Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

"Δώρο" στη Χρυσή Αυγή το αίμα των μελών της

Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Το καινοφανές στοιχείο της επίθεσης πριν από μία εβδομάδα στο Νέο Ηράκλειο είναι ότι δεν στράφηκε ενα­ντίον κάποιων εκπρο­σώπων της εξουσίας ή του κράτους. Έπληξε μέλη της Χρυσής Αυ­γής. Αν και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε προκήρυξη, κατά πάσα πιθανότητα οι δράστες θα δώσουν στην πράξη τους το νόημα της εκδίκησης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αυτά σε πρώτο επίπεδο, επειδή στο σκο­τεινό κόσμο της τρομοκρατίας υπάρχουν πολλά επίπεδα.

Όταν το εξεγερσιακό κύμα του Δεκεμ­βρίου του 2008 υποχώρησε, η φαντα­σίωση μιας δυναμικής συνέχειας με άλλα μέσα τροφοδότησε τη δεξαμενή απ’όπου αντλούν σε πρώτο επίπεδο οι οργανωμέ­νες ομάδες των κουκουλοφόρων και σε δεύτερο επίπεδο οι οργανώσεις ένοπλης δράσης Η «νέα τρομοκρατία» έχει δια­φορετική ρητορική και διαφορετικό τρό­πο δράσης από οργανώσεις όπως ο ΕΛΑ και η 17 Νοέμβρη. Οι επιθέσεις της είναι πιο συχνές, είναι μάλλον πρόχειρες αλλά έχουν ποικιλία και αρκετές απ’ αυτές είναι «τυφλές».

Η επίθεση στο Νέο Ηράκλειο παραπέ­μπει στην εκδοχή της «νέας τρομοκρα­τίας» που δεν έχει τις όποιες ιδεολογικές αναστολές είχε η παραδοσιακή «αριστε­ρή τρομοκρατία» αναφορικά με το είδος των στόχων και τον κίνδυνο πρόκλησης αυτού που κυνικά αποκαλείται «παρά­πλευρες απώλειες». Ειδικότερα, παρα­πέμπει στη μηδενιστική εκδοχή που έχει προκύψει από την ώσμωση τρομοκρα­τών με ποινικούς Αυτή η συνιστώσα της «νέας τρομοκρατίας» έχει στόχο να σκοτώ­σει, αδιαφορώντας για το πώς θα τη δει η κοινή γνώμη. Στο Νέο Ηράκλειο οι δράστες είχαν στόχο να σκοτώσουν ιδιότητα και όχι συγκεκριμένα πρόσωπα. Είχαν στόχο να σκοτώσουν χρυσαυγίτες και όχι ειδικά τους Γιώργο Φουντούλη, Μανώλη Καπελώνη και Αλέξανδρο Γέροντα.

Πολλοί βολεύονται με τη θεωρία ότι οι τρομοκράτες δεν είναι τίποτα άλλο από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών. Η θεωρία αυτή είναι ένας εύκολος τρόπος παράκαμ­ψης του προβλήματος. Πιθανότατα στους κόλπους τρομοκρατικών ομάδων να υπάρ­χουν και τέτοιοι. Είναι λάθος, όμως, να ερ­μηνεύεται το φαινόμενο αποκλειστικά με όρους συνωμοσίας.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τρο­μοκρατία δεν είναι παιδί της οικονομι­κής κρίσης. Προϋπήρχε, αλλά η κρίση την τρέφει. Το πολιτικοψυχολογικό κλίμα που η κρίση δημιουργεί στην κοινωνία ωθεί ανήσυχους νέους στο δρόμο της σύ­γκρουσης και γρήγορα τους μεταλλάσσει σε τεχνικούς της βίας. Οι περισσότεροι εξ αυτών συμμετέχουν στις ομάδες κου­κουλοφόρων, αλλά κάποιοι προσχωρούν σε τρομοκρατικές ομάδες. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση κατά κανόνα είναι θέμα χρόνου να διολισθήσουν σε λούμπεν πρακτικές.

Μπορεί η μορφή της τρομοκρατίας να άλλαξε, αλλά ο πυρήνας της παραμένει ο ίδιος. Όταν κάποιοι οπλίζονται με σκοπό να προωθήσουν με τη βία τις όποιες ιδεολη­ψίες τους το αποτέλεσμα είναι εφιάλτης. Το κουμπούρι τούς γεμίζει αλαζονεία και τους κάνει να νιώθουν μικροί θεοί. Στις νεό­τερες γενιές τρομοκρατών, που δεν έχουν τις όποιες αναστολές της παλιάς φρουράς, αυτά ισχύουν στο πολλαπλάσιο.

