Το δίλημμα του Ερντογάν και η Ελλάδα...
Κάποιοι έτρεξαν να χαρακτηρίσουν σαν μία νέα «αραβική άνοιξη» τα όσα γίνονται στην Τουρκία. Όμως, η επανάσταση του twitter και του facebook, που πολλοί ισχυρίζονται ότι συμβαίνει στην Τουρκία, προφανώς είναι κάτι πολύ διαφορετικό από όσα είδαμε στην Λιβύη ή στην Αίγυπτο, αφού για πρώτη φορά υπάρχει αντίδραση κατά ενός ισλαμιστή αρχηγού κράτους, ο οποίος δεν γίνεται αποδεκτός από έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών της χώρας.
Η ιστορία επαναλαμβάνεται και τιμωρεί τον υπερόπτη Ερντογάν, ο οποίος εξαναγκάστηκε -μέσα από την πίεση των διαδηλωτών-να διατάξει την οπισθοχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων και να γευτεί την πρώτη του μεγάλη ήττα στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Είναι άραγε η πολιτική αλαζονεία του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος φαίνεται να τιμωρείται από την ίδια την ιστορία, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος ηγέτης που είχε ζητήσει την παραίτηση του Μουμπάρακ όταν η Αίγυπτος συνταρασσόταν από τις διαδηλώσεις των ισλαμιστών;
Μήπως είναι η πολιτική αβλεψία του Ταγίπ Ερντογάν -μην ξεχνάμε ότι επέλεξε ως "χορηγό" και σύμμαχο τον ισλαμισμό για να αναδειχθεί και να ισχυροποιηθεί στην πολιτική σκηνή της γείτονος χώρας-, ο οποίος αδιαφόρησε για ένα σημαντικότατο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού το οποίο επιθυμούσε μία κοσμοπολίτικη, προοδευτική και δημοκρατική Τουρκία αντί της μαντήλας και του ισλάμ;
Το τεράστιο λάθος του Ερντογάν ήταν ότι πίστεψε πως θα μπορέσει να αντικαταστήσει την όψη και την ισχύ του στρατού (τον κοσμικό Κεμαλισμό), με την δράση της αστυνομίας και την επιβολή ισλαμικών κανόνων ως νόμων του κράτους.
Δυστυχώς για τον ίδιο, απέτυχε, αφού οι διαδηλωτές τούρκοι πολίτες δεν φοβήθηκαν (παρά την τρομερή και σε απόλυτο βαθμό βίαιη) την παρέμβαση της αστυνομίας.
Το μόνο βέβαιο είναι πως αυτά που συμβαίνουν αυτές τις ημέρες στην Τουρκία, θα λειτουργήσουν ως καταλύτες για τον πολιτικό χαρακτήρα και την ευρύτερη εικόνα της επόμενης ημέρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και απέναντι στις γειτονικές της χώρες.
Στο σημείο αυτό, πρέπει να γίνει σαφές πως τα επεισόδια στην Τουρκία μετράνε αρνητικά για την οικονομία της χώρας, μία οικονομία που παρά την πρόοδό των τελευταίων 10 χρόνων έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια κόπωσης και έχει αρχίσει να σχηματίζει μία ιδιαίτερα μεγάλη φούσκα στον τομέα της ιδιοκτησίας.
Ταυτόχρονα, τα φιλο-ισλαμικά μέτρα (αλκοόλ, κανόνες ηθικής συμπεριφοράς πολιτών κ.α.) είναι ανασταλτικοί παράγοντες, τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, και επιβάλλονται τόσο στους κατοίκους της χώρας όσο και στους… τουρίστες!!!
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζεται έντονα από τα όσα συμβαίνουν στα σύνορα με την Συρία και φυσικά η ήδη υπάρχουσα στρατιωτική εμπλοκή της δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα και από ότι όλα δείχνουν θα «τραβήξει» την χώρα σε μία ευρύτερη πολεμική σύρραξη, με την οποία όμως δεν συμφωνεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Αναμένοντας την επόμενη ημέρα, είμαστε βέβαιοι πως θα υπάρξουν πολλές εκπλήξεις στην γειτονική Τουρκία. Απευχόμαστε, πάντως, ο νέο-οθωμανιστής και φιλο-ισλαμιστής Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να επιλέξει να εξάγει το πρόβλημά του και να αυξήσει την «θερμοκρασία» στο Αιγαίο και στα Ελληνοτουρκικά, για να κατορθώσει να εκτονώσει γρήγορα και εκ του ασφαλούς την πίεση που σήμερα του ασκείται…
Πηγή: GrCitizen
Διαβάστε επίσης:
Τι πραγματικά συμβαίνει στην Τουρκία; (φωτορεπορτάζ)
Πού οδηγείται η Τουρκία; (φωτορεπορτάζ)
Προσοχή στην τουρκική κρίση
Κων/νε , ξερουμε οτι αρχισαν τα οργανα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη δυναμη και σε ευχαριστουμε που εγραψες τοσα υπεροχα αρθρα .
Οσοι προλαβαν να ετοιμαστουν ...προλαβαν .