Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε απόλυτη ρευστότητα η Τουρκία

Νέες φωτιές άναψε ο ανασχηματισμός του Ερντογάν

Βολές της αντιπολίτευσης κατά του πρωθυπουργού και του νέου υπουργού εσωτερικών. Σχέδιο πολιτικής του εξόντωσης "καταγγέλλει" ο Τ. Ερντογάν που απορρίπτει τα περί διαφθοράς. Για δεύτερο κύμα προσαγωγών γράφει ο τουρκικός τύπος. Καρατομήθηκαν δέκα υπουργοί.

Παρά τις παραιτήσεις υπουργών και τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει ότι δεν τίθεται θέμα επιχείρησης διαφθοράς, αλλά σχεδίου εναντίον της κυβέρνηση και του ιδίου.

Χθες ο Τ. Ερντογάν καρατόμησε το μισό υπουργικό συμβούλιο σε μια προσπάθεια να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα εναντίον του.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Ερντογάν ότι με τον ανασχηματισμό προσπαθεί να κυβερνήσει μέσω της δημιουργίας ενός "βαθέως κράτος" και ενός υπουργικού συμβουλίου που δεν θα του προβάλλει αντιρρήσεις,αλλά θα ελέγχει ακόμη στενότερα την αστυνομία.

Τα βέλη της αντιπολίτευσης στρέφονται κυρίως στον Εφκάν Αλά οποίος ήταν πρώην κυβερνήτης της επαρχίας του Ντιγιαμπακίρ και αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εσωτερικών.

"Ο Ερντογάν δημιούργησε ένα υπουργικό συμβούλιο που δεν θα του αντιστέκεται και υπό αυτή την έννοια ο Ε Αλά έχει ρόλο κλειδί", δήλωσε ο Κ. Κιλιντζάρογλου, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP).

Πρόσθεσε πως ο Ερντογάν έχει ένα βαθύ κράτος, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει ένα βαθύ κράτος, και ο E. Αλά είναι ένα από τα στοιχεία αυτού του βαθέως κράτος.
Εν τω μεταξύ τουρκικές εφημερίδες σήμερα κάνουν λόγο για δεύτερη έρευνα των εισαγγελέων, η οποία δεν παίρνει μορφή επιχείρησης και προσαγωγών λόγω της άρνησης των αστυνομικών αρχών.

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την προχτεσινή του πτήση από το Πακιστάν προς την Τουρκία.
Ερωτηθείς αν θεωρεί τα τεκταινόμενα «επιχείρηση διαφθοράς», ο Ερντογάν απαντά: «Πώς είναι δυνατόν; Είναι μια επιχείρηση εναντίον της λαϊκής βούλησης. Αφού γίνεται λόγος για διαφθορά, από όσα έχετε διαβάσει μέχρι σήμερα προκύπτει μήπως κάποια ζημιά σε βάρος του δημοσίου;»

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρεται και στα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η εισαγγελική έρευνα περιλαμβάνει και την υπόθεση της κατασκευής φοιτητικής εστίας στην Κωνσταντινούπολη που παραχωρήθηκε σε ίδρυμα στη διοίκηση του οποίου βρίσκεται ο γιος του πρωθυπουργού. Ο Ερντογάν είπε πως στη διοίκηση του ιδρύματος εκτός από τον γιο του υπάρχει και η κόρη του και τόνισε ότι «μέσω του ιδρύματος θέλουν να φτάσουν σε μένα».

Ο Ερντογάν απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον ιρανικής καταγωγής επιχειρηματία Ρεζά Ζαράφ, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης διαφθοράς και φέρεται να έχει δωροδοκήσει πολλά άτομα, μεταξύ των οποίων υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα υπουργών, αλλά και υπουργοί.

«Ο Ζαράφ κάνει εξαγωγή χρυσού. Γνωρίζω ότι συμβάλει στην οικονομία της χώρας και ότι μετέχει σε δραστηριότητες φιλανθρωπίας», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στον ισχυρισμό περί εισόδου του Ζαράφ δυο φορές στη διάρκεια του 2013 στο γραφείο του πρώην υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων Εγκεμέν Μπαγίς στην Κωνσταντινούπολη που περιλαμβάνεται στην εισαγγελική έρευνα ο Ερντογάν σχολίασε: «Πώς μπορεί να κατηγορηθεί κανείς επειδή εισήλθε κάπου με μια τσάντα και εξήλθε χωρίς αυτήν; Μπορεί η τσάντα να περιείχε βιβλία…»

Μερίδα του τουρκικού Τύπου αναφέρει σήμερα ότι οι εισαγγελείς που προχώρησαν στην επιχείρηση προσαγωγών στις 17 Δεκεμβρίου έχουν ετοιμάσει το δεύτερο κύμα της επιχείρησης, το οποίο σχετίζεται με 100 δισεκ. δολάρια και περίπου 30 πολιτικούς, γραφειοκράτες και επιχειρηματίες, ζητώντας από τις αστυνομικές αρχές να κάνουν τις προσαγωγές. Αυτό δεν συνέβη προς το παρόν λόγω άρνησης της αστυνομίας.

