Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι θέμα χρόνου

Επικίνδυνα επιθετικές θέσεις καταλαμβάνει στον διπλωματικό γεωπολιτικό και γεω-οικονομικό χάρτη η Άγκυρα απέναντι στην Αθήνα

Η Τουρκία, ιδιαίτερα κατά το τελευταίο διάστημα και με δεδομένη την μειονεκτική – δεινή οικονομική θέση της Ελλάδας, έχει αυξήσει –και μάλιστα τελείως απροκάλυπτα- τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά τις γεωπολιτικές της κινήσεις, επιβεβαιώνοντας αρχικά πως η οπτική της γωνία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αποκλειστικά προς την κατεύθυνση δημιουργίας εκείνων των συνθηκών που θα επιφέρουν τα μέγιστα δυνατά θετικά αποτελέσματα για την Άγκυρα.

Η κλιμάκωση των τουρκικών κινήσεων – προκλήσεων δεν είναι μόνο σε στρατιωτικό επίπεδο (μέσω του οποίου γίνεται μία προσπάθεια μέτρησης αντιδράσεων και διαθέσεων της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά), αλλά η τουρκική προκλητικότητα παίρνει χαρακτηριστικά επίθεσης και επεκτείνεται με δηλώσεις τούρκων πολιτικών (π.χ. Μπαγίς, Νταβούτογλου κ.α.) παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο και δημιουργώντας έτσι «υποδομές» για μελλοντική (μεσοπρόθεσμα ή βραχυπρόθεσμα) διπλωματική εκμετάλλευση.

Ουσιαστικά, η Τουρκία μέσω ενός διαφαινόμενου καλοσχεδιασμένου στρατηγικού σχεδίου, τοποθετείται γεωπολιτικά και γεωοικονομικά τόσο διπλωματικά όσο και πολιτικά στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου (παρενοχλώντας την Κύπρο και αμφισβητώντας ευθέως την Κυπριακή ΑΟΖ), αλλά και μέσα σε ένα πνεύμα απόλυτου παραλογισμού ταυτόχρονα τορπιλίζει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αμφισβητώντας την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο και οικειοποιούμενη την Ελληνική ΑΟΖ νότια του Καστελλόριζου και Ανατολικά της Κρήτης.

Ουσιαστικά, η Τουρκία καταλαμβάνει θέσεις στον χάρτη και αναμένει την επόμενη ημέρα μιάς ιδιαίτερα θερμής περιόδου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία και θα οδηγήσει σε εξελίξεις τέτοιες που θα «εξαναγκάσουν» την Αθήνα να ζητήσει την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου. Και σε αυτή ακριβώς την εξέλιξη στοχεύει η Άγκυρα, προκειμένου να κατορθώσει το ακατόρθωτο, δηλαδή να μοιράσει το Αιγαίο με την πολιτική της «χατζάρας» και να καταπατήσει μεγάλο ή μικρό μέρος από την Ελληνική ΑΟΖ λόγω μη ανάλογης παράλογης απαίτησης από την Ελληνική πλευρά, αφού η Αθήνα δεν δείχνει να έχει αντιληφθεί τόσο τον τρόπο λειτουργίας των Διεθνών Δικαστηρίων (αποδίδουν σολομώντειες λύσεις, εμπλουτισμένες με ισχυρή πολιτική – διπλωματική χροιά που καλύπτουν τα συμφέροντα των ισχυρών του πλανήτη) και έχει μεταβληθεί σε μία γραφική καρικατούρα διαμαρτυρόμενου κατά της τουρκικής προκλητικότητας, η οποία και παραμένει κατ’ ουσίαν και αναπάντητη από την πλευρά της Ελλάδας.

