημειώνει. Ενα περιοδικό σαν τον «Εκόνομιστ» διαπερνάται από τη νοοτροπία ότι σε οποιοδήποτε θέμα με το οποίο ασχολείται σοβαρά, πρέπει να προτείνει και τις δικές του λύσεις. Ετσι και στην περίπτωση μας: «Αν οι Ευρωπαίοι θέλουν πραγματικά να κρατήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας, η καλύτερη απάντηση θα ήταν να διαγράψουν σύντομα ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους» της Ελλάδας, προτείνει χωρίς περιστροφές.

Με ανάλογα κατηγορηματικό ύφος ο «Εκόνομιστ», μετά την ανάλυση που προαναφέραμε για το ασυμβίβαστο των αρμοδιοτήτων της τρόικας με τον θεσμικό ρόλο της ΕΚΤ, κλείνει το σημαντικό όντως άρθρο του με μια απλή, αλλά ταυτόχρονα και λίγο σοκαριστική πρόταση που αντικατοπτρίζει την ένταση που επικρατεί στην Ευρώπη γύρω από την τρόικα: «Το κεφάλι της ΕΚΤ πρέπει σίγουρα να είναι το πρώτο που θα κλαδευτεί»! Αν στην Ευρώπη... «κλαδεύουν κεφάλια», τότε ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι εκτός ευρωπαϊκού κλίματος όταν καλεί τους υπουργούς του να... «πετάνε χειροβομβίδες στα καφενεία»!

*Δημοσιεύθηκε στο ¨ΕΘΝΟΣ" την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]