Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί ο κ. Βενιζέλος να χειριστεί τα κρίσιμα εθνικά μας θέματα;

Του Κώστα Ροδινού 

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ε. Ε., για το επόμενο εξάμηνο, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου κυοφορούνται εξελίξεις και  διαμορφώνονται  νέοι συσχετισμοί, που ενδεχομένως θα καθορίσουν την στρατηγική σημασία της περιοχής για δεκαετίες.

- Η Τουρκία του Ερντογάν  κερδίζει καθημερινά πόντους… αναξιοπιστίας. Πότε επενδύοντας σε αμυντικές συμφωνίες με την Κίνα, πότε ζητώντας από τον Πούτιν να «σώσει» την Τουρκία από την Ε. Ε. πότε παρεμβαίνοντας στα εσωτερικά της Αιγύπτου, πότε αρνούμενη την ….ύπαρξη  μιας χώρας μέλους του ΟΗΕ και της  Ε.Ε. , πότε ανοίγοντας τις αγκαλιές στο Ιράν και πότε παριστάνοντας τον «μάγκα» στο Ισραήλ και το Ιράκ. 
Το περίφημο «Δόγμα Νταβούτογλου», περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, αποδείχθηκε μια τεράστια πομφόλυγα. Η Τουρκία μετατρέπεται και πάλι στο προβληματικό παιδί της περιοχής και δεν είναι η πρώτη φορά. Ειρήσθω εν παρόδω και το «οικονομικό θαύμα» του Ερντογάν αρχίζει να ξεθωριάζει. Επιπλέον, λόγω και των εμμονών του Τούρκου πρωθυπουργού  με την προώθηση της ισλαμικής του ατζέντας, το υπόδειγμα της Τουρκίας, ως μοντέλου μετριοπαθούς ισλαμικής δημοκρατίας χάνει τη γοητεία του. Και τους…θαυμαστές του.

- Στην Κύπρο, και λόγω του μνημονίου, ενισχύονται οι πιέσεις για την υιοθέτηση μιας κάποιας λύσης η οποία πιθανότατα θα είναι κατά τα πρότυπα του σχεδίου Ανάν, που ουσιαστικά θα καθιστά την μαρτυρική Μεγαλόννησο  «όμηρο» της Τουρκίας.

- Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  σε μια χρονική  συγκυρία κατά την οποία κορυφώνονται  οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ  για το διατλαντικό εμπόριο και τις επενδύσεις (TTIP). Μια συμφωνία, που αν επιτευχθεί,  θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης.

- H προσπάθεια των ΗΠΑ να περιθωριοποιήσουν την Κίνα από τις μεγάλες εμπορικές διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται αυτήν την περίοδο, ίσως εξαναγκάσουν τους Κινέζους να αναζητήσουν στρατηγικούς εταίρους στην Ευρώπη και η Ελλάδα, λόγω της παρουσίας της COSCO στον ΟΛΠ, μπορεί να αποτελέσει έναν αξιόπιστο και δοκιμασμένο συνομιλητή.

- Στο Ισραήλ, η επάνοδος του  Αβίγκντορ Λίμπερμαν στο Υπουργείο Εξωτερικών  πιθανότατα θα ανακόψει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, θα δυσκολέψει τις διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν για την επίτευξη συμφωνίας, ενώ θα δώσει ώθηση στην στρατηγική συνεργασίας με Κύπρο και Ελλάδα για τα ενεργειακά.

- Στην Αίγυπτο, η διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία (η Άγκυρα χαρακτήρισε ως persona non grata  τον πρεσβευτή του Καϊρου, ενώ η  Αίγυπτος απέλασε τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αιγυπτιακή πρωτεύουσα), ανοίγει το πεδίο για νέες προοπτικές. Πέρασαν οι εποχές που το μακρύ χέρι της Άγκυρας τορπίλιζε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

- Στα Σκόπια δεν δίνεται η πολυπόθητη ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και αντιρρήσεις αρχίζει πλέον να εγείρει και η Βουλγαρία ενοχλημένη από τον αυξανόμενο αλυτρωτισμό στον οποίο επενδύει το καθεστώς Γκρουέφσκι.

Ποια είναι η ελληνική απάντηση σ’ όλα αυτά;

Η Ελλάδα, δυστυχώς, σε μια κρίσιμη φάση όπου θα μπορούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να προωθήσει τα συμφέροντά της αναλίσκεται σε ατέρμονες συζητήσεις με τους χαμηλόβαθμους υπάλληλους της τρόϊκας, ενώ σπαταλάει πολύτιμο πολιτικό χρόνο σε άγονες εσωτερικές σκιαμαχίες,  τόσο μακριά από τα σημαντικά που συμβαίνουν γύρω μας.
Πολύ φοβούμαι ότι η παρακολουθούμε τα πράγματα μάλλον  αμήχανα και φοβισμένα. 
Δυστυχώς, η Χώρα έχει την ατυχία να την εκπροσωπεί  ένας αδαής περί των διεθνών σχέσεων Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα τον περισσότερο χρόνο του  ασχολείται με την προσωπική πολιτική του διάσωση.