Αυτή ακριβώς η λανθάνουσα(;) αντίληψη της Αθήνας ως προς την τουρκική πολιτική και διπλωματική γεωπολιτική επέλαση που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, αποτυπώνεται στην δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τσιάρα, ο οποίος δήλωσε σε ερώτηση δημοσιογράφου πως «οι όποιες τουρκικές ενέργειες διεκδίκησης υφαλοκρηπίδας είναι ατελέσφορες»!!! Βέβαια, ο κ. Τσιάρας ξεχνά τις τοποθετήσεις του Νταβούτογλου σχετικά με το Καστελλόριζο που «επιπλέει» πάνω σε τουρκικά νερά (εννοώντας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών πως η περιοχή νότια του Καστελλόριζου ανήκει στην τουρκική ΑΟΖ). Είναι το ίδιο ακριβώς πνεύμα απόλυτου παραλογισμού που καλύπτει τις συνομιλίες των «επιτροπών σοφών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τη στιγμή που δεν έχει αρθεί το casus belli της Άγκυρας απέναντι στην Ελλάδα!

Εν κατακλείδι, η Άγκυρα σήμερα λαμβάνει θέσεις για την επόμενη ημέρα μίας ελεγχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ελλάδα. Μία σύγκρουση η οποία θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο Διεθνές Δικαστήριο, στο οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί συρόμενη (και πιθανότατα με δική της βούληση) λόγω των τεράστιων λαθών της Ελληνικής πλευράς. Δυστυχώς, αυτή η φοβικότητα των Αθηνών αντανακλάται (και εν μέρει επιβάλλεται) σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες που είναι επιφορτισμένοι με την Άμυνα και την Ασφάλεια της χώρας και οδηγεί σε μία βέβαιη εθνική ήττα και ταπείνωση, αφού ελλείψει ίσου βάρους (και παραλογισμού) επιχειρημάτων – απαιτήσεων θα εξαναγκαστεί να μοιραστεί την Ελληνική ΑΟΖ και να ικανοποιήσει τα πιο τρελά όνειρα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όμως, θα συμπαρασύρει και την Κύπρο, η οποία θα βρεθεί αποκλειστικά μόνη (έχει ήδη αρχίσει να εισέρχεται στο στάδιο αυτό), αφού οι πολιτικές της ηγεσίες ποτέ δεν φρόντισαν να ενισχύσουν τους φόβους της Άγκυρας, αλλά αντίθετα, λειτούργησαν αποδομητικά -σε όλα τα επίπεδα- ως προς την εξασφάλιση και την θωράκιση της άμυνας αλλά και των διεθνών κεκτημένων της μεγαλονήσου.

Μπροστά σε μία διαφαινόμενη απόλυτη διπλωματική ήττα, η Αθήνα οφείλει έστω και την ύστατη στιγμή να αναδιατάξει τους σχεδιασμούς της, μέσω ενός εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού να επικεντρωθεί στα μείζονα εθνικά ζητήματα και να ενισχύσει το διπλωματικό της οπλοστάσιο με διπλωμάτες εγνωσμένης αξίας (και όχι με κομματικούς κολαούζους ή φερέφωνα της πολιτικής διαπλοκής), ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να ανεβάσει εμφανώς τους τόνους μέσω μίας άμεσης διακοπής των ελληνοτουρκικών συνομιλιών και με προειδοποιητικά διαβήματα στον ΟΗΕ μέσω των οποίων θα καλεί την Διεθνή Κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες των εξελίξεων που δημιουργεί η Άγκυρα, διατρανώνοντας ταυτόχρονα και την διάθεση της Αθήνας για άμεση και απόλυτη σε ισχύ απάντηση με χρήση όλων των μέσων που διαθέτει η Ελλάδα ως χώρα.

Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο και η Αθήνα δεν κατορθώσει να αναστείλει τις διαθέσεις καταπάτησης των Ελληνικών συμφερόντων (σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές) από την πλευρά της Άγκυρας, πολύ σύντομα η Ελλάδα θα βρεθεί να μετράει τα κομμάτια της και η κυβέρνηση Σαμαρά θα οδηγηθεί σύσσωμη απέναντι στις ιστορικές, πολιτικές και ποινικές της ευθύνες…

 
Διαβάστε επίσης
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

26 σχόλια :

  1. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν δοκιμασθεί σε κανένα πεδίο μάχης,το εκστρατευτικό ελληνικό σώμα δεν εκδιώχτηκε απ'αυτές, αλλά από το γαλικό πυροβολικό και το ιταλικό πεζικό το μεν πρώτο τους χτυπούσε ευθέως κι'απροκάλυπτα το δε δεύτερο επέτρεπε από τις γραμμές του την πλαγιοκοπησή του,την (ενεργή ουδετερότητα)που επινόησαν ήταν η προφύλαξη και το πολιτικό καμουφλάζ της ανικανότητος του,οι Κούρδοι που ήταν στην πρώτη γραμμή του Μουσταφά Κεμάλ απαιτούν αυτονομία,ανεξαρτησία,εάν μπορούν να κάνουν κάτι στη ξηρά αυτό είναι ελάχιστο μιάς κι'είναι σίγουρο ο,τι στη θάλασσα και τον αέρα υστερούν χαοτικά,αφού στη θάλασσα ούτε κατ'ελάχιστο μπορεί να κάνουν οτιδήποτε και στον αέρα επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο σε πολλά σημεία Κωνσταντίνε. Είναι τόσο ΑΧΡΗΣΤΟΙ που θα καταφέρουν να έχει άδικο μια χώρα του ΝΑΤΟ, η οποία δέχεται επίθεση από μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κωσταντινε μονο ετσι θα περασετε τα νεα μετρα ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ μην με μπερδεύεις με άλλους. Εγώ την σκέψη μου καταγράφω και την καταγράφω με τα γεγονότα και μία συλλογιστική. Αν αρχίζεις να βλέπεις παντού βαλτούς, θα μπορούσα να ισχυριστώ το ίδιο και για εσένα. Δεν το κάνω όμως, επειδή αυτό ακριβώς έχουν καταφέρει. Να μας κάνουν να φοβόμαστε και για την αλήθεια της σκιάς μας. Έχω καταθέσει προ καιρού (πολλού) την θέση μου πως μία σύγκρουση εξυπηρετεί τα σχέδιά τους, όταν θα έχουν εξαντλήσει άλλες λύσεις ή όταν η ασφυκτική πίεση από τις αποφάσεις τους δεν θα τους προσφέρει ικανό χρόνο για να προπαγανδίσουν την επόμενη εγκληματική τους ενέργεια κατά της χώρας και του λαού. Για να μην πλατιάζω, όμως, θα σου τονίσω πως προσωπικά απέχω παρασάγγας από το φιλοκυβερνητικό στρατόπεδο. Θα το ήξερες αυτό, αν ήσουν τακτικός επισκέπτης του ιστολογίου και όχι επισκέπτης λόγω... τίτλου

      Διαγραφή
    2. Κωσταντινε,δεν ειμαι επισκεπτης του ιστολογιου γιατι ειμαι αντιθετος στα συμφεροντα του απλα.Τα αρθρα σου ανετα μπορει να τα διαβασει καποιος σε μπλοκς που τα διανεμουν λογω του τιτλου τους.
      Το παιχνιδι με το τυρακι που δινεις για να πιαστουν στην φακα ειναι γνωστο.
      Την προπαγανδα σου την παρακολουθω και ταυτιζεται απολυτα με αυτον της πολαν.
      Ποιν εξυπηρετει αυτο το αρθρο σου?
      για τα νεα μετρα ουτε κουβεντα...