Η εφημερίδα «Ταράφ» μάλιστα υποστηρίζει ότι εξαιτίας της στάσης αυτής της αστυνομίας, η εισαγγελία διεξάγει έρευνα σχετικά με τον νομάρχη, τον διοικητή ασφάλειας και τον διοικητή της διεύθυνσης δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Κωνσταντινούπολης.

Ξηλώθηκαν δέκα υπουργοί

Χθες αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος που παραιτήθηκαν την Τετάρτη λόγω της υπόθεσης διαφθοράς και ο αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα υπουργός Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση, αλλά δεν είχε παραιτηθεί. Αντικαταστάθηκαν επίσης οι υπουργοί των Μεταφορών, της Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής και της Δικαιοσύνης, οι οποίοι είναι υποψήφιοι στις δημοτικές εκλογές της 29ης Μαρτίου.

Υπήρξαν επίσης άλλες τρεις αλλαγές με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. Στο υπουργείο δικαιοσύνης ο Μπεκίρ Μποζντάγ αντικαθιστά τον Σαντουλάχ Εργκίν. Ο Μποζντάγ ήταν αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και τον αντικαθιστά ο Εμρουλάχ Ισλέρ.

Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Εφκάν Αλά, αντικαθιστά τον Μουαμέρ Γκιουλέρ, στο υπουργείο Οικονομίας ο Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί τον Ζαφέρ Τσαγλαγιάν. Στο υπουργείο Ευρωπαϊκών θεμάτων ο Μεβλούτ Τσαβούσογλουτον Εγκεμέν Μπαγίς, στο υπουργείο Οικογενειακής και Κοινωνικής πολιτικής η Αϊσενούρ Ισλάμ την Φατμά Σαχίν, στο υπουργείο Επιστημών, Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ο Φικρί Ισίκ τον Νιχάτ Εργκιούν, στο υπουργείο Μεταφορών ο Λουτφού Ελβάν τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας ο Ιντρίς Γκιουλούτζε τον Ερντογάν Μπαϊρακτάρ και στο υπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού ο Ακίφ Τσαγατάϊ Κιλίτς τον Σουάτ Κιλίτς.

Οι υπουργοί Επιστημών-Βιομηχανίας-Τεχνολογίας και Νέας Γενιάς και Αθλητισμού αντικαταστάθηκαν δίχως να συνδέονται με την υπόθεση διαφθοράς ή τις δημοτικές εκλογές.

Ο Ερντογάν βρισκόταν για περισσότερες από τέσσερις ώρες στο γραφείο του προτού συναντήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, στον οποίο παρέδωσε τα δέκα ονόματα των νέων υπουργών, αργά χθες το βράδυ. Σε ομιλία του νωρίτερα έκανε για μία ακόμη φορά λόγο για συνωμοσία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση και τα ΜΜΕ ότι έχει ήδη «καταδικάσει» το κόμμα του, χωρίς να υπάρχει ετυμηγορία από τους δικαστές.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Νέο χαμηλό κατέγραψε το τουρκικό νόμισμα σε σχέση με το δολάριο μετά τον ευρύτατο ανασχηματισμό που ανακοίνωσε ο Τ. Ερντογάν, εν μέσω του σκανδάλου διαφθοράς που κλυδωνίζει τη χώρα.

Η λίρα υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού νομίσματος στο 2,1025:1, ενώ το πρωί η ισοτιμία τους κυμαινόταν στο 2,0914:1. Από την αρχή του έτους έχει σημειώσει πτώση της τάξεως του 15% σε σχέση με το δολάριο.

Παράλληλα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κατέγραψε νέα άνοδο στο 9,76%, από 9,56% χθες.

Σημειώνεται ότι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul National 100 Index) σημειώνει πτώση 1,2%, στις 65.379 μονάδες και κινείται σε χαμηλά 4 μήνων. Χθες υποχώρησε κατά 4,2%.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τούρκος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Ε. Bacsi δήλωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε πώληση περίπου 6 δισ. δολαρίων έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]