Το Μνημόνιο... προβλέπει και για την ΕΡΤ!
Της Ζέζας Ζήκου
Οντως, το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι γραμμένο στο πρώτο Μνημόνιο! Η δέσμευση ότι θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν δημόσιοι οργανισμοί βρίσκεται γραμμένη στο Μνημόνιο, το οποίο ρητά προσδιορίζει από πού θα γίνουν οι απολύσεις και θα μειωθεί ο δημόσιος τομέας, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΡΤ. Αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο ότι
«...we have already closed 77 (from 1.500) public entities and agencies, a further 40 small entities, merge 25 other small entities, and to close, merge or consolidate an additional 11 large entities with total current employment of 7.000 (including existing asset management companies, construction companies and public television stations).Αυτά για όσους προσποιούνται άγνοια (!) και διαμαρτύρονται εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς. Τα όψιμα αυτά δάκρυα απ’ όπου και αν προέρχονται, αν δεν είναι κροκοδείλια, είναι τουλάχιστον προϊόν καταστροφικής ανοησίας... Αυτά τα κροκοδείλια από πολιτικούς, δημοσιογράφους και πολίτες (δηλαδή από αυτούς που ψήφισαν το Μνημόνιο και αυτούς που το χειροκρότησαν) αποκαλύπτονται φαιδρά.
Μετά το mea culpa από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τα σημαντικά λάθη στο πρώτο Μνημόνιο και τον πόλεμο που ξέσπασε ανάμεσα στο Ταμείο και στην Ε.Ε., ο χαμένος είναι σύμφωνα και με τους Financial Times η Ελλάδα. Σε άρθρο τους επισημαίνουν πως η πολιτική της τρόικας οδηγεί σε Grexit και υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι να φύγει από την Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς και να φύγει τελικά από το ευρώ επιστρέφοντας στο εθνικό νόμισμα. Η πολλαπλής σημασίας προειδοποίηση των Financial Times ακυρώνει τις απόψεις δημοσιογράφων (γνωστών υπερασπιστών του Μνημονίου) που υποστηρίζουν ότι όλοι εμείς διαβάσαμε λανθασμένα την έκθεση του ΔΝΤ, ενώ αυτοί αντί να κρυφτούν προσπαθούν με επουσιώδεις τεχνικού χαρακτήρα εξηγήσεις να δικαιολογήσουν το έγκλημα.
Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης. Είναι, κυρίως, μια κατακραυγή κατά της επικρατούσας άποψης για την ευρωπαϊκή πολιτική και τη λάθος συνταγή του Μνημονίου. Οι αναλυτές –όπως και εγώ– επιτίθενται σε αυτή την άποψη εδώ και τρία χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που ένας επίσημος θεσμός διατυπώνει την ίδια άποψη. Οπως επισημαίνουν οι F.T., «δεν πρόκειται για ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. Τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις της συμφωνημένης ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής τις είχαν πράγματι προβλέψει πολλοί επικριτές, όπως παραδέχεται ανοιχτά το ΔΝΤ».
Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η έκθεση του ΔΝΤ αφορά στον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε έως ότου συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους. Οταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές (κυρίως οι ευρωπαϊκές τράπεζες) είχαν ήδη αποχωρήσει. «Οι επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων είναι βαριές για την Ελλάδα», γράφουν οι F.T. Το πιο σημαντικό είναι ότι καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης μέσα στις παρούσες παραμέτρους. Η ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους πάνω στην οποία στηρίχθηκε η διάσωση του 2012 της Ελλάδας, είναι ήδη άκυρη. Η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την Ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στη συνταγή και στη στρατηγική του προγράμματος», καταλήγει το άρθρο των Financial Times. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για την έκθεση του ΔΝΤ είναι και η άποψη του πρώην υπουργού Οικονομικών και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Νίκου Χριστοδουλάκη. «Στην έκθεση υπάρχει πάλι ένας χείμαρρος αυτοκριτικής, αλλά και η επισήμανση ότι το χρέος έπειτα από τόση δημοσιονομική αφαίμαξη και το πανηγυρικό “κούρεμα” του 2012 θεωρείται ακόμη μη βιώσιμο. Αντί όμως να αναγνωριστεί ότι με την ύφεση το χρέος ποτέ δεν θα γίνει βιώσιμο, αρχίζουν πάλι τα σενάρια απομείωσης, τα οποία για να υλοποιηθούν χρειάζονται νέα μνημόνια, που μοιραία θα επιτείνουν και άλλο την ύφεση. Πιο σημαντικό για την κοινωνία και τη βιωσιμότητα του χρέους είναι το θέμα της ύφεσης και της ανεργίας» .
«Η αργοπορημένη μετάνοια του ΔΝΤ και οι θρήνοι πολλών αξιωματούχων της Ε.Ε. θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα αν συνοδεύονταν από το αυτονόητο επόμενο βήμα: την άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Με σοβαρή διαπραγμάτευση το Μνημόνιο μπορεί να αντικατασταθεί με μια νέα συμφωνία με την Ευρωζώνη, που θα έχει μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, εφικτούς δημοσιονομικούς στόχους και πραγματικές μεταρρυθμίσεις», προτείνει ο κ. Χριστοδουλάκης.
Το ξενο , το διεθνες , το Εβραϊκο ...κεφαλαιο θα φυγη και θα κατηγορησουν την Ελλαδα για ΚΑΤΙ που θα συμβη .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλεγε ο Οσιος Ιωσηφ ο Βατοπαιδινος .
Γρηγορειτε .