Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νοble Energy: «5 τρισ. κυβικά πόδια το ΦΑ στο κοίτασμα Αφροδίτη»


"30% λιγότερο από τις πρώτες εκτιμήσεις", σύμφωνα με τους Αμερικανούς...

«Στα πέντε τρισ. κυβικά πόδια ανέρχονται τα αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη», σύμφωνα με την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας Noble, το αποθέματα στο κοίτασμα Αφροδίτη κυμαίνονται από 3,6-6 τρισ. κυβικά πόδια με μέσο όρο τα 5. Τα αποτελέσματα αυτά αν και είναι ελαφρώς κάτω από τις αρχικές προσδοκίες, εντούτοις είναι ικανοποιητικά.

Παράλληλα η Noble ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση εντός του 2014. Η γεώτρηση έφτασε σε συνολικό βάθος 18,865 πόδια.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, τόνισε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα με σημαντικές δυνατότητες παραγωγής ΦΑ. Τόνισε πως πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο κοίτασμα στη λεκάνη της Λεβαντίνης και σημείωσε ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί για το τερματικό.

Ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ακόμη ότι στο Αφροδίτη θα διενεργηθεί και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση, η οποία θα καταδείξει τις ακριβείς ποσότητες του κοιτάσματος, ενώ στο οικόπεδο «12» προγραμματίζεται να γίνει νέα ερευνητική γεώτρηση για άλλο κοίτασμα εντός του 2014. Παράλληλα, η κοινοπραξία των εταιρειών ENI - Kogas στοχεύουν στην έναρξη γεωτρήσεων μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2014, ενώ η εταιρεία Total τον πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ερωτηθείς σχετικά με την βιωσιμότητα του τερματικού υγροποίησης σύμφωνα και με τα νέα δεδομένα, ο Γιώργος Λακκοτρύπης, είπε ότι πρόκειται για ένα κοίτασμα σε ένα από τα 13 οικόπεδα που έχουμε. Βλέποντας, είπε, τον προγραμματισμό των άλλων δύο εταιρειών, ENI και KOGAs, σε καμία περίπτωση δεν είναι πρόκληση. «Ποσότητες υπάρχουν. Η ουσιαστική πρόκληση είναι το θέμα του χρόνου και του χρονισμού. Δεν μπορεί κάποιος να καταδείξει την βιωσιμότητα του τερματικού με ένα νούμερο».

Ο Γενικός Διευθυντής της Noble Κύπρου Τζον Τόμιτς, ανέφερε ότι h εταιρεία λειτουργεί σε συνεργασία με την Κυβέρνηση. Πρόκειται, τόνισε, για μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου καλής ποιότητας και ότι η συνεργασία της εταιρείας με τις κυπριακές αρχές για την κατασκευή τερματικού υγροποίησης παραμένει μέσα στις στρατηγικές προτεραιότητες της εταιρείας του.

"Kέρδη 12-18 δισ. δολάρια σε 14 χρόνια"

Ερωτηθείς αν έχουν υπάρξει εκτιμήσεις για το τι κέρδος θα επιφέρει το κοίτασμα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε: 

«Προκαταρκτικές εκτιμήσεις κάνουν αναφορά σε καθαρό κέρδος για την Κυβέρνησης της τάξης των 12 με 18 δισ. δολαρίων σε περίοδο 14 χρόνων.

Πρόκειται για πολύ προκαταρκτικές εκτιμήσεις, αλλά και αρκετά σημαντικές».

Πρόσθεσε ότι:


«Συνολικά με βάση την εκτίμηση των 4,5 tcf η ακαθάριστη αξία του κοιτάσματος ανέρχεται στα 50 δισ. δολάρια.

Μιλάμε για κοίτασμα παγκόσμιας κλάσης από κάθε άποψη», πρόσθεσε.

Πηγή: Σημερινή / Sigmalive


Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Παρουσιάζουν λιγότερες ποσότητες για να μπορέσουν στη συνέχεια να δικαιολογήσουν ως μη συμφέρουσα την κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό...

    Όταν θα υπογραφεί η δρομολογούμενη "συμφωνία επίτευξης λύσης" του Κυπριακού θα διοχετεύεται το φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στις αγορές...

    Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ "επέτρεψαν" (με την προϋπόθεση ότι στην γεώτρηση θα ήταν συνεταίροι Αμερικανική & Ισραηλινή εταιρία) στην Κύπρο να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που έχει ως ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος να διεξάγει έρευνες στην ΑΟΖ της για εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

    Αυτός ήταν και ο λόγος που "συγκρατήθηκε" από τις Η.Π.Α η Τουρκία και δεν αντέδρασε "δυναμικά"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]