Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Για “προειδοποιητική βολή” εναντίον της Συρίας μίλησε ο Πρόεδρος Ομπάμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS και τόνισε ότι δεν έχει λάβει απόφαση σχετικά με την επίθεση στη Συρία. Ομως, αναφέρθηκε σε “προειδοποιητική βολή”, την όιδια στιγμή που στο Λονδίνο φαίνεται ότι ότι θέλουν να περιμένουν το τέλος της έρευνας του ΟΗΕ για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκαναν από την πλευρά τους φανερές τις διαφωνίες τους όσον αφορά μια απόφαση που να δικαιολογεί μια στρατιωτική επίθεση στη Συρία.

“Δεν έχω λάβει ακόμη απόφαση” για ανάληψη δράσης στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

Επί μια εβδομάδα, ενώ αποκαλύπτονταν οι λεπτομέρειες της επίθεσης με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό που φέρεται ότι στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, οι ΗΠΑ σκλήρυναν σημαντικά τους τόνους εναντίον του συριακου καθεστώτος, σε σημείο μια ένοπλη επέμβαση να μοιάζει πλέον πιθανή βραχυπρόθεσμα.

Διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι για την επίθεση αυτή ευθύνεται η κυβέρνηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απέρριψε πάντως μια “άμεση στρατιωτική δέσμευση της χώρας του στο συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Η ιδέα είναι “να λάβει (η συριακή κυβέρνηση) ένα αρκετά ισχυρό μήνυμα ότι θα έκανε καλά να μην ξαναρχίσει” να χρησιμοποιεί χημικά όπλα, εξήγησε.

“Αν ρίξουμε μια προειδοποιητική βολη για να πουμε ‘σταματήστε’, μπορούμε να έχουμε μακροπρόθεσμα ένα θετικό αντίκτυπο στην εθνική μας ασφάλεια”, υποστήριξε επίσης ο πρόεδρος.

Η Συριακή Αντιπολίτευση απαιτεί πόλεμο
Οι Δυτικοί πρέπει να πλήξουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και να το οδηγήσουν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικου Δικαστηρίου, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Συριακής Αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από τη γαλλική εφημερίδα “Λε Παριζιάν”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συριακή αντιπολίτευση περιμένει από τους Δυτικούς “ένα τιμωρητικό πλήγμα εναντίον του καθεστώτος” και στη συνέχεια “μια πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού”.

Η Βρετανία από την πλευρά της δεν θα αρχίσει στρατιωτική δράση στη Συρία πριν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ερευνούν επιτόπου την επίθεση της 21ης Αυγούστου, σύμφωνα με απόφαση της κυβέρνησης που θα υποβληθεί σε ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, οι εμπειρογνώμονες έχουν ανάγκη τεσσάρων ημερών για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους που άρχισαν τη Δευτέρα, για να προχωρήσουν στη συνέχεια σε αναλύσεις και την παρουσίαση της έκθεσής τους.

Οι εμπειρογνώμονες αυτοί πραγματοποίησαν την Τετάρτη τη δεύτερη επίσκεψή τους στη μία από τις δύο τοποθεσίες όπου έγινε η επίθεση και πραγματοποίησαν δειγματοληψίες αίματος, ούρων και τριχών από θύματα.

Περιορισμένη επιστράτευση στο Ισραήλ
Στο πλαίσιο του αναβρασμού που επικρατεί, το Ισραήλ ενέκρινε περιορισμένη επιστράτευση εφέδρων και ανέπτυξε αντιπυραυλικές συστοιχίες στα βόρεια σύνορά του με τη Συρία. Η Τουρκία ενίσχυσε το επίπεδο επιφυλακής της.

Η προοπτική ενός πλήγματος προκάλεσε επίσης την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία έφθασε χθες στη Νέα Υόρκη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών, στα 110,10 δολάρια το βαρέλι.

Ο ιστότοπος της εφημερίδας “Νιού Γιόρκ Τάιμς” δέχθηκε για περισσότερο από 24 ώρες επίθεση από μια ομάδα σύρων χάκερ που υποστηρίζουν το καθεστώς του Άσαντ.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η διαχωριστική γραμμή που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στα πέντε μόνιμα μέλη αντανακλά πιστά τις θέσεις του καθενός αναφορικά με τη σύγκρουση.

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Κίνας, υποστηρικτών της Δαμασκου, εγκατέλειψαν την αίθουσα όπου διεξάγονταν οι διαβουλεύσεις πάνω σ’ ένα βρετανικό σχέδιο απόφασης έπειτα από μια ώρα και ένα τέταρτο. Οι αντιπρόσωποι των τριών άλλων χωρών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ) βγήκαν χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το κείμενο επρόκειτο να εγκρίνει μια προσφυγή στο “κεφάλαιο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ” που προβλέπει κυρίως μέτρα τα οποία μπορούν να φθάσουν μέχρι μια στρατιωτική επιχείρηση.

Διάψευση από τη Δαμασκό
Το συριακό καθεστώς διέψευσε ότι προχώρησε σε χρήση χημικών όπλων, κατηγόρησε τους αντάρτες και εξήγησε πως οι Δυτικοί “επινοούν” προσχήματα για να επιτεθούν.

Για το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ένα πλήγμα θα προκαλούσε “επιπλέον αποσταθεροποίηση της κατάστασης”, ενώ το Ιράν, άλλος σύμμαχος της Δαμασκου, δήλωσε πως η ανάληψη στρατιωτικής δράσης “θα ήταν καταστροφή για την περιοχή”.

Παρόλο που μια άμεση επέμβαση του ΝΑΤΟ δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, σύμφωνα με ένα διπλωμάτη, η ατλαντική συμμαχία ανακοίνωσε επίσης πως μια προσφυγή στα χημικά όπλα δεν μπορεί “να μείνει χωρίς απάντηση”.

Υπογραμμίζοντας πως είναι πεπεισμένες για την ευθύνη του καθεστώτος στην επίθεση της 21ης Αυγούστου, οι κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον, το Παρίσι και το Λονδίνο δήλωσαν έτοιμες να αναλάβουν δράση, όχι για να το ανατρέψουν, αλλά για να το “αποτρέψουν” να προσφύγει και πάλι σε τοξικά αέρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενδεχόμενες επιδρομές θα πραγματοποιηθούν με πυραύλους Τόμαχοκ από πλοία στη Μεσόγειο και/ή με καταδιωκτικά-βομβαρδιστικά αεροπλάνα που θα επιχειρούν έξω από το συριακό εναέριο χώρο.

Ενημέρωση του Κογκρέσου
Στις ΗΠΑ, ένας υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε χθες το βράδυ πως οι ηγέτες του Κογκρέσου και οι πρόεδροι των επιτροπών θα μεταβούν σήμερα στο Λευκό Οίκο, σε ώρα που δεν έχει προσδιοριστεί, για να λάβουν γνώση των διαβαθμισμένων στοιχείων που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για τη χημική επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Αντιμέτωπος με τις δυτικές απειλές, ο συριακός στρατός άρχισε το τελευταίο 48ωρο να αναδιπλώνεται σε νέες θέσεις, κυρίως στη Δαμασκό, τη Χομς και τη Χαμά (κεντρική Συρία), και “δεκάδες έδρες στρατιωτικών διοικήσεων και διοικήσεων ταξιαρχιών να εκκενώνοναι για να μεταφερθούν αλλού”, ανακοίνωσε μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.

Πηγή PBS, ANA-MPA, AFP, White House – Photo via White House by Pete Souza



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]