Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Ισραήλ βομβάρδισε στρατιωτικές αποθήκες στη Συρία

Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία χτύπησε στρατιωτικές αποθήκες στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας

Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

Την Κυριακή το βράδυ τουλάχιστον ένα ζεύγος ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών F-15I παραβίασαν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου κοντά στην περιοχή Batrou πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο, κατευθυνόμενα στο λιμάνι της Λατάκειας.

Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα στον τομέα των στρατιωτικών αποθηκών στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας, υπήρξαν επιβεβαιωμένες ισχυρές εκρήξεις σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, αλλά και πηγές στην συριακή αντιπολίτευση αλλά και άλλες πηγές, οι οποίες συνδέονται με αεροπορική από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εναντίον ρωσικού πυραυλικού εξοπλισμού (μιλούν επίμονα σχετικά με εξαρτήματα του συστήματος S- 300) που είχαν αφιχθεί πρόσφατα στο λιμάνι της Λατάκειας.

Ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών Amos Yadlin δήλωσε:
"Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών περιγράφουν τέσσερις τύπους πολεμικού υλικού θεμιτού ως προς καταστροφή στόχο στο συριακό έδαφος:
α. μεγάλης εμβέλειας σύστημα αεράμυνας S-300,
β. βαλλιστικούς πυραύλους (πιθανόν ιρανικούς),
γ. αντιπλοϊκά βλήματα τύπου Yakhont και
δ. χημικά όπλα.
Σε κάθε περίπτωση, όταν λαμβάνονται πληροφορίες τέτοιου τύπου σχετικά με την άφιξη αυτού του είδους εξοπλισμού σε συριακό έδαφος, ή πρόκειται να καταφθάσει στη Συρία από το Ιράν ή τη Ρωσία, το Ισραήλ θα χτυπήσει"
δήλωσε ο ίδιος στην βρετανική εφημερίδα Telegraph.

Επίσημη δήλωση των συριακών αρχών δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με ρωσική στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση Άσαντ. Επίσης ούτε και η ισραηλινή πλευρά πραγματοποίησε καμία επίσημη ανακοίνωση.

Σχόλιο: Το πρόβλημα του Ισραήλ εκτός του στρατιωτικού υλικού «μεγάλης επικινδυνότητας» στο συριακό έδαφος, είναι και 30.000 χιλιάδες τζιχαντιστές και σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του DEBKAfile προβάλλονται κάποιες πιθανές επιλογές:
α) Δημιουργία ασφαλών ζωνών προστασίας, μόνιμων ή προσωρινών, στη συριακή πλευρά των συνόρων. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συνεργασία των τοπικών πολιτοφυλακών της Συρίας και εάν είναι πρόθυμοι να απαλλάξουν το έδαφος τους από επιδρομές της Αλ Κάιντα.
β) Χερσαίες ή αεροπορικές επιθέσεις εναντίον συγκεντρώσεων ανταρτών της τζιχάντ στα σύνορα με την Συρία.
γ) Βαθιές διεισδύσεις στο εσωτερικό της Συρίας και του Ιράκ (από ισραηλινές μονάδες καταδρομών Sayeret) για να εμποδίσουν τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα να απειλήσουν το Βασίλειο της Ιορδανίας.
δ) Στοχευμένες δολοφονίες κορυφαίων διοικητών και πολέμαρχων της Αλ Κάιντα.
ε) Παρεμπόδιση της τζιχάντ να επεκτείνει την δραστηριοποίησή της σε στρατηγικούς τομείς της Συρίας, για να χρησιμοποιηθούν αργότερα ως εφαλτήριο εναντίον του Ισραήλ.

Η προσφυγή του Ισραήλ σε στρατιωτική δράση εναντίον της απειλής της τζιχάντ από τη Συρία θα απαιτούσε την εκμάθηση εξειδικευμένων στρατιωτικών τακτικών που μόνο οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στο έπακρο λόγω της μακρόχρονης «ενασχόλησης» τους εναντίον των τρομοκρατών σε Αφγανιστάν και Πακιστάν.
Ο ισραηλινός στρατός IDF δεν διαθέτει καμία εμπειρία αυτού του είδους ή κλίμακας πολέμου. Θα πρέπει να επανεξεταστεί το πολεμικό δόγμα και να εκπαιδευτούν καταλλήλως στρατιωτικές δυνάμεις για πολλά χρόνια στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός στρατιωτικού κτυπήματος εναντίον της τζιχάντ.
Στο Ισραήλ, θα πρέπει επίσης να ζυγίζουν προσεκτικά τα υπέρ και τα κατά μιας στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον της Συρίας λόγω της ανάπτυξης της Αλ Κάιντα, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πραγματοποίηση μιας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Αλ Κάιντα θα εκτονώσει την πίεση στο καθεστώς Άσαντ και των συμμάχων του όπως, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, καταλήγει το DEBKAfile.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]