Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ισημερινού

Οι αρχές του Ισημερινού έδωσαν στο Σνόουντεν έγγραφο με δικαίωμα εισόδου στη χώρα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της ιστοσελίδας του ραδιοφωνικού σταθμού Η Φωνή της Ρωσίας, οι αρχές του Ισημερινού έδωσαν στον Αμερικανό πολίτη Έντουαρντ Σνόουντεν έγγραφο με δικαίωμα εισόδου σε αυτή τη νοτιοαμερικανική χώρα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Univision, το οποίο έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και εκπέμπει στην ισπανική γλώσσα. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία του τηλεοπτικού σταθμού, το έγγραφο έχει ημερομηνία 22 Ιουνίου. Υπογράφεται από τον πρόξενο του Ισημερινού στο Λονδίνο Φιντέλ Ναρβάες.

Το επικίνδυνο παιχνίδι του Ισημερινού

Της Christina Peters 
Ανταποκρίτριας της Φωνής της Ρωσίας στο Βερολίνο

Ο Αμερικανός καταδότης Έντουαρντ Σνόουντεν εξακολουθεί να κρύβεται. Η διαδρομή του πέρασε από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα και μετά, όπως φαίνεται, κατέληξε στον Ισημερινό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο εδώ και ένα περίπου χρόνο κρύβεται άλλος ένας διάσημος για τις αποκαλύψεις του – ο επικεφαλής της πύλης WikiLeaks Τζούλιαν Ασάντζ. Λοιπόν γιατί ακριβώς αυτό το μικρό κράτος της Λατινικής Αμερικής παραχωρεί πολιτικό άσυλο σε όλους τους καταδιωκόμενους από τις ΗΠΑ; 

Η ανταποκρίτρια της «Φωνής της Ρωσίας» Κριστίνα Πέτερς είχε συνέντευξη με το Ντέτλεφ Νόλτε, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών της Λατινικής Αμερικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Πλανητικών και Περιφερειακών Μελετών, που επεσήμανε:


«Ο σημερινός Πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, όπως φαίνεται, έχει θέσει στόχο να τεθεί επικεφαλής του διεθνούς αγώνα για την ανεξαρτησία στο χώρο των πληροφοριών και της μάχης κατά της αρνητικής πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά το θάνατο του ηγέτη της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες προσπαθεί να πάρει το ρόλο του ηγέτη του αριστερού κινήματος στη Λατινική Αμερική. Λαμβανομένης υπόψη της ισορροπίας των δυνάμεων, είναι προφανές ότι ο Ισημερινός είναι, ουσιαστικά, ένα από τα μικρότερα κράτη της Λατινικής Αμερικής και πολύ περισσότερο δεν κατατάσσεται στην κατηγορία των χώρων με ρόλο-κλειδί στην περιοχή, όπως η Βραζιλία ή το Μεξικό. Ακριβώς σ΄αυτά τα συμφραζόμενα στον Ισημερινό δίνεται η ευκαιρία να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής όλων των παγκόσμιων ΜΜΕ, την οποία αυτή η χώρα υπό κανονικές συνθήκες ποτέ δεν θα προσέλκυε. Αυτό το παιχνίδι, εννοείται, κάθε άλλο παρά είναι τυχαίο. Νομίζω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιδράσουν στην περίπτωση του Σνόουντεν πολύ πιό έντονα, από την περίπτωση του Ασάντζ. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι σημαντική αγορά εξαγωγών για τον Ισημερινό. Και δεν αποκλείεται να χάσει η χώρα ένα μέρος της πρόσβασης στην αμερικανική αγορά. Δεν είναι δυνατό να προβλέψει κανείς τις συνέπειες, τις οποίες τελικά θα αντιμετωπίσει ο Ισημερινός. Για τους Αμερικανούς αυτή η περίπτωση κατέχει θέση προτεραιότητας. Εφόσον, σε τελική ανάλυση, κατα την άποψή τους, πρόκειται για προδοσία από μέρους ενός υπαλλήλου των μυστικών υπηρεσιών. Νομίζω ότι πιθανότατα θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν όλους τους μοχλούς που έχουν στη διάθεσή τους. Δεν μπορώ να πω αν θα προσφύγουν σε κάποια παράνομα μέτρα, όμως σίγουρα θα βάλουν όλα τα δυνατά τους για να πάρουν στα χέρια τους αυτόν τον κύριο».




Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Πόσο περίεργο φαίνεται στην εποχή μας να υπερασπίζεται ένας λαός αυτό που θεωρεί δίκαιο!!!
    Κι όμως, ο Κορέα έδιωξε το ΔΝΤ απ' την πατρίδα του κανονικά και με το νόμο...
    Εσύ άκου τον Τσίμα και κοιμήσου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τί θέση έχει στο "ας μιλήσουμε επί τέλους" ένα τέτοιο άρθρο; Καταδότες είναι αυτοί που γράφουν κάτι τέτοια κι όχι οι σύγχρονοι Τσε. Οι Αμερικάνοι με συνείδηση, μυαλό, γενναιότητα. Όλοι οι λαοί θα έπρεπε σύσωμοι να ξεσηκωθούν κατά της μάστιγας που λέγεται Αμερική. Ήδη οι Αιγύπτιοι, ήδη οι Σύριοι αυτό κάνουν.
    Χίλια μπράβο στον Κορέα. Ρησπέκτ στον Σνόουντεν όπως και στον Μάνιγκ και τον Ασάνζ.
    Φτου στα δουλικά των ΗΠΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαμ ! κανουν τα λαμογια , για οσους ξυπνιους βεβαιως .
    Η Αμερικη διαλυεται οπως διαλυονται και ολα τα κρατη , εκτος ολιγων .
    Παντοτε οι λιγοι ομως γραφουν Ιστορια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν δημοσιεύετε το σχόλιό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιό σχόλιό σου δεν δημοσιεύσαμε; Τα σχόλια που διαγράφονται είναι μόνο τα υβριστικά

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]