Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εφ’ όπλου μίζα

Ποταμός οι αποκαλύψεις Κάντα για τις αμαρτωλές συμβάσεις των εξοπλισμών που υπογράφηκαν επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου. Δεκάδες οι εμπλεκόμενοι που έδιναν και έπαιρναν μαύρο χρήμα μέσω λογαριασμών στην Ελβετία αλλά και σε σακούλες.

Ασύλληπτες για τον νου, ακόμα και του πιο υποψιασμένου πολίτη, είναι οι αποκαλύψεις για το «χρηματιστήριο της διαφθοράς», που επί χρόνια «δούλευε ρολόι» στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας ζημιώνοντας το Δημόσιο με αμέτρητα εκατομμύρια.

Και μόνο η φράση του Αντώνη Κάντα, ο οποίος δεν ήταν καν το «πρώτο βιολί» στη «μεγάλη ορχήστρα των λαμόγιων», ότι «πήρα τόσες πολλές μίζες που δεν τις θυμάμαι όλες», καταδεικνύει το μέγεθος του σκανδάλου που εξελισσόταν σε βάθος ετών στις πλάτες των Ελλήνων φορολογουμένων.
Ο άνθρωπος που αναγκάστηκε να μιλήσει φωτίζοντας… τον ζόφο με τις δυσώδεις αποκαλύψεις του, άφησε άφωνους ακόμα και τους ανακριτές του όταν, μεταξύ άλλων, τους περιέγραψε σοκαριστικό περιστατικό… προληπτικής δωροδοκίας!
Μια ωραία ημέρα λοιπόν, από αυτές που όπως αποδείχτηκε ξημέρωναν πολύ συχνά για τους άθλιους που κερδοσκοπούσαν στο όνομα της εθνικής ασφάλειας της χώρας, ο Αντώνης Κάντας, τότε αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, δέχτηκε στο γραφείο του την επίσκεψη ακόμα ενός αντιπροσώπου εταιρείας προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Ο κ. αντιπρόσωπος, αφού ολοκλήρωσε την… εθιμοτυπική του επίσκεψη, φεύγοντας άφησε πίσω του ένα… σακ βουαγιάζ.

Ο Αντώνης Κάντας τον πήρε τηλέφωνο για να του πει για το ξεχασμένο αντικείμενο και τότε εκείνος του διευκρίνισε:

«Είναι για σένα».

Οταν ο κ. αναπληρωτής άνοιξε το σακ βουαγιάζ είδε ότι περιείχε… «φιλοδώρημα» 600.000 ευρώ! Το οποίο βεβαίως και αποδέχτηκε μετά χαράς…

«Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου» 
Η συγκλονιστική τετραήμερη απολογία Κάντα, που ολοκληρώθηκε χθες, έκλεισε με την εξής δήλωσή του προς τους ανακριτές:

«Με πλήρη συνείδηση των συνεπειών των πράξεών μου αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τον νόμο».

Από την πλευρά τους οι συνήγοροί του, Γιάννης Ματζουράνης και Ηλίας Μπίσιας, δήλωσαν:

«Ο Αντώνης Κάντας έκανε την αρχή, ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι με επιστροφή χρημάτων και συμβολή στην αποκάλυψη της αλήθειας».

Από τις πρώτες εκτιμήσεις πάντως προκύπτει ότι για τις περαιτέρω ποινικές εξελίξεις, που αναμένονται ραγδαίες και άμεσα, κομβικό ρόλο θα παίξει και η στάση τού, απόστρατου πλέον, μεσάζοντος εξοπλιστικών προγραμμάτων, Πάνου Ευσταθίου.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας για τον οποίο ο Κάντας έχει πει ότι του έδωσε μίζα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για δύο συμβάσεις εξοπλιστικών (υποβρύχια και Ασραντ), θα είναι ο επόμενος κατηγορούμενος που θα περάσει το ανακριτικό κατώφλι.

Ο Πάνος Ευσταθίου αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και ισόβια κάθειρξη, γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε διεμήνυσε μέσω συνηγόρου ότι είναι ήδη έτοιμος να συνεργαστεί με τις Αρχές.