      Διαγραφή
    3. Θα σε στενοχωρήσω, αλλά τα δικά μου συμφέροντα είναι αλληλένδετα με τα συμφέροντα της πατρίδας μου και μόνο. Κανένα κόμμα δεν προωθώ και ούτε πρόκειται να προωθήσω. Αν επισκεπτόσουν (ή ψάξεις στο αρχείο) το ιστολόγιο, θα διαπιστώσεις ότι έχω τοποθετηθεί για τα νέα μέτρα. Και είμαι επιεικώς κατά όλων όσων θέλουν να επιβάλουν στον Ελληνικό λαό, εκείνοι που αποτελούν και την φύση του προβλήματος, δηλαδή οι παρόντες πολιτικοί

      Διαγραφή
    4. Και δεν δίνω ούτε παιχνίδια, ούτε τυράκια... Αυτά τα κάνουν άλλοι

      Διαγραφή
    5. θα δουμε συντομα με ποιο τροπο θα περασουν τα νεα μετρα.
      Ευχομαι μονο να μην ειναι με το διλλημα ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ.
      εγω δεν βλεπω αλλο τροπο για να τα περασουν.

      Διαγραφή
    6. Φοβερός ο φαντομάς. Έχει κριτική άποψη για το ιστολόγιο, αν και δεν το παρακολουθεί. Ρε Κωνσταντίνε, τι ασχολείσαι; Δεν βλέπεις ότι μυρίζει τσιπρίλα; "Όποιος δεν λέει αυτά που λέμε, είναι απέναντι από εμάς..." Κολλάμε και μία ταμπελίτσα (γνωστή γκεμπελική μέθοδος βλ. ναζί) και καθαρίσαμε. Επί της ουσίας μηδέν. Ψάχνουν να βρουν εξυπηρετώμενους και εξυπηρετώντες. Έτσι εμαθαν, έτσι κάνουν. Πολύ χαλαρό σε βρίσκω σε τέτοια γνωστά διαδικτυακά φαινόμενα.

      Διαγραφή
    7. ναι εγω μυριζω (καμμενη) τσιπριλα.
      εσυ με τη αρωμα παρφουμαρεσε?
      του διχασμου που τοσο καλα μας διδαξε ο αγαπητος σου αρθρογραφος?

      Διαγραφή
    8. Να με συγχωρείς φαντομά, αλλά μάλλον πρέπει να απαντήσω, αφού με εμπλέκεις στα όσα απαντάς σε σχόλιο αναγνώστη. Επειδή γράφω για τα Ελληνοτουρκικά, εσύ είδες διχασμό; Μήπως πρέπει να αναρωτηθώ περί τίνος ακριβώς πρόκειται; Κι επειδή είναι απολύτως σαφές ότι αρέσκεσαι στο να χαρακτηρίζεις ανθρώπους χωρίς να έχεις ιδέα για τα όσα επί χρόνια καταθέτουν, νομίζω ότι δεν βρίσκεσαι σε λάθος ιστολόγιο, αλλά σε γενικότερο λάθος θεώρησης των πραγμάτων. Εν πάσει περιπτώσει, μπορείς να λες ό,τι θέλεις, όποτε θέλεις και για όποιον θέλεις. Εξάλλου, από τα γραφόμενά του (και από τα αρώματά του) κρίνεται ο καθένας. Το τελειώνω εδώ, γιατί επί του θέματος του βασικού μου σχολιασμού στο άρθρο δεν γράφεις πέρα από το (μη αιτιολογημένο) ότι διδάσκω διχόνοια...

      Διαγραφή
    9. Κωσταντινε οφειλω να σου ζητησω συγνωμη για το αψυχολογητο σχολιο μου.
      Η πενα προστρεξε και ομολογω οτι εμεινα μονο στην επικεφαλιδα.
      παραπλανηθηκα βλεποντας τα μπλοκς που την μετεδωσαν.
      Σωστα λες οτι ειναι καταγραφη γεγονοτων και περνω πισω οτι προσβλητικο ειπα.
      Με τον ενα η τον αλλο τροπο καταληγουμε στα ιδια συμπερασματα.εγω το παω λιγο ποιο περα πιστευοντας οτι αυτη η προστριβη με την τουρκια ειναι προμελετημενη για να περασουν τα νεα μετρα με εκβιασμο.
      ΕΝΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΣ ΣΥΓΝΩΜΗ.

