Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βήμα – βήμα βάφουν το Αιγαίο γκρίζο

Γκρίζα ζώνη η περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο

Η μετατροπή της περιοχής πέριξ του Καστελλόριζου σε γκρίζα ζώνη αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας (διπλωματικής) ήττας. Η οποία έχει προκύψει χωρίς καν να δοθεί μάχη, καθώς οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά – Βενιζέλου) λειτουργούν είτε ως απαθείς παρατηρητές του φαινομένου, είτε, όταν αποφασίσουν να πράξουν κάτι, ως πυροκροτητές δυσάρεστων για τα ελληνικά συμφέροντα εξελίξεων.

Υπάρχουν, λοιπόν, κάποιοι σταθμοί στην πορεία γκριζαρίσματος του Καστελλόριζου, τους οποίους αξίζει να μην λησμονούμε:

1. Στις 11 Αυγούστου 2010, ο Α’ γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ, κατ’ εντολή του υπουργού Δ. Δρούτσα, υπέβαλε με το έγγραφο ΑΠ. Φ. 104174 σε αρμόδιο εμπειρογνώμονα ερωτήματα για ζητήματα της ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μία από τις ερωτήσεις αναζητούσε επιχειρηματολογία που να επιτρέπει την ικανοποίηση της τουρκικής απαίτησης να βγει από την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου το Καστελλόριζο…!!!
Παρ’ όλα αυτά, η εμπειρογνώμονας που ανέλαβε να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά είχε διαφορετική άποψη, καθώς, στην έκθεση που υπέβαλλε, τεκμηρίωσε με ισχυρά νομικά επιχειρήματα το ακριβώς αντίθετο από τα ζητούμενο. Εξυπακούεται ότι η άποψη της εμπειρογνώμονος δεν εισακούσθηκε.

2. Στις 6/4/2011 στο «Ποντίκι» με τίτλο «Τουρκικό πόδι στο Καστελλόριζο» αποκαλύπτεται τουρκικό διάβημα στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα με το οποίο:
- Το Καστελλόριζο με τα χωρικά του ύδατα (6 μίλια) επικάθεται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα κα δεν διαθέτει κανένα δικαίωμα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
- Με βάση τους τουρκικούς χάρτες, τους οποίους παρουσίασαν στον Έλληνα διπλωμάτη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα, η τουρκική ΑΟΖ στην περιοχή συνορεύει με την ΑΟΖ της Αιγύπτου.
- Η τουρκική κυβέρνηση έχει ενημερώσει για τις θέσεις της την Αίγυπτο, και, γι αυτόν τον λόγο, το Κάιρο συμμεριζόμενο τις τουρκικές θέσεις, έχει διακόψει τις ελληνοαιγυπτιακές συζητήσεις για την ΑΟΖ στην περιοχή!

3. Την Παρασκευή 28 Απριλίου του 2012, ενώ στην Ελλάδα, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, γίνεται σαφής η έναρξη μίας περιόδου πολιτικής αστάθειας (και δεδομένης της οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής διάλυσης της χώρας), στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύοντα χάρτες με θαλάσσιες περιοχές εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου, οι οποίες παραχωρούνται προς έρευνα και εκμετάλλευση στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).
Το καταρρέον ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στην εν λόγω μελετημένη τουρκική κίνηση. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι το συγκεκριμένο περιστατικό δεν κέρδισε ούτε ένα δευτερόλεπτο στην προεκλογική συζήτηση. Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα επικίνδυνης ιστορικής αμνησίας και μηδαμινής διπλωματικής προετοιμασίας, για να μην πούμε κάτι χειρότερο.

Δεν θα έπρεπε η πολιτική ηγεσία (και η κοινωνία) να έχει λησμονήσει ότι η ελληνική αντιπαράθεση στο Αιγαίο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 1973, όταν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν χάρτες θαλάσσιων περιοχών στα βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, τις οποίες η Άγκυρα παραχωρούσε προς έρευνα και εκμετάλλευση στην τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ).

Αυτή ήταν η πρώτη έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας / κυριαρχίας στο Αιγαίο από την Τουρκία. Καθώς όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε από τότε στο Αιγαίο και στα ελληνοτουρκικά, θα περίμενε κάθε λογικός πολίτης από τις ελληνικές κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη προσοχή την τουρκική προσπάθεια να διαμορφώσει τον χάρτη καταγράφοντας τις διεκδικήσεις της επί της ελληνικής ΑΟΖ νότια της Ρόδου και του Καστελλόριζου.

Πού πάμε λοιπόν;
Ρητορικό το ερώτημα και προφανής, δυστυχώς, η απάντηση…

Πηγή εφημ. «Το Ποντίκι»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ηταν επομενες αυτες οι κινησεις, χρονια τις ετοιμαζαν, τα πετρελαια στις Αραβικες χωρες στερευουν και πρεπει οι πηγες να κλεισουν, Εκει κατω δεν καταφεραν να τους κανουν καλα, εμεις ειμαστε πιο ευκολος στοχος.....Πιο ακριβος ισως γιατι ειναι ολα μεσα στη θαλασσα αλλα πιο ελεγχομενος, γι αυτο γεμισαμε και λαθρομεταναστες. Το σχεδιο ολοκληρωνεται οπου ναναι. Φτωχεια και ισλαμικη εξαθλιωση περιμενει εμας και τα παιδια μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]