Στην πραγματικότητα, η τρομοκρατία είναι εκδήλωση ενός ανήθικου πολιτικού αναλφαβητισμού. Κατά κανόνα, μάλιστα, φέρνει τα ακριβώς αντίθετα από τα δια­κηρυσσόμενα πολιτικά αποτελέσματα. Στην περίπτωση της επίθεσης στο Νέο Ηράκλειο ο κανόνας αυτός ισχύει πολύ περισσότερο. Λόγω των δικαστικών διώ­ξεων με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης και λόγω της επικοινωνιακής καταιγίδας που θεμελίωσε αυτή την εντύ­πωση στην κοινή γνώμη, η Χρυσή Αυγή βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή για την ίδια συγκυρία, κανείς δεν θα μπορούσε να της προσφέρει μεγαλύτερο πολιτικό δώρο. Η δολοφονία των δύο νεαρών χρυσαυγιτών και ο βαρύς τραυματισμός του τρίτου εκ των πραγμάτων είναι μάννα εξ «ουρανού», επειδή διαφοροποιεί το κλίμα στην κοινή γνώμη για το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Από μήτρα νεοναζιστών τραμπούκων και δολοφόνων, εμφανίζεται τώρα σαν στόχος τυφλών δολοφονικών επιθέσεων.

Από τον τρόπο αντίδρασής της φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την ευ­καιρία για να αυτοπροβληθεί σαν θύμα, σαν ένα νόμιμο κόμμα που όχι μόνο διώ­κεται καταχρηστικά από την εξουσία, αλλά και που αποτελεί στόχο τρομοκρα­τών. Όλα δείχνουν, μάλιστα, ότι σε αυτό το επικοινωνιακό επίπεδο θα δρέψει πο­λιτικούς καρπούς από το αίμα των μελών της. Για την ακρίβεια, θα είναι δυσκολό­τερο για την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου να συνεχίσει το μετωπικό πόλεμο εναντίον του νεοναζιστικού κόμματος και πολύ περισσότερο να το θέσει εκτός νόμου. Με αυτή την έννοια, η πιθανότατα τρομοκρατική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο ήδη παράγει σημαντικά πολιτικά αποτε­λέσματα.

Πηγή "Επίκαιρα"


Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

 1. Το μυαλο σου βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο .
  Δεν είμαι οπαδός της Χ.Α , αλλα επειδη εδώ και 15 χρόνια δεν ενημερώνουμε απο το κουτί του διαβολου , γνωρίζω τι ειναι η Χ.Α τι ειναι και όλες οι άλλες εγκληματικές οργανώσεις .
  Απο τα σύμβολα τους μόνο καταλαβαίνει ο κάθε σκεπτόμενος , τι σκάτα πρεσβευουν και υπηρετούν .
  Και απο οτι ξέρω και ΕΣΥ υπηρετήσες τα σκάτα .
  Και ακόμη τα υπηρέτης , έστω και με τον .....αρνητικό , μάθες , λόγο σου .
  Δεν λες την αλήθεια .
  Τρομοκράτες , κοινοβούλιο , κόμματα και δημοκρατίες ειναι του ίδιου αφεντικού παιδιά .
  Διαλύουν την Πατριδα και αντί να τους πάρουμε με τις πέτρες που ακόμη θρηνούμε μόνο μερικές χιλιάδες , καθόμαστε και διαβάζουμε τις αερολογίες σας .
  Ποιος πταίει ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εσύ τί προτείνεις, ρε φίλε, πέραν του πολύ επιφανειακού "να τους πάρουμε με τίς πέτρες", επί του οποίου (οι δυό μας) συμφωνούμε πλήρως;;;

   Διαγραφή
  2. Εγω δεν προτείνω , πράττω .
   Δεν έχω ουδεμία συναλλαγή με το κατοχικο κράτος .
   Ούτε θα είμαι εκεί που θα τους παίρνουν με τις πέτρες .
   Ας το κάνουν οι προδομένοι .
   Εμένα δεν με πρόδωσαν , τους ξέρω καλα απο την νιότη μου . Εμεινα μακρυα απο τον βούρκο τους που σας δηλητηριάσε και δεν καταλάβατε ούτε την θηλιά που σας πέρασαν .
   Τώρα βέβαια σφίγγει και άρχισαν τα δύσκολα , αλλα εγω είμαι δίχως θηλιά στο λαιμο και αν πεσω θα πεσω ελεύθερος Ελληνας , ξεροντας οτι ποτε δεν με κοροϊδεψαν και ουδέποτε τους ψηφίσα .
   Είμαι έτοιμος , διότι γνωρίζω εδώ και παρα πολλα χρόνια τι εστι κυνοβουλευτισμος .
   Γραφικό με έλεγαν κάποτε και προφήτη τώρα .
   Ούτε το πρωτο ούτε το δεύτερο ήμουνα .
   Ελληνας Ορθόδοξος δηλώνω και τα Ιερά και Οσια κοσμείν και σώζειν.....

   Διαγραφή
 2. Κάποια σε πληρώνει καραγκιοζη το έχω διαπιστώσει πετάς λάσπη με τέχνη αλλά πιστεύεις ότι μιλάς σε ηλίθιους.Ενας που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]