      Διαγραφή
    10. Δεν χρειάζεται η συγνώμη. Είναι τέτοιοι οι καιροί που μας κάνουν νευρικούς. Ξέρω για την "μετάδοση" του άρθρου, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που γίνεται χωρίς την δική μου έγκριση. Δεν είπα ποτέ ότι διαφωνούμε ως προς την σκοπιμότητα, που κάποιες φορές επιτυχύνεται "δοθείσης της ευκαιρίας". Εσύ να είσαι καλά και όλοι όσοι "ψάχνονται" για όσα μας συμβαίνουν. Αυτό που πρέπει να είναι μέλημά μας είναι να διασωθει η πατρίδα μας. Γιατί, χωρίς πατρίδα, ή με μικρότερη πατρίδα θα μοιάζουμε με δέντρο χωρίς χώμα να σταθεί με αποτέλεσμα την βέβαιη πτώση και σκύλευση αυτού που πρεσβεύουμε, του Ελληνισμού

      Διαγραφή
  4. Κωνσταντίνε μια μικρή επισήμανση.
    Έχουμε έναν εχθρό , που μας κατσικώθηκε μέσα στη χώρα μας από την 23 Απριλίου 2010 , ανήμερα του Αγίου Γεωργίου , μεγάλη η χάρη του.
    Το παραμύθι της απειλής από τον Τούρκο , προσωπική μου γνώμη , μπορεί να κάνω και λάθος, ωραίο είναι , αλλά δεν έχει δράκο.
    Το σπίτι μας καίγεται και εμείς τραγουδάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν νομίζεις ότι η Τουρκία δεν απειλεί τα κεκτημένα και τα συμφέροντα της Ελλάδας, τότε δεν έχω να πω τίποτε. Προφανώς δεν παρακολουθείς τις ελληνοτουρκικές εξελίξεις και τις δηλώσεις των τούρκων κυβενητικών αξιωματούχων.
      Για την πέμπτη φάλαγγα που σήμερα διαλύει την χώρα δεν θα διαφωνήσω μαζί σου. Αλλά ποτέ δεν θα την άφηναν μόνη της, χωρίς τις απαραίτητες βοήθειες. Και η Τουρκία έχει αποδειχτεί πως παίζει πάρα πολύ καλά τον ρόλο του μαντρόσκυλου (παλιά του χωροφύλακα) στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο (και όχι μόνο).

      Διαγραφή
  5. Τα πράγματα φαινονται όπως τα λεει ο Κωνσταντινος. Διπλωματικα η Ελλαδα έχει φτάσει σχεδόν στο μηδεν κυριως με δικη της ευθυνη. Και την ανυπαρξια αυτή την εκμεταλλεύεται στο έπακρο η Τουρκία. Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται; Θα δώσουν οι πάντες γη και ύδωρ στους θρασεις και αλλαζόνες τούρκους ή απλώς τους τάζουν διάφορα για να εξυπηρετησει τα σχεδια της ΝΤΠ σε μεση αναταλή; Μήπως δηλαδή η Τορκια ειναι ο χρήσιμος ηλήθιος; Δεν μπορώ να πιστεψω την επίλυση του κουρδικου ζητηματος υπέρ της Τουρκίας. Φυσικά όλα αυτά ειναι δεύτερες και τρίτες σκεψεις. Η φάνερη και αμεση πραγματικότητα διαγράφεται αντικειμενικά ζοφερη για Ελλάδα και Κύπρο. Γιάυτό τα παιδια πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ας αφήσουν οι κυβερνώντες τις υποκλισεις στους φραγκολεβαντινους και στους πασαδες γιατί στο τέλος όλοι οι "σύμμαχοι" θα μας εγκαταλείψουν και τα δεινα θα ειναι αρκετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κωνσταντινε, συμφωνω με εσενα στα "φαινόμενα", αλλα εχω κάποιους ενδιασμους:
    Δεν θα πλατειάσω.
    Ενας "πόλεμος ολίγων ημερών" αλλαζει τις βασικες μαζο-ψυχολογικές παραμέτρους και όπλα.
    Η κήρυξη πολέμου θα συσπειρωσει, θα προσανατολισει, και ΚΥΡΙΩΣ θα οπλίσει!!!
    Λες ΝΑ ΜΑΣ ΚΆΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΆΡΗ;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά θα μας κάνουν την χάρη, αφού για πολλούς λόγους θα έχουν μέγιστα οφέλη (παράταση στην εξουσία) οι ίδιοι. Βέβαια πρόκειται για ένα στρατηγικό λάθος, αφού βραχυπρόθεσμα θα είναι τα οφέλη των σημερινών εξουσιαστών - ανθυποκυβρνώντων, αλλά βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση γιατί κάτι από τους σχεδιασμούς δεν τους βγήκε και ψάχνουν εναγωνίως να κερδίσουν χρόνο. Και πιστεύω πως αυτή είναι η με κάθε τίμημα επιδίωξή τους σήμερα.

