Η μάχη για την ηθική α λα τουρκμένικα
Το Τουρκμενιστάν και άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας βαδίζουν προς το δρόμο της Σαρία και του ισλαμισμού
Του Artyom Kobzev
Στο Τουρκμενιστάν ξεκίνησαν οι συλλήψεις γυναικών. Οι εκπρόσωποι του ασθενούς φύλου που βρίσκονται αργά το βράδυ στο δρόμο ή σε εστιατόριο, κινδυνεύουν να βρεθούν στην αστυνομία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει κάνουν εξέταση για ναρκωτικά και αφροδίσια νοσήματα.
Στο Ασχαμπάντ οι συλλήψεις πραγματοποιούνται όλο το Νοέμβριο. Η διαδικασία των συλλήψεων γίνεται ως εξής: σε μια καφετέρια ή ένα εστιατόριο εισέρχεται μία ομάδα ανδρών με πολιτικά, και αρπάζοντας τις γυναίκες, τις μεταφέρει σε αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα, οι συλληφθέντες μπορεί να είναι τόσο κυρίες, που κάθονται μόνες τους, όσο και εκείνες που βρίσκονταν παρέα με τους συζύγους τους. Μετά τις έντεκα το βράδυ, όταν στο Τουρκμενιστάν κλείνουν τα κέντρα διασκέδασης, οι αστυνομικοί συλλαμβάνουν τις γυναίκες, που θα βρεθούν στο δρόμο μπροστά τους. Σύμφωνα με τους ίδιους τους αστυνομικούς, αυτά τα μέτρα αποσκοπούν στην καταπολέμηση της πορνείας. Τους πολιτικούς αναλυτές η είδηση για την πραγματοποίηση συλλήψεων στο Τουρκμενιστάν δεν εξέπληξε. Παρόμοια μέτρα είναι συνηθισμένα για ολοκληρωτικά καθεστώτα, θεωρεί ο ειδικός Ατζάρ Κούρτοφ:
«Φυσικά, με τέτοια συμπεριφορά προς τον ίδιο το λαό του, που είναι χαρακτηριστικό για ολοκληρωτικά καθεστώτα, η εξουσία θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Μεταξύ αυτών και στον τομέα της ρύθμισης της ηθικής. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, ότι τη μάχη για την ηθική των τουρκμενικών αρχών προσπαθούν να πετύχουν με τρόπους, μακριά από τις έννοιες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας».
Ταυτόχρονα με τις πληροφορίες για τις συλλήψεις, εμφανίστηκαν και φήμες για το ότι σύντομα στις γυναίκες στο Τουρκμενιστάν μπορεί να απαγορευτεί η οδήγηση.
Η οδήγηση απαγορεύεται στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία. Δηλαδή σε ένα κράτος, όπου η μορφή του πολιτεύματος είναι η μοναρχία, ενώ η ιδεολογία είναι ο ουαχαμπισμός. Ωστόσο, αν παρόμοια απαγόρευση τεθεί και στο Τουρκμενιστάν, αυτό δεν θα σημαίνει ότι η χώρα μπήκε στην πορεία του ισλαμισμού. Στην εξουσία του Ασχαμπάντ, όπως και στις υπόλοιπες κεντροασιατικές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, βρίσκονται άνθρωποι, που μεγάλωσαν την εποχή της ΕΣΣΔ. Οπότε, είναι πολύ απίθανο ότι αυτοί θα αρχίσουν να επιβάλουν τη Σαρία, θεωρεί η πολιτική αναλύτρια Γιεβγκένια Βόικο:
«Στα περισσότερα κράτη της περιοχής, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, λειτουργούν κοσμικοί κανόνες. Αν και ορισμένες προσπάθειες και επιθυμίες των ακραίων κύκλων να επιβάλουν τη Σαρία στην Κεντρική Ασία είναι υπαρκτές. Ναι, τέτοιο ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά όχι από την πλευρά της διοίκησης των χωρών της Κεντρικής Ασίας».
Αξίζει να προστεθεί, ότι την επιβολή των κανόνων της Σαρία δεν εγκρίνει όχι μόνο η ελίτ, αλλά και ο πληθυσμός των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας δημοσκοπήσεων Pew Forum on Religion & Public Life, υπέρ αυτού του μέτρου τάχθηκαν το 35% των ερωτηθέντων στην Κιργιζία, το 27% των πολιτών του Τατζικιστάν, το 10% των ερωτηθέντων στο Καζακστάν και το 8% των πολιτών του Αζερμπαϊτζάν.
Πηγή: The Voice of Russia
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...