Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κρίση και ευκαιρίες αναδιάταξης των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων


Η Ουάσινγκτον αναμφίβολα αντιμετωπίζει στρατηγικά την κρίση της Ελλάδας, ενώ φαίνεται πως συμπίπτουν τα συμφέροντα τους, με σημείο αναφοράς την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Για την Αθήνα έχει σημασία τόσο η αναζήτηση νέων αγορών για εξαγωγές, όσο και το στρατηγικό-διατλαντικό πλαίσιο. Για τις ΗΠΑ αυξάνει η ανησυχία λόγω γεωπολιτικής αστάθειας της περιοχής. Συγκεκριμένα:

1. Είναι ενδιαφέρουσα η στρατηγική επανατοποθέτηση της Αθήνας πιο κοντά στην αμερικανο-ισραηλινή συνεργασία, καθώς είναι ταυτόχρονα αξιόπιστος συνομιλητής της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ και αποδεκτός για τις μουσουλμανικές χώρες. Η χώρα μας προσφέρει ζωτικό εναέριο χώρο και άρα στρατηγική οδό διαφυγής στο Ισραήλ (αυτόν που έχασε μετά την κρίση με την Τουρκία), με τη συνάσκηση να επενεργεί θετικά στην ψυχολογική ασφάλεια μιας χώρας που είναι περίκλειστη κινδύνων και έχει πλέον αδιάσειστη πεποίθηση ότι ο Ερντογάν πολιτεύεται με κρυφή ισλαμική ατζέντα.

2. Η Τουρκία για το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει χάσει την αξιοπιστία της σε μεγάλο βαθμό, άσχετα με το εάν το State Department διατηρεί -και είναι υποχρεωμένο να το πράττει – ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς. Η κρίση με το Ισραήλ αποτέλεσε στρατηγική επιλογή της Άγκυρας προκειμένου να προσεταιριστεί τους Άραβες. Το τουρκικό χαρτί της διείσδυσης στις ισλαμικές κοινωνίες, αν και παίχτηκε, δεν κέρδισε τις ηγεσίες τους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην επίσκεψη του Ερντογάν, μετά την πρώτη κρίση στην Αίγυπτο, εκείνος έγινε δεκτός, όχι από τον ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων, αλλά από τον αναπληρωτή του.

3. Η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κύπρο και Ισραήλ είναι προνομιακό ενεργειακό πεδίο συνεργασίας, αν η Ελλάδα χειριστεί σωστά το ζήτημα της ανακήρυξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Αυτός ο μεσογειακός ενεργειακός διάδρομος εξυπηρετεί στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ, ώστε να απομειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

4. Η πολιτική επανάληψης δηλώσεων των Ελλήνων Υπουργών για διατήρηση ανοιχτών θαλάσσιων διαύλων επικοινωνίας επίσης έχει ένα ειδικό βάρος για τις ΗΠΑ.

5. Το Αιγαίο είναι εξαιρετικά σημαντικό για την αντιπυραυλική άμυνα ως προς το Ιράν.

Η πρόκληση για ενεργό ρόλο μιας χώρας περιορισμένων οικονομικών πόρων είναι το σημερινό διακύβευμα. Όμως η εναλλακτική της ασημαντότητας, της εσωστρέφειας και του ιδιότυπου απομονωτισμού δεν είναι ούτε αισιόδοξη, ούτε ελκυστική.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]