      Διαγραφή
  7. Νομιζω οτι δεν "επιασες το υπονοούμενο".
    Θα το πω αλλιως, παλι πλαγίως.
    Σε περιπτωση επιστρατευσης, που νομιζεις θα πέσει η πρωτη τουφεκια;;
    Εγω νομιζω οτι θα ανεβουν σε αεροπλανο αμεσα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ, η κακοτυχία μας είναι ότι ανεβαίνουν στα αεροπλάνα και βρίσκουν καταφύγιο στην Αίγυπτο ή εις Παρισίους, αλλά μόλις περάσει το κακό ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ.

      Διαγραφή
  8. Πιστεύω πως τα νέα μέτρα θα περάσουν σχετικά εύκολα, αν σκεφτείς ότι πέρασε τέτοιο κούρεμα στην Κύπρο. Τη σύγκρουση με την Τουρκία τη φυλάνε για την παράδοση του Αιγαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Κωνσταντίνος έχει πιάσει όλο το νόημα όπως συνήθως. Ψάξτε να δείτε όχι μόνο τι λέει σε κάθε μια από τις γραμμές του, αλλά και ανάμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιωάννης Κοραντής30 Μαρτίου 2013 στις 6:50 μ.μ.

    Αγαπητέ Κωνσταντίνε η ανάλυση σας με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο, αλλά μόνο στο 90%. Διαφωνώ ως προς την πρόβλεψη σας περί "ελεγχόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης" με την Ελλάδα. Και τούτο διότι πολύ απλά η Άγκυρα έχει επιτύχει όσα έχει επιτύχει έναντι της χώρας μας με την απειλή βίας αφ'ενός (casus belli κλπ) αφ'ετέρου δε με πολύμορφη πίεση στρατιωτική (παραβάσεις και πάραβιάσεις FIR και εναερίου χώρου, "αβλαβείς διελεύσεις" πολεμικών σκαφών),πολιτικο-στρατιωτική (προβολή διμερώς και πολυμερώς αστήρικτων ισχυρισμών περί γκρίζων ζωνών, αποστρατικοποίησης νήσων του Αιγαίου, θέμα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ),εθνικό-θρησκευτική (μειονότητα Θράκης, έγερση ανύπαρκτου μειονοτικού ζητήματος σε Ρόδο και Κώ,μονοπώληση ζητήματος τεμένους κλπ), οικονομική (εξαγορά ελληνικών επιχειρήσεων, μαρινών κλπ)και πολιτιστική (τηλεοπτικά σκουπίδια που ο αποχαυνωμένος Ελληνικός λαός παρακολουθεί πιστά και άλλα τινα). Σε όλα αυτά η Πολιτεία, τις τελευταίες δεκαετίες αντέδρασε με ένα μείγμα απάθειας και άσκησης κατευνασμού, χαρακτηριστικό του φοβικού συνδρόμου που την κατείχε,ίσως με κάποιες εξαιρέσεις. Εκτιμώ συνεπώς ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει μια σύρραξη με την Ελλάδα, που θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες και για την ίδια, τη στιγμή που επιτυγχάνει τους στόχους της πορευόμενη όπως το έπραξε μέχρι τούδε. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο όταν απέναντι της έχει μια Ελλάδα αποδυναμωμένη και αιμάσσουσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κύριε πρέσβη, φαίνεται πως κάποιοι βιάζονται και έχουν "αλλάξει ταχύτητα", βάζοντας την Τουρκία ως καταλύτη - επιταχυντή για να εξασφαλίσει το ποθητό αποτέλεσμα και θέσεις στον μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό χάρτη. Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας και στις ειδικές γνώσεις σας στην "πρόβλεψή" που τόλμησα αναφέρομαι εμμέσως στον αμερικανικό παράγοντα που αποτελεί και τον ενίοτε εντολέα της γείτονος. Και είναι γνωστό πως ο αμερικανικός παράγοντας δεν θα ήθελε με τίποτε την αγοραπωλησία της ενέργειας -που βρίσκεται στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου- να γίνει με το ευρώ

