Αποδοκιμάστηκε ο Αμερικανός πρόξενος στην Κομοτηνή
Πανό υψώθηκε ακόμα και μέσα στην αίθουσα που μιλούσε ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Σάντερς, ο οποίος προκειμένου να αποφύγει τους διαδηλωτές μπήκε από παράπλευρη είσοδο του Πολυλειτουργικού Κέντρου
«Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;» Με το σύνθημα αυτό μέλη της τοπικής οργάνωσης ΚΚΕ Ροδόπης υποδέχτηκαν σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου στις 10 το πρωί στην Κομοτηνή τον Αμερικανό πρόξενο Θεσσαλονίκης, αποδοκιμάζοντας την παρουσία του στην πόλη μας. Αφορμή για να βρεθεί ξανά στην Κομοτηνή, μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη τον περασμένο μήνα, ο διπλωμάτης Ρόμπερτ Σάντερς ήταν η διοργάνωση σεμιναρίου αμερικανικών σπουδών. Το σεμινάριο είχε προγραμματιστεί για σήμερα στις 10.30 το πρωί και οι διοργανωτές και ομιλητές ανέμεναν την άφιξη του προξένου. Όμως την έκπληξη την επιφύλαξαν μέλη του ΚΚΕ, που συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο, ανάρτησαν πανό και φώναζαν συνθήματα. Οι διαδηλωτές αιφνιδίασαν και την αστυνομία που έφτασε αφότου είχε ξεκινήσει η διαμαρτυρία. Αρχικά κατέφθασαν άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και στη συνέχεια άνδρες της Ασφάλειας.
«Τι ζητάει η αλεπού στο παζάρι;» Αυτή η λαϊκή παροιμία ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της συνδιοργάνωσης από το Αμερικανικό προξενείο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Δήμο Κομοτηνής ενός σεμιναρίου με τίτλο «Πώς η διαφορετικότητα και η ανοχή μπορούν να χτίσουν ένα ισχυρότερο έθνος».
Αλήθεια, τι θα μας διδάξουν οι Αμερικανοί καθηγητές που θα μιλήσουν στο σεμινάριο;
Πώς αξιοποιείς σε συνεργασία με την Ε.Ε. τις πολιτισμικές διαφορές για να διαμελίσεις μία χώρα όπως η Γιουγκοσλαβία;
Πώς αξιοποιείς σε συνεργασία με την Ε.Ε. τις πολιτισμικές διαφορές για να μετατρέψεις σε κρατική οντότητα την επαρχία ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ π.χ. Κόσσοβο;
Πώς ανατρέπεις μία εξουσία σε συνεργασία με την Ε.Ε. π.χ. Λιβύη αξιοποιώντας φυλετικές διαφορές για να εξυπηρετήσεις συμφέροντα πολυεθνικών»;
...έγραφε το φυλλάδιο που μοίραζαν οι διαμαρτυρόμενοι στους φοιτητές, που προσέρχονταν στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής, καλώντας τους να μην παρακολουθήσουν το σεμινάριο.
Ο Αμερικανός πρόξενος έφτασε στο Πολυλειτουργικό Κέντρο γύρω στις 10.30 σήμερα το πρωί και υπήρξε μέριμνα ώστε να μην έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους διαδηλωτές, αλλά αντίθετα εισήλθε στην αίθουσα από παράπλευρη είσοδο.
Ο ίδιος ήταν χαμογελαστός και αντιμετώπισε τις αντιδράσεις με κάποια αμηχανία, χαιρέτισε τους διοργανωτές και κάθισε στη θέση του, ώστε να ξεκινήσει το σεμινάριο.
Ο Σωτήρης Σέρμπος, λέκτορας Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η εκδήλωση και κάλεσε στο βήμα τον αντιπρύτανη του ΔΠΘ Γιώργο Κώστα καθηγητή ΤΕΦΑΑ.
Μόλις όμως αυτός ξεκίνησε την ομιλία του τέσσερις νεαροί, μέλη του ΚΚΕ, που είχαν εισέλθει στην αίθουσα ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα. Οι άνδρες της ασφάλειας του διπλωμάτη και η τοπική αστυνομία αιφνιδιάστηκε, αλλά τους άφησε στο χώρο και δεν έκανε κάποια κίνηση για τους απομακρύνει.
Ο κ. Κώστας ζήτησε από τους διαμαρτυρόμενους να τον αφήσουν να μιλήσει και να μιλήσουν και αυτοί στη συνέχεια. Αυτό είπε άλλωστε είναι δημοκρατία.
Οι διαδηλωτές σταμάτησαν τα συνθήματα και ξαναφώναξαν μόνο λίγο πριν κατέβει από το βήμα ο πρόξενος Ρόμπερτ Σάντερς , που απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια οι διαδηλωτές μάζεψαν το πανό και αποχώρησαν από την αίθουσα.
Το σεμινάριο αμερικανικών σπουδών συνεχίζεται αυτή την ώρα με τα πάνελ ομιλητών με θέματα «Η πολιτική οικονομία της μετανάστευσης» και «Εθνική ταυτότητα: τι ρόλο διαδραματίζει ο καθένας από εμάς»; Τα μέλη του ΚΚΕ Ροδόπης παραμένουν συγκεντρωμένα έξω από το Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή: Χρόνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...