Μαρκεζίνης: Επί Σημίτη η αρχή του κατήφορου!
Την εκτίμηση ότι «είμαστε πάρα πολύ κοντά στην κατάρρευση» διατυπώνει ο ακαδημαϊκός Βασίλης Μαρκεζίνης σε μια συνέντευξη-μανιφέστο που φιλοξένησε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία» και η οποία προκάλεσε πολλές συζητήσεις, βάζοντας «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.
Μιλώντας στον Μανώλη Κοττάκη με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο νέων βιβλίων του από τις εκδόσεις Σιδέρη «Η Ελλάδα στον κατήφορο» και «Η συμβολή της αρχαίας τραγωδίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό», ο κ. Μαρκεζίνης προσδιορίζει χρονικά την αρχή του κατήφορου επί της κυβέρνησης Σημίτη, επισημαίνει την απώλεια αυτοπεποίθησης της χώρας μας και υποστηρίζει ότι «αυτοί που διέλυσαν τη χώρα δεν μπορούν τώρα να τη σώσουν».
Παράλληλα, παρουσιάζει το πολιτικό μανιφέστο του για μια «Νέα Πατρίδα», αν και τον ίδιο, όπως ξεκαθαρίζει, δεν τον ενδιαφέρουν τα αξιώματα και οι θέσεις. «Πρέπει να προσεχθούν οι αδύναμοι και να ενισχυθούν χωρίς κόμπλεξ όσοι δημιουργούν πλούτο και θέσεις εργασίας» τονίζει, αναπτύσσοντας το νέο δόγμα που προβλέπει σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία. «Δεν γίνεται να παραμένει η Ελλάδα προσκολλημένη εσαεί στις ΗΠΑ. Αν αυτές δεν βοηθήσουν και απαγορεύσουν να πάμε με τη Ρωσία, όπως έκαναν με τον Καραμανλή, δεν είναι σύμμαχοι» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μαρκεζίνης ζητεί κάθαρση, λέγοντας ότι η υπόθεση των υποβρυχίων πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, τον χαρακτηρίζει «κοινωνικό φίλο», αλλά διαφωνεί κάθετα με την πολιτική του: «Κάνει κινήσεις (υπό την επιρροή συμβούλων) που δείχνουν άνθρωπο που θέλει να μείνει κολλημένος στην καρέκλα του. Αν ήμουν στη θέση του, θα σκεφτόμουν την υστεροφημία μου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν είναι καλές» σημειώνει.
Επίσης, χαρακτηρίζει τον Αλέξη Τσίπρα «νέο και έξυπνο πολιτικό» που έχει «μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τις εκλογές». Μάλιστα, κάνει λόγο για «μεγάλη τιμή» αν τον προτείνει η Αριστερά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι πρέπει το πολιτικό κατεστημένο «να συνηθίσει με την ιδέα της ενσωμάτωσης της Αριστεράς στο πολιτικό παιχνίδι». Ο διακεκριμένος καθηγητής αναφέρεται και στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο χαρακτηρίζει «δυσπερίγραπτο», ενώ για τον εαυτό του λέει: «Είμαι 46 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά Ελληνας γεννήθηκα και έτσι θα πεθάνω».
Προβληματισμός για το ΝΑΤΟ
Ο κ. Μαρκεζίνης θέτει προς προβληματισμό θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Οπως λέει, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΝΑΤΟ εδώ και καιρό είναι ένας οργανισμός χωρίς σκοπό. Ο αρχικός σκοπός έφυγε. Δεν υπάρχει. Μετεβλήθη στο να ζητά από κρατίδια της Ευρώπης να βοηθούν την Αμερική στην άσκηση υπερπόντιας πολιτικής. Ποιον λόγο μπορεί να επικαλεστεί το ΝΑΤΟ για να στείλει ελληνικά, πολωνικά, λιθουανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Αν αυτός είναι ο σκοπός του ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να παραπονείται ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γιατί διάφορα κράτη-μέλη δεν βοηθάνε. Αυτή η δυσαρέσκεια υπάρχει και στην Πολωνία και στη Λιθουανία, σε όλη την παλιά Ευρώπη. Ο κόσμος αλλάζει. Και όταν ο κόσμος αλλάζει, πρέπει να προσαρμοζόμαστε κι εμείς» σημειώνει.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
"Αν αυτές δεν βοηθήσουν και απαγορεύσουν να πάμε με τη Ρωσία, όπως έκαναν με τον Καραμανλή, δεν είναι σύμμαχοι» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά."
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα μια τέτοια ιδανική αγγελική προσέγγιση... μάλλον δείχνει άλλα πράγματα, ας μη σχολιασθούν εδώ.
Η χώρα ένα πράγμα χρειάζεται, που πρέπει να διαπερνά ως κοινός παρονομαστής κάθε διαφορετική πολιτική πρόταση ως εκ των ων ουκ άνευ.
Πρέπει, πάση θυσία, να παραμείνει ο δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος της χώρας σε ελληνικά χέρια που θα δεσμεύονται να δρούν για ελληνικές εισροές κερδών.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο ως σύνθημα, είτε αυτό, είτε ο πολύπλευρος εξωστρακισμός.
Τότε που ήταν να μπούμε στην Ε.Ε. καμια δήλωση έκανε ή εγώ δε θυμάμαι; Γιατί όσοι ήταν εναντίον της ένταξης έτρωγαν φτύσιμο και δεν υποστηρίζονταν από κανέναν διεθνή ακαδημαϊκό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχολιάζουμε τον Σερ ; Απο το εξωτερικό θαρθουν οι σωτήρες ; Σωτήρες απο την αυλη της καργιας ;
ΑπάντησηΔιαγραφή