      Διαγραφή
  11. Δεν πειράζει, εμείς έχουμε τους ευρωπαίους εταίρους να προστατεύουν τα σύνορά μας στο πλαίσιο της ενωσιακής αλληλεγγύης. Όσο για το φυσικό μας πλούτο, αυτός, όπως είπε ο 'πρωθυπουργός' Αντώνης Σαμαράς, είναι και ευρωπαϊκός.

    Η Ελλάδα έχει από καιρό παραιτηθεί από οποιαδήποτε προσπάθεια να βελτιώσει τη θέση της στο διεθνές σύστημα ενώ η Τουρκία κάνει, όπως κάθε κράτος που ξέρει το συμφέρον του, ακριβώς το αντίθετο. Για να έχει πιθανότητες η Ελλάδα να κερδίσει την Τουρκία σε πόλεμο πρέπει να πληρεί ορισμένες προϋποθέσεις που ανέφερε ο Παναγιώτης Κονδύλης στη δεκαετία του 1990 και ισχύουν ακόμη (στο 'Θεωρία του Πολέμου'). Βέβαια τώρα η Ελλάδα είναι σε πολύ χειρότερη θέση από ό,τι τότε, γεγονός που καθιστά τις προειδοποιήσεις του εξαιρετικά επίκαιρες.

