Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πομακικά: μια γλώσσα υπό απαγόρευση!

Κανονική τουρκοπανήγυρη ήταν εντέλει η γιορτή της πομακικής νεολαίας στη Σμίνθη Ξάνθης, καθώς στο πρόγραμμα δεν επετράπη τίποτε που να θυμίζει πομακική γλώσσα και πολιτιστική παράδοση…
 
Σε ένα άθλιο τουρκοφεστιβάλ κατέληξε τελικά η αρχική ιδέα για την πομακική «Γιορτή της Νεολαίας» του χωριού της Σμίνθης. Και πολύ φυσικό ήταν βέβαια αυτό, μετά απ’ όσα σας πληροφορήσαμε προ ολίγων ημερών στο «Προξενείο-Στοπ» ότι συνέβησαν από τον σεσημασμένο προξενοτζουτζέ τουρκοδήμαρχο της περιοχής (και «εξωμότη» Πομάκο) Μουσταφά Τσουκάλ για τον εξοβελισμό της απαγορευμένης πομακικής γλώσσας από το πρόγραμμα της εκδήλωσης.(Βλ. Η πολιτιστική γενοκτονία των Πομάκων συνεχίζεται…).

«Υπέροχο φεστιβάλ» χαρακτηρίζει λοιπόν την εκδήλωση η τουρκοφυλλάδα «Μπιρλίκ» (σ.σ. οπότε… καταλάβατε!), στο οποίο «μετείχαν χιλιάδες άτομα, κυριάρχησε σε πρώτο πλάνο η συγκέντρωση του κόσμου μέσα σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, ήταν αξιοπρόσεκτη η αύξηση των σπόρων της αλληλεγγύης και οι ομιλητές εξέφρασαν προς τον κόσμο την μεγάλη τους ικανοποίηση γι’ αυτό». 
Πρώτοι και καλύτεροι φυσικά ανάμεσά τους ο ίδιος ο Τούρκος πρόξενος Ιλχάν Σενέρ και ο (κολαούζος) δήμαρχος Μύκης Τσουκάλ, ενώ παραβρέθηκαν ακόμη ο υποπρόξενος Αλπέρ Ατάκ, ο βουλευτής Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, ο πρόεδρος της παράνομης «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κούρτ, ο πρώην βουλευτής (και νυν αντιπρόεδρος της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης») Τσετίν Μάντατζη και έτεροι εκπρόσωποι τουρκοσυλλόγων και χαφιεδοσωματείων.

Όλα καλά λοιπόν εν τέλει – και οι λακέδες της Άγκυρας ευχαριστήθηκαν άλλη μία σικέ τουρκοεκδήλωση, που έγινε μεν σε πομάκικο χωριό, αλλά δεν επετράπη να ακουστεί δημοσίως ούτε μισή πομάκικη λέξη! Και το πιο ωραίο βέβαια ξέρετε ποιο είναι, έτσι; Ότι στην πραγματικότητα η νεολαία του χωριού μιλά μόνο ελληνικά και πομάκικα, ενώ από εγκυρότατες πληροφορίες μάθαμε ότι γενικά από τις ομιλίες και τα τραγούδια (που βεβαίως ήταν μόνο στα τούρκικα) οι περισσότεροι θεατές δεν καταλάβαιναν σχεδόν τίποτε! 

Όσο για τους «υπεύθυνους» της αυτοφερόμενης ως ελληνικής πολιτείας, αυτοί κι αν δεν…κατάλαβαν τίποτε. Και είτε μεν δεν άκουσαν το παραμικρό για το όλο συμβάν (όπως εκτυλίχθηκε τις τελευταίες μέρες), είτε το άκουσαν – όπως είναι βέβαια το απείρως πιθανότερο – και αμέσως μετά… άλλαξαν πλευρό. Καλή τους νύχτα!
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]