Ειλικρινά πιστεύει κανένας ότι όλα αυτά τα ζητήματα, καίρια για τη Χώρα, μπορεί να τα χειριστεί αποτελεσματικά, με το γνωστό μοντέλο εξουσίας και διαχείρισης που μας έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, ο κ. Βενιζέλος;

Στον  κ. Βενιζέλο δόθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών ως αποτέλεσμα ενός επώδυνου συμβιβασμού. Ο ίδιος βέβαια το επεδίωξε, προφανώς, για να ενισχύσει το θρυμματισμένο προφίλ του. Όμως, καμιά σκοπιμότητα και κανένας συμβιβασμός δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω των εθνικών συμφερόντων της χώρας.

Σχόλιο ιστολογίου: Την ίδια στιγμή κι ενώ έχουν περάσει 47 ημέρες από την απόδοση επιστολής του "Διπλωματικού Κύκλου" στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (στην επιστολή πρώην 23 πρέσβεις της Ελλάδας τονίζουν τους εθνικούς κινδύνους που απειλούν την χώρα και καλούν τον πρωθυπουργό να πάρει θέση), δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως απάντηση από το μέγαρο Μαξίμου. Και εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν ασχολείται με μείζονος εθνικής σημασίας ζητήματα, τότε καλό θα ήταν να μην προσπαθούμε να αποδώσουμε το απόλυτο της ευθύνης στον κ. Βενιζέλο (ο οποίος όμως συμμετέχει ισόβαθμα με τον κ. Σαμαρά στην ευθύνη της κυβερνητικής διαχείρισης της χώρας) και να ξεχνάμε τον έτερο υπεύθυνο... Αν, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα (το οποίο πρέπει να αποτελεί το πρώτιστο μέλημά του), τότε διαπιστώνουμε πως όταν στο καράβι "Ελλάς" δεν υπάρχει καπετάνιος, καλό θα είναι να μην ρίχνουμε πολιτικές στρακαστρούκες και πυροτεχνήματα, με την ελπίδα ότι θα διασώσουμε τον καπετάνιο που αδιαφορεί πλήρως για το... "καράβι".

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

4 σχόλια :

  1. Υπάρχει δικαίωμα εξωτερικής πολιτικής για να μας απασχολεί ο Βενιζέλος;
    Υπάρχει δικαίωμα οικονομικής πολιτικής για να μας απασχολεί ο "αδελφός" Στουρνάρας;
    Δεν είναι "εθνική" στρατηγική πολιτική να μας κυβερνά το ευρωπαικό κέντρο, αναλαμβάνοντας τα... νοσήλια;
    Τα πρόσωπα είναι που μας πέφτουν βαρέα και ανθυγιεινά;
    Εν τάξει, κάτι είναι και αυτό για το θεαθήναι, καλή η παραμυθία.
    Πρό ολίγου, σε ένα κανάλι, ο κος Τζήμερος επέμενε πως μας δανείζουν μόνο με 2% οι δανειστές.
    Καλά ρε άνθρωπε, εάν σου ρίξουν τον τόκο και σου πάρουν τζάμπα το κεφάλαιο σου, πως λέγεται αυτό το πράγμα... που θέλεις να μας κυβερνήσεις κιόλας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα τι ρωτατε?ο βενιζελος ειναι εντελως ακαταλληλος για υπευθυνη,σοβαρη,πατριωτικη διαχειρηση των εθνικων μας θεματων...το εχει αποδειξη και ο προτερος πολιτικος του βιος,αλλα και το χρονικο διαστημα που ειναι υπουργος εξωτερικων.Δεν εχει καμια σχεση με το αντικειμενο του υπουργειου και θα φτασουμε στο σημειο επειδη η εποχη ειναι απολυτα κρισιμη να μας υπαγορευουν τι πρεπει να κανουμε ξενα κεντρα εξουσιας...πρεπει να φυγει γενικωτερα αυτη η παρωδια που εχουμε βαλει να μας καταστρεφει και να αναλαβουν την πατριδα ανθρωποι με γνωση στα εθνικα μας θεματα που θα υπηρετουν και μονο τα εθνικα μας συμφεροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ φοβούμαι πως εντός ΕΕ δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση πέραν των εσωτερικών οικονομικών εισοδηματικών "ισοδύναμων" μέτρων.
    Έως εκεί, όλα τα άλλα έρχονται με βουλωμένο γράμμα επ' έξω και δεν αφορούν μόνον εθνικά θέματα, αλλά και παραδοσιακές ανθρώπινες πρακτικές ζωής μαζί με την ελευθερία του λόγου.
    Τα τελευταία νομοσχέδια (ντιρεκτίβες) για του λόγου το αληθές.
    Βλέπουμε την τσέπη μας (και πολύ καλά κάνουμε), αλλά ζαλισμένοι όπως είμαστε και με τα εγχώρια ζωύφια να συρίζουν (όνομα και πράγμα για σκεφτήτε το!) θα χαθούν απολύτως αυτονόητα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς για να μας στερήσουν τα αυτονόητα μας κατάντησαν σε κατάσταση "βαδίζω και παραμιλώ". Κάθε μέρα ανοίγουν νέα μέτωπα εναντίον της λογικής και της νοημοσύνης μας για να μην προλαβαίνουμε να σκεφτούμε, αλλά να ασχολούμαστε με κάθε κατακάθι τύπου Γεωργιάδη, Πάγκαλου, Τατσόπουλου, ων ουκ έστιν αριθμός...

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]