    Στο διεθνές σύστημα τα κράτη φροντίζουν να στέκουν στα δικά τους πόδια, να ενισχύονται ποικιλοτρόπως και να εκμεταλλεύονται κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται για να βελτιώσουν το ρόλο τους. Σε αντίθεση με αυτά που μας λένε εδώ και πολλά χρόνια, η στρατιωτική δύναμη εξακολουθεί να είναι ζωτικής σημασίας για όλες τις χώρες παρά τη συνεχή ανάπτυξη των εμπορικών και τραπεζικών συναλλαγών. Κάθε κράτος προστατεύει τα γεωπολιτικά του συμφέροντα αν θέλει να επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Διαβάστε το 'Διπλωματία και στρατηγική των Μεγάλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων' του Παναγιώτη Ήφαιστου για μια ρεαλιστική, διαχρονική ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των διεθνών σχέσεων και της στρατηγικής των σοβαρών κρατών. Κριτικές των παραπάνω βιβλίων υπάρχουν εδώ:
    http://argonautis.eu/theoria_tou_polemou.htm
    http://argonautis.eu/diplomatia_kai_stratigiki_ton_megalon_europaikon_dynameon.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό πού κατά τήν άποψη μου είναι βέβαιο είναι ότι έχουμε νά δούμε καί νά περάσουμε πολλά. Καταρχήν θά συμφωνήσω μέ τόν σεβαστό κύριο πρέσβη. Γιά τήν μέχρι τώρα αντιμετώπιση τών εθνικών θεμάτων από τούς ελληνόφωνους [καί όχι μέ Ελληνική συνείδηση] πολιτικούς πού διαχειρίζονται τή μοίρα μας. Καί μάς οδηγούν σάν έθνος καί σάν κράτος στήν καταστροφή ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΔΑΦΙΚΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ . ΓΙΆ ΤΉΝ ΑΡΠΑΓΉ ΤΟΎ ΟΡΥΚΤΟΎ ΜΑΣ ΠΛΟΥΤΟΥ ΜΕΣΩ ΕΟΖ. Καί ή Τουρκία είναι ό χρήσιμος μισθοφόρος πού θά κάνει γιά τούς επωφθαλμιούντες [Γερμανούς, Αμερικανούς ,Ισραηλινούς ] τόν ορυκτό μας πλούτο τή '' βρώμικη δουλειά. [Παίρνοντας μερίδιο από τά κλοπιμιαία φυσικά] Καί οί εξ εσπερίας άσπονδοι φίλοι μας τό φροντίσαν αυτό . Πώς ; Πρώτον απαξιώνοντας τήν αμυντική ικανότητα μας μέ απαίτηση τής ύπατης αρμοστείας της εδώ [τρόικας ,Ράιχεμπαχ ,φουχτελ] απαιτώντας ΜΕΊΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΥΠΕΘΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ. Δεύτερον μάς παγίδευσαν μέ μία κολληγιά [συμμαχία δέν ήταν μέ τίποτα ] μέ τόν διαχρονικό σύμμαχο τών πασσάδων τής Άγκυρας, Ισραήλ. Μπήκε ασκήθηκε στό ανάγλυφο τής ηπειρωτικής Ελλάδας. Τώρα πού τά ξαναβρήκαν φυσικά καί θά ενημερώσει τούς απέναντι γιά κατάληλλα επιχειρησιακά σημεία γιά τήν ΤΗΚ. Επίσης ό ώς προ ολίγου ''σύμμαχος'' μας Ισραήλ ''έβαλε χέρι '' καί στόν ορυκτό πλούτο Ελλάδας -Κύπρου καί σέ λίγο μήν τόν δούμε μεγαλοιδιοκτήτη τών κοιτασμάτων τής ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΊΟΥ. Τρίτον όσον αφορά τόν παράγοντα Τουρκία. Βεβαίως καί θά επιτεθεί [καταλαμβάνοντας Καστελλόριζο αποκτά δικαιώματα πού δέν έχει]. Καί παρατηρώντας τίς τεχνολογικές εξελίξεις [ανοιχτός ορίζοντας ,πού σύντομα θά ελέγχει ώς καίτήν Πίνδο από τίς ακτές τής Ιωνίας. Σέ λίγο καί δεύτερος τουρκικός κατασκοπευτικός δορυφόρος θά ελέγχει συνομιλίες καί προσωπικές στιγμές. Επίσης θά έχουν εσωτερικά εντός τής Ελλάδας τή βηθεία τών μουσουλμάνων εποίκων ''μεταναστών'' , πού οδηγίες αναμένουν γιά τζιχάντ εναντίον μας. Τό συμπέρασμα μου : ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΧΙ. ΥΓ 1 = Άς μήν βαυακαλιζόμαστε μέ ξανθά γενή καί αρκούδες [όπως καί εγώ πίστευα .Δυστυχώς δέν θά μάς βοηθήσουν] ΥΓ2 = Τό καταννοώ έθεσα πολλά θέματα αγαπητέ Κωνσταντίνε τά οποία έχουν ένα κοινό σημείο : Είναι αλληλένδετοι κίνδυνοι γιά τήν πατρίδα μας ΠΑΝΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]