Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αίγυπτος αγοράζει ρωσικό οπλισμό αξίας 3-4 δισ. δολαρίων

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Οι Πρόεδροι της Ρωσίας και την Αιγύπτου μονογράφησαν αμυντική συμφωνία για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας μεγαλύτερης των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων , αναφέρει σε κύριο άρθρο της η ρωσική εφημερίδα «Vedomosti», επικαλούμενη πηγή της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στις 13 Φεβρουαρίου, 2014, διεξήχθηκαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια της Αιγύπτου ρωσικού οπλισμού μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του υπουργού άμυνας και πρώτου αναπληρωτή πρωθυπουργού της Αιγύπτου Στρατηγού Abdel - Fattah al – Σίσι, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Ναμπίλ Fahmy. Ωστόσο, επισήμως η μονογραφή των αμυντικών συμβάσεων μετά τη συνάντηση δεν είχε κοινοποιηθεί από καμία πλευρά, σκεπάζοντας με «σκοτάδι» τις λεπτομέρειες της συμφωνίας αυτής.

Σύμφωνα πάντα με πηγές της εφημερίδας, ο αιγυπτιακός στρατός θα προμηθευτεί μαχητικά αεροσκάφη MiG-29M/M2, συστήματα αεράμυνας διαφόρων τύπων (πιθανότατα πυραυλικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-300pmu1 αλλά και μεσαίου βεληνεκούς Buk-M2) πολλαπλών αποστολών/μεταφορικά ελικόπτερα Mi - 35, αντιπλοϊκά βλήματα (πιθανόν τα SS-N-26 Onyx Yakhont P-800 με βεληνεκές 300χλμ), ποικιλία πυρομαχικών και ελαφρύ οπλισμό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, το σύνολο του κόστους του αιγυπτιακού οπλισμού θα καταβληθεί από την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναφέρει η ρωσική εφημερίδα. Νωρίτερα τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια όπλων στην Αίγυπτο πραγματοποιούσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergei Shoigu και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με την αιγυπτιακή αντιπροσωπεία.

Η πρώτη εκδήλωση πρόθεσης για την προμήθεια ρωσικού εξοπλισμού από την Αίγυπτο, έγινε γνωστή το Νοέμβριο του 2013. Το συνολικό κόστος των πιθανών αμυντικών συμφωνιών, λεπτομέρειες των οποίων δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα , εκτιμούνται στα τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν η Ρωσία και η Αίγυπτος υπογράφουν την οριστική σύμβαση για την προμήθεια όπλων, θα είναι η πρώτη συμφωνία στον αμυντικό-τεχνικό τομέα με το Κάιρο από το 1972, όταν η χώρα «έδιωξε» τους σοβιετικούς στρατιωτικούς συμβούλους, κατόπιν αιτήματος του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ.

Σχόλιο: Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Ρωσία έχει ενισχύσει την επιρροή της στην Αίγυπτο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η Μόσχα πήρε έξυπνα το πλεονέκτημα μετά την διαφωνία μεταξύ Καΐρου και Ουάσιγκτον. Τώρα η Μόσχα και το Κάιρο συμφώνησαν σε ένα τεράστιο πακέτο για την αγορά κρίσιμου εξοπλισμού που θα αλλάξει τελείως τα γεωπολιτικά δεδομένα στην περιοχή καθώς ετοιμάζεται σειρά συμφωνιών σε άλλους τομείς όπως το εμπόριο, η ενέργεια κά.
Σημειώστε ότι το Κάιρο δήλωσε επίσημα πρόσφατα ότι παραμένει σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, τα συγχαρητήρια τα έδωσε στη Ρωσία ως «παγκόσμια δύναμη» και υπήρξε η νευρική αντίδραση στην Ουάσινγκτον, που δήλωσε ότι η Μόσχα και το Κάιρο είναι πολύ κοντά στην αποκατάσταση της πραγματικής στρατηγικής συνεργασίας, που έχασαν πριν από 40 χρόνια.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]