Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ρωσικός στρατός "πλημμύρισε" την Κριμαία

Υπουργός Εσωτερικών Ουκρανίας: "Δεχόμαστε ένοπλη εισβολή"

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν βασικά αεροδρόμια στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Είδήσεων, Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας  χαρακτήρισε την κατάληψη,   ένοπλη εισβολή και κατοχή.


Οπως είπε ο Αρσέν Αβάκοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook δεν σημειώθηκαν συγκρούσεις ούτε υπήρξαν θύματα όταν ομάδα ενόπλων, που κατά τον ίδιο ήταν μέλη των ρωσικών ναυτικών δυνάμεων ανέλαβαν τον έλεγχο του στρατιωτικού αεροδρομίου της Σεβαστούπολης όπου βρίσκεται η βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ένοπλοι, που όπως είπε ο ίδιος, προέρχονταν από την Ρωσική Ομοσπονδία, κατέλαβαν -αναίμακτα- και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερούπολης στην Κριμαία.


"Θεωρώ ότι αυτό που συνέβη είναι μία ένοπλη εισβολή και κατοχή που παραβιάζει όλες τις διεθνείς συμφωνίες και τους κανόνες", είπε ο Αβάκοφ περιγράφοντας την κατάληψη ως ένοπλη πρόκληση και κάνοντας έκκληση για διάλογο.


Εξάλλου, το πρακτορείο Interfax τονίζει πως μέλη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με κράνη και προστασία και έχοντας τη στήριξη τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς, έχουν λάβει περιμετρικά θέσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, στην Κριμαία.


Το πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές στην περιοχή που τονίζουν ότι πήγαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Belbek για να σταματήσουν την έλευση «μαχητών».


Η κλιμάκωση της έντασης
Η σημερινή εξέλιξη έρχεται ως ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αντιπαραθέσεων που κορυφώθηκε χθες με την κατάληψη του κτιρίου της κριμαϊκής Βουλής καθώς και του υπουργικού συμβουλίου από ρωσόφιλους, οι οποίοι "κάρφωσαν" και στα δύο κτίρια τη ρωσική σημαία.


Η κριμαϊκή Βουλή, λίγες ώρες αργότερα ανακοίνωσε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την αυτονόμηση της Κριμαίας, στις 25 Μαίου,  προκειμένου όπως υποστηρίζουν να βελτιωθεί το καθεστώς αυτονομίας και η επέκταση των δυνάμεων της περιοχής.


Το ρωσικό ΥΠΕΞ, δημιουργώντας ανησυχία σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε μάλιστα ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των "συμπατριωτών του στην περιοχή", δίνοντας παράλληλα "άσυλο" στον φυγά Γιανουκόβιτς ο οποίος βρίσκεται σε σανατόριο της Μόσχας. 


Ο πρώην ουκρανός Πρόεδρος, επανήλθε μετά από μια σύντομη εξαφάνιση δυο 24ωρων, δηλώνοντας "νόμιμος πρόεδρος" της χώρας και μάλιστα σήμερα αναμένεται να παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου.


Η συνέντευξη είναι προγραμματισμένη για τις 17:00 (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη αυτή, που βρίσκεται περίπου 200 χιλιόμετρα μακριά από το Ντόνετσκ όπου το περασμένο Σάββατο ο Γιανουκόβιτς προσπάθησε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο.




Οι φωτογραφίες είναι από τον λογαριασμό στο twitter του ανταποκριτή του BBC, Daniel Sandford.


Πηγή:www.capital.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]