Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ξαναπαίρνει «φωτιά» η Συρία


Αφίχθη στην Ιορδανία αμερικανικός ελαφρύς οπλισμός και επίκειται η αποστολή επιπλέον 1.500 ισλαμιστών μαχητών 

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Μεταγωγικό αεροσκάφος των Η.Π.Α., φορτωμένο με όπλα για την συριακή αντιπολίτευση, προσγειώθηκε σε πολεμική αεροπορική βάση στην ιορδανική πόλη Al - Mafraq, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν ισχυρή στρατιωτική παρουσία, με άνδρες των ειδικών δυνάμεων και πράκτορες της CIA από το 2011, αναφέρει ο αραβικός τύπος.

Η άφιξη του αμερικανικού οπλισμού αεροπορικώς, γνωστοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης της Ιορδανίας και έρχεται λίγες ημέρες μετά την αναφορά των διεθνών ΜΜΕ ότι το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε σε συνεδρίαση «κεκλεισμένων των θυρών» την αποστολή ελαφρού οπλισμού στους Σύρους μαχητές με σκοπό να βοηθήσει στην ανατροπή της κυβέρνησής του Μπασάρ Αλ-‘Άσαντ.

Σύμφωνα επίσης με την ιορδανική εφημερίδα al - Waha, μια νέα «φουρνιά» 1.500 μαχητών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους σε στρατιωτικό κέντρο της περιοχής είναι τώρα έτοιμοι να αποσταλούν μαζί με χιλιάδες άλλους ξένους στην Συρία για να πολεμήσουν.

Η ποικιλία του αποστέλλοντος αμερικανικού του οπλισμού αποτελείται εκτός από ελαφρύ οπλισμό και από αντιαρματικά όπλα προς τις λεγόμενες «μετριοπαθείς οργανώσεις» των Σύρων μαχητών που πολεμούν στα νότια της χώρας.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ο εξοπλισμός που αποστέλλεται στους Σύρους μαχητές αποκαλείται ως «μέτριος», ενώ οι μαχητές της Αλ Κάιντα που συνδέονται με ομάδες, όπως το al- Nusra Front, παραμένουν οι ισχυρότερα οπλισμένες δυνάμεις που αγωνίζονται για την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ συριακή αντιπολίτευση στη Συρία και διαθέτουν ενεργή παρουσία και σε ιορδανικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

Εν τω μεταξύ, κορυφαίοι χριστιανοί προκαθήμενοι της Συρίας που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Ουάσιγκτον ζήτησαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να σταματήσουν να υποστηρίζουν τους Σύρους μαχητές.
Οι ηγέτες των πέντε χριστιανικών δογμάτων στη Συρία έχουν επίσης ζητήσει από την Ουάσιγκτον να πιέσει χώρες όπως την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία να σταματήσουν την αποστολή ξένων μαχητών στη Συρία.

Σχεδόν 130.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια άλλοι εκτοπίστηκαν λόγω της υποστηριζόμενης από την Δύση αντιπολίτευσης που έχει συμπαρασύρει τη Συρία για σχεδόν τρία χρόνια σε έναν ατέρμονο πόλεμο.

Σχόλιο: Η αποστολή αμερικανικού ελαφρού οπλισμού και 1500 εκπαιδευμένων μαχητών πιθανόν έχει διττή αποστολή. Πρώτον την συνέχιση των επιχειρήσεων με τον συριακό στρατό για την αποκόμιση μεγαλύτερου εδαφικού κέρδους εν όψει κάποιας μελλοντικής συμφωνίας «κατάπαυσης του πυρός» και δεύτερον την εξόντωση των ακραίων ισλαμιστών της Αλ-Κάιντα οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα.
Υπενθυμίζονται οι αναφορές των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών προς την αμερικανική κυβέρνηση για την δράση του al- Nusra Front, καθώς και άλλων «ευαγών οργανώσεων» που οι ΗΠΑ επιθυμούν να εξαφανίσουν από την περιοχή λόγω των άνομων σχεδίων τους σε Συρία και Ιράκ. 
Να συμπληρώσουμε, τέλος, πως είναι άγνωστη η αντίδραση της Μόσχας, αφού μετά τη "Γενεύη 2" οι ΗΠΑ φαίνεται πως έκαναν μία στροφή 180 μοιρών και επανέρχονται στην επιθετική τους στάση απέναντι στην Συρία, ενισχύοντας τους ισλαμιστές της "αντιπολίτευσης", παρατείνοντας το μέγεθος της καταστροφής στην χώρα και στέλνοντας σαφές υποτιμητικό μήνυμα προς τη Ρωσία και τις θέσεις της για την διαχείριση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]