Οι αμαρτωλές συμβάσεις

Ο Αντώνης Κάντας ομολόγησε ακόμα ότι:

● Πήρε μίζα ύψους 1,7 εκατομμυρίων επί υπουργίας Τσοχατζόπουλου, για τη σύμβαση των Λέοπαρντ.

● Τρεις συμβάσεις για τις οποίες δωροδοκήθηκε (Λέοπαρντ, Κορνέτ, υποβρύχια) ξεκίνησαν επί Τσοχατζόπουλου αλλά είτε υπογράφτηκαν είτε συνεχίστηκαν ως option επί υπουργίας Παπαντωνίου.

● Εδωσε ακόμα στοιχεία για αναρίθμητους τραπεζικούς λογαριασμούς σε επτά ελβετικές τράπεζες.

● Μίλησε για 10 πρόσωπα (8 αντιπροσώπους και δύο χρηματιστές) και για 10 συμβάσεις (3 με 4 δεν διερευνώνταν από τις Αρχές). Από αυτές μόνο μία βρίσκεται στην ανάκριση, τα υποβρύχια, και οι υπόλοιπες στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

● Ιδιαίτερα, τέλος, σημαντικό εργαλείο για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης είναι η αποκάλυψή του ότι σε όλο αυτό το δυσώδες αλισβερίσι του λαδώματος χρησιμοποιήθηκε και το «πλυντήριο» της Siemens για να φαίνεται ότι οι υπέρογκες μίζες διακινούνταν μέσω των αμαρτωλών «μαύρων ταμείων» του γερμανικού κολοσσού ώστε να εξαφανίζονται τα ίχνη.

Κι άλλοι ανακριτές

Τα μέτωπα που άνοιξε με τις αποκαλύψεις του είναι τόσο πολλά που το βέβαιον είναι ότι η υπόθεση θα «σπάσει» σε πολλά κομμάτια με τον σχηματισμό ισάριθμων δικογραφιών. Για κάθε μία δικογραφία αναμένεται να οριστεί από ένας ανακριτής προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι έρευνες, ώστε και να μην προλάβουν οι εμπλεκόμενοι να σβήσουν ίχνη των εγκλημάτων τους και να βρεθούν υπόλογοι ενώπιον της Δικαιοσύνης το συντομότερο δυνατόν.

Οι ανακριτές θα επιχειρήσουν μέσα και από το άνοιγμα λογαριασμών των μεσαζόντων να εντοπίσουν όλα τα πρόσωπα, από την πολιτική ηγεσία μέχρι τον τελευταίο αξιωματούχο, που λάμβαναν μέρος στο ασύδοτο πάρτι των μιζών.Η εκτίμηση είναι ότι μπορεί ο Κάντας να μην κατονομάζει πολιτικούς δίνοντας στοιχεία σε βάρος τους, πλην όμως από το υλικό που έχουν πλέον στη διάθεσή τους οι ανακριτές ανοίγει ο δρόμος για να εντοπίσουν εκείνες τις ενδείξεις που απαιτούνται για άσκηση ποινικών διώξεων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία, άλλωστε, που εισέφερε ο Αντώνης Κάντας είναι καταλυτικά, ενώ ανάμεσα στα πρόσωπα που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα βρεθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τουλάχιστον στην πρώτη φάση των ερευνών, είναι ο νομικός του παραστάτης στο άνοιγμα των offshore μέσω των οποίων διακινήθηκαν οι μίζες των 16 εκατομμυρίων και ο διαχειριστής του μαύρου χρήματος στις τράπεζες της Ελβετίας που μάλιστα, κατά πληροφορίες, επιχειρεί να μπλοκάρει τις διαδικασίες επιστροφής του στην Ελλάδα.

Εμπλεκόμενοι, εκτός των μεσαζόντων – επιχειρηματιών, είναι και δύο τραπεζίτες αλλά και ο έμπορος όπλων που του είχε παραδώσει… σε σάκο μίζα τριών εκατομμυρίων.

Της Κατερίνας Κατή από